Osijek
RASTE BROJ GOSTIJU U OSIJEKU

Najviše turista stiže iz Njemačke, slijede gosti iz Poljske, Italije i Australije
Objavljeno 17. listopada, 2016.
Raste i broj noćenja, odnosno gosti se duže zadržavaju u Osijeku

Grad Osijek sve je zanimljiviji turistima. U prvih osam mjeseci ove godine posjetilo nas je sedam posto gostiju više nego u istom razdoblju prošle godine. Raste i broj noćenja, odnosno gosti se duže zadržavaju u Osijeku nego prethodnih godina. Tako je u 2016. godini zabilježeno 11,40 posto više noćenja u odnosu na prvih osam mjeseci 2015. godine. Pokazuje to analiza usporedne statistike koju su napravili u Turističkoj zajednici grada Osijeka.

Konkretno, od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine posjetilo nas je 28.919 gostiju, od kojih 17.728 domaćih i 11.191 strani gost. U isto je vrijeme prošle godine zabilježeno 26.999 gostiju, od kojih 16.430 domaćih i 10.569 stranih. Što se noćenja tiče, u odnosu na 2105. godinu, kada je u prvih osam mjeseci zabilježeno ukupno 50.648 noćenja, ove se godine u istom razdoblju bilježi 57.169 noćenja. To bi značilo da smo u 2015. godini imali 1,88 noćenja po gostu, a ove godine 1,98 noćenja po gostu. Najviše gostiju do sada u ovoj godini imali smo u svibnju, 5169, a oni su ostvarili 9533 noćenja.

Što se strukture gostiju prema državama tiče, prevladavaju domaći gosti. Tako je, primjerice, u kolovozu bilo 1410 gostiju iz Hrvatske. Od stranih gostiju, već tradicionalno, najviše je Nijemaca. Slijede gosti ih Poljske, zatim Italije, a zanimljivo je da nas je ljetos posjetilo više od stotinu gostiju iz daleke Australije, preciznije njih 107. Da je struktura inozemnih gostiju raznolika, pokazuje podatak da su, uz već navedene, u Osijeku boravili gosti i iz sljedećih zemalja: Nizozemske, Belgije, Makedonije, Slovenije, Bjelorusije, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Kanade i Turske.

Vesna LATINOVIĆ

57.169

noćenja zabilježeno je u Osijeku u prvih osam mjeseci ove godine

SINERGIJA SVIH DIONIKA U TURIZMU

Nedavno je u hotelu Osijek održana fokus-grupa s dionicima turizma iz Osijeka i Osječko-baranjske županije, u organizaciji Turističke zajednice grada Osijeka, a na inicijativu Tomislava Klarina, asistenta na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Osječku su fokus-grupu činili predstavnici turističkih zajednica, smještajnih kapaciteta, ustanova iz sektora kulture, poduzetnici i drugi dionici u turizmu. “Ovakvi su skupovi nužni jer Osijek jest turistička destinacija, međutim, motiv su dolaska pretežito poslovni skupovi i sportske manifestacije, stoga u Osijeku i okolici ima mnogo prostora za unapređenje kulturnog, ali i turizma u cijelosti. Na skupu su izneseni brojni problemi, ali i prijedlozi za unapređenje turizma grada i okolice. Definitivno nam je potrebna sinergija svih dionika u turizmu”, kaže Saša Uranjek, direktor Turističke zajednice grada Osijeka.

“PUSTOLOVNA TVRĐA” – ZANIMLJIV TURISTIČKI PROIZVOD

Jedan od primjera kako se turizam i povijest mogu spojiti u zanimljiv turistički proizvod jest projekt Pustolovna Tvrđa – potraga za blagom, koji su osmislili mladi nezaposleni profesori povijesti Hrvoje Pavić i njegovi kolege. U suorganizaciji Agencije za obnovu osječke Tvrđe i Turističke zajednice grada Osijeka, a pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, u rujnu i listopadu održano je devet radionica pilot-projekta Pustolovna Tvrđa – potraga za blagom za učenike sedmih razreda s područja grada Osijeka, a prije nekoliko dana održana je deseta radionica za osječke učenike i prva za učenike Ekonomske i upravne škole iz Vukovara. Vukovarci su prepoznali ovaj projekt kao zanimljiv način za upoznavanje povijesne građe o Osijeku, te je tako on zaživio i kao jedna od osječkih turističkih ruta. Uz to, Turistička zajednica grada Osijeka i dalje nastoji iskoristiti ovaj projekt kao mogućnost za nastavak promidžbe legende o Osječkom knedl satu i promidžbe Osijeka općenito. Svim je učenicima osiguran “šećer na kraju” – osječka knedla, kojom ih je nagradio TZ grada Osijeka, u suradnji s osječkom slastičarnicom “Slasta”.

struktura

I DALJE DOMINIRAJU DOMAĆI GOSTI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike