Regija
KONFERENCIJA ŽUPANIJSKE ZPH

Naknada ratne štete
Objavljeno 18. listopada, 2016.

BELI MANASTIR

Od budućeg premijera tražimo da čim se oformi vlada, primi predstavnike ZPH kako bismo pronašli zajednički modele rješavanja problema dugogodišnjeg zaostajanja ratom i pogrešnom politikom, devastiranih područja - jedan je od zaključaka VIII. Konferencije ZPH Osječko-baranjske županije. Zaključeno je kako je Zakon o PPDS-u toliko izmijenjen da ga nije moguće popraviti. Treba donijeti novi Zakon o ratom stradalim područjima u koji treba inkorporirati odredbe prvog Zakona o poticanju ulaganja, kako bi se sva pitanja vezana za povratnike, ratom stradala područja i potencijalne poduzetnike, našla na jednom mjestu i u kojem bi bila regulirana sva pitanja kako se ne bi lutalo od ureda do ureda.

- Prognanici i povratnici su s pravom očekivali promjenu vlasti, a time i promjenu u cijeloj Hrvatskoj, posebice u ratom stradalim područjima, što bi značilo donošenje zakona koji bi jamčili ulaganja u gospodarstvo, otvaranje radnih mjesta, povratak onih koji su otišli u treće zemlje, demografsku obnovu i stvaranje uvjeta za perspektivu ljudima koji su se, ili će se odlučiti naseliti i živjeti u ratom stradalim područjima - istaknuo je Branko Pek, predsjednik županijskog ZPH, naglašavajući kako ZPH ima pravo u ime 200.000 povratnika zahtijevati promjenu politike prema ratom stradalim područjima koja će jamčiti donošenje dugoročnih zakonskih rješenja, konačan oporavak i izjednačavanje ratom stradalih područja s ostalim dijelovima Hrvatske. Predsjednik ZPH Josip Kompanović naglasio je posebnu važnost naknade ratne štete.

- ZPH je pripremila nacrt Zakona o naknadi ratne štete koji za nas više nema socijalni karakter, nego se radi o dodatnom gospodarskom impulsu za ratom stradala područja, ostanak mladih i obrazovanih ljudi i šansu za uspješno samozapošljavanje povratnika koji su u ratu ostali bez cjelokupne imovine. Način obeštećenja propisali smo u takvim oblicima koji sigurno neće remetiti stabilnost državnog proračuna. Stoga smo mišljenja da više nema nikakvog razloga da Hrvatski sabor ne donese taj zakon - rekao je Kompanović.I.Getto

Masovno iseljavanje

Kako su istaknuli, prvi Zakon o poticanju ulaganja potaknuo je investitore na ulaganje u poslovne zone u jedinicama lokalne samouprave. Primjer su Beli Manastir i Općina Antunovac. Ukidanjem toga Zakona, zaključili su, prestao je interes potencijalnih ulagača, a time se zaustavilo i zapošljavanje mladih, kao i onih profila koji se inače teško zapošljavaju. Zbog toga je počelo i masovno iseljavanje mladih, ali i cijelih obitelji, posebno iz područja u koja su se nakon mirne reintegracije vratili.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike