Osijek
EKOTUR OŽIVLJAVA DVORIŠTA

Djeca i roditelji družili se s bakom Katom u Kopačevu
Objavljeno 17. listopada, 2016.

Nakon što su oživili dva stara kopačevska dvorišta tijekom Ribarskih dana, u udruzi Ekotur odlučili su nastaviti s projektom vraćanja života u stare domove i dvorišta Kopačeva. Učinili su to s dvorištem 85-godišnje bake Kate, koja je prihvatila njihovu ideju i pustila ih na vlastiti posjed. Dopremili su u dvorište nekoliko stotina bundeva iz Čepinskih Martinaca, lijepo ga uredili i pozvali obitelji, ponajprije djecu, da dio subote provedu u jednom starom dvorištu, rezbare bundeve, zabavljaju se, nauče nešto novo i druže se s bakom.

- Naprosto me fasciniralo kako su djeca i njihovi roditelji slušali njezine priče - kaže organizatorica projekta Edita Kalajdžić, ističući kako cijela priča ima i socijalni aspekt - vraćanje osmijeha na lica starijih, usamljenih ljudi, kakva je upravo baka Kata. Nije starica sjedila prekriženih ruku. Pripremila je kolače i kiflice, te pokazivala kako se na ražnju peče slanina. Organiziran je i kulturno-zabavni program, pa su klinci, između ostaloga, odgledali i predstavu Mačak u čizmama. Donacije za kolače, kiflice, kavu i čajeve članovi Ekotura ostavili su baki kao dar za njezin trud i strpljenje. Više od 200 izdubljenih bundeva posjetitelji su odnijeli svojim kućama, a budući da ih je ostalo još toliko, projekt se, na istom mjestu (Ulica Šandora Petefija 48) nastavlja idućeg vikenda.

- Cilj je naše udruge promicanje multikulturalnosti, ekologije i turizma. Želimo raznim projektima obogatiti ponudu Baranje - podvlači Edita Kalajdžić. Ideja je naišla na plodno tlo i u općini Bilje te tamošnjem TZ-u. I. Getto

UKLJUČITI I BICIKLISTE

U Ekoturu u cijelu priču nastoje uključiti i sve brojnije bicikliste koji će vjerojatno prihvatiti njihovu ponudu i organizirano kretati na slične rute diljem Baranje. Spojili bi na taj način ugodno s korisnim. Nakon pedaliranja, za simboličnu bi se cijenu mogli okrijepiti, ali i naučiti kako se nekada živjelo u Baranji.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana