Regija
BIVŠI DIREKTOR BARANJSKOG VODOVODA PAULIĆ:

Građani imaju pravo besplatnog priključka
Objavljeno 17. listopada, 2016.

BELI MANASTIR - Vijest kako je Skupština Baranjskog vodovoda odobrila obročno višegodišnje plaćanje priključaka na kanalizaciju, uz mjesečnu ratu od samo deset kuna, obradovala je Belomanastirce. Podsjetimo, cijena priključka je 1800 kuna bez, odnosno 2400 kuna s oknom, što si mnogi ne mogu priuštiti. No, Damir Paulić iz HDZ-ovog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, bivši direktor Baranjskog vodovoda, odlazi korak dalje i tvrdi kako su “hvalospjevi da se pomaže građanima... svojevrsno izigravanje prava građana koji imaju pravo na besplatni priključak”.

- Zadnjim izmjenama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva to je konačno i ozakonjeno. Promijenjeni su članci 28. i 37. Zakona o financiranju vodnog gospodarstva Uredbom o izmjenama NN 119/15 od 30. listopada 2015. godine - tvrdi Paulić, objašnjavajući kako su priključci javna imovina pa se trošak gradnje javne imovine ne može svaljivati na građane koji zapravo imaju pravo na besplatnu javnu imovinu kao što su ceste, pločnici, rasvjeta, vodovod i slično, uz plaćanje svojih obveza. Demantira i tvrdnju kako je grad za projekt Brdo jug iz vlastitog proračuna izdvojio 15 posto od ukupnog iznosa, ističući kako su to platili građani putem namjenskih parafiskala.

Dogradonačelnik i predsjednik Skupštine Baranjskog vodovoda Marko Bogatić, što se besplatnih priključaka tiče, tvrdi kako ih Zakon navodi samo kao jednu od mogućnosti, ali dodaje kako se novac za tu namjenu troši na sanaciju dotrajale vodovodne mreže koja je u većem dijelu građena prije više od 40 godina, a gradnja nove izuzetno je skupa.

- Volio bih da je sve besplatno, ali netko to ipak treba platiti. Stojim pri tvrdnji kako smo odlukom o višegodišnjem obročnom plaćanju priključaka izišli ususret građanima, i to na štetu još uspješnijeg poslovanja Baranjskog vodovoda - kaže Bogatić.I.Getto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike