Zdravlje
"DJECA IZ EPRUVETE"

Neki dječaci kasnije mogu imati probleme s plodnošću
Objavljeno 17. listopada, 2016.

Neki dječaci začeti in vitro oplodnjom mogu poslije u životu stvarati manje spermija i imati više problema s plodnošću od vršnjaka začetih na “staromodni” način, pokazuje nizozemsko istraživanje. Znanstvenici su proučili skupinu od 54 muškarca začeta metodom intracitoplazmatske injekcije spermija (ICSI), tehnikom razvijenom u 1990-ima kako bi se liječili slučajevi kad je neplodnost para bila povezana s problemima sa spermijima. U usporedbi s kontrolnom skupinom muškaraca začetih prirodnim putem skupina začeta tehnikom ICSI imala je znatno manju prosječnu koncentraciju spermija, manji ukupni broj spermija kao i broj pokretnih i aktivnih spermija. “Ta studija upućuje na to da liječenje ICSI-em teškog muškog fertiliteta može voditi do istog stanja koje ima otac”, kaže koautor studije Andre Van Steirteghem iz Centra za reproduktivnu medicinu sveučilišta Vriije u Bruxellesu.

“Netko bi o tome trebao izvijestiti parove”, kaže Van Steirteghem. Prije nego što je ICSI bio dostupan, parovi koji su bili neplodni zbog problema koje je imao muškarac sa spermijima mogli su začeti jedino in vitro oplodnjom doniranim spermijima, kaže Van Steirteghem. S tehnikom ICSI liječnici sada mogu pripremiti spermije i oploditi jajnu stanicu samo najzdravijim spermijima i potom oplođenu jajnu stanicu usaditi u maternicu. Za muškarce koji su neplodni to znači da liječnici mogu izdvojiti njihove najkvalitetnije spermije i osigurati oplodnju umjesto da prepuste takve spermije neizvjesnom putu do jajne stanice bez dodatne pomoći.

Muškarci začeti metodom ICSI obuhvaćeni istraživanjem bili su u dobi od 18 do 22 godine i među prvima su rođenima tom tehnikom.

Imali su gotovo prepolovljenu koncentraciju spermija te bitno manji broj spermija, kao i smanjen broj pokretnih spermija u usporedbi s vršnjacima začetima prirodnim putem, izvijestili su znanstvenici u časopisu Human Reproduction.

Zbog toga što sinovi mogu naslijediti neplodnost, rezultati istraživanja ne iznenađuju u cijelosti, kažu autori istraživanja. Iako podaci iz tog istraživanja pokazuju da je kvaliteta spermija muškaraca rođenih zahvaljujući metodi ICSI bitno lošija, iz rezultata ne proizlazi automatski da su dječaci začeti tom metodom manje plodni, kao njihovi očevi, kaže Allan Pacey, znanstvenik s britanskog sveučilišta Sheffield, koji nije bio uključen u istraživanje. Hina

Najčitanije iz rubrike