Objavljeno 17. listopada, 2016.
Razina omege 3 u uzgojenim lososima prepolovila se u samo pet godina, pokazalo je istraživanje koje prenosi BBC. Unatoč tomu, analiza pokazuje da su uzgojeni lososi i dalje jedan od najbogatijih izvora tih masnih kiselina. No industrija sada traga za načinom da zaustavi taj pad koji, čini se, ovisi o hrani koja se daje ribi. Istraživanje je provelo Sveučilište Stirling.
"Prije pet godina obrok atlantskog lososa od 130 grama osigurao je 3,5 grama korisne omege 3 što je tjedni preporučeni unos. Sad se razina omege 3 prepolovila", kazao je Douglas Tocher. "Stoga umjesto jedne porcije trebamo pojesti dvije porcije lososa."
Uzgojeni losos dobiva omegu 3 jedenjem manjih riba poput inćuna koji se samljeveni daju kao hrana. No udio inćuna, koji je nekad činio 80 posto njihove prehrane, sada je pao na 20 posto. H
Udio inćuna, koji je nekad činio 80 posto prehrane lososa, sada je pao na 20 posto