Novosti
“72 SATA BEZ KOMPROMISA”

Isusovačka služba za izbjeglice uz volonterski projekt
Objavljeno 16. listopada, 2016.

Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) uključila se u volonterski projekt “72 sata bez kompromisa”, u kojem je od 13. do 16. listopada ove godine sudjelovalo oko dvije tisuće mladih koji su odlučili provesti svoje vrijeme volontirajući u raznim društveno korisnim aktivnostima diljem Hrvatske.

Tijekom dva dana u Prihvatilištu za tražitelje azila u Dugavama, u sklopu kojeg svakodnevno djeluje Isusovačka služba za izbjeglice, 30 volontera sudjelovalo je u čišćenju prihvatilišta, osmišljavanju socijalnog projekta s temom zapošljavanja azilanata, bojenju računalne učionice, a za završnu subotnju aktivnost volonteri su za djecu tražitelja azila osmislili te izveli predstavu Crvenkapica - priopćio je u nedjelju JRS.

U čišćenju prihvatilišta i bojenju računalne prostorije volonterima su se pridružili i sami tražitelji azila, želeći dati svoj doprinos akciji i pokazati svoju zahvalnost volonterima. “Ovom akcijom razbijene su naše predrasude o tražiteljima azila te smo još jednom spoznali koliko je divno slijediti Isusov primjer u davanju sebe drugima”, poručio je koordinator jedne od grupa volontera Matej Deur.

Ravnatelj JRS-a Tvrtko Barun uvodnim je predavanjem upoznao volontere s aktivnostima i misijom JRS-a te podsjetio na njegov rad u izbjegličkim kampovima tijekom prošlogodišnje izbjegličke krize u Hrvatskoj.

“JRS je od dolaska prvih izbjeglica bio na terenu i u kampovima u Opatovcu i Slavonskom Brodu te su mu jako dobro poznate izbjegličke potresne priče. Upravo psihosocijalnim, edukativnim i drugim aktivnostima koje provodimo u prihvatilištu JRS se trudi pomoći tražiteljima azila da prevladaju svoje traume i strahove te počnu svoju integraciju u hrvatsko društvo”, rekao je ravnatelj Barun.

Isusovačka služba za izbjeglice neprofitna je humanitarna udruga čije je poslanje pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i drugih prisilno raseljenih osoba. Udruga je dio mreže međunarodne humanitarne organizacije Jesuit Refugee Service (JRS), osnovane 1980., koja djeluje u pedesetak zemalja svijeta. U Hrvatskoj JRS aktivno djeluje od 1993. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana