Novosti
NA 12. MJESTU U EU

RH dobro štiti svoje autohtone proizvode
Objavljeno 15. listopada, 2016.

Zaštićeni autohtoni proizvodi postaju “proizvodi s potpisom”, a trenutačno s njih 14 Hrvatska je na 12. mjestu među 28 članica Europske unije, rečeno je u Lovincu na okruglom stolu koji je organizirao eurozastupnik Tonino Picula, priopćeno je u petak.

Zastupnik Picula, koji je zaštitu autohotnih proizvoda učinio prioritetom svog mandata u Europskom parlamentu, poručio je: “To je konkretna korist koju Hrvatska ima od ulaska u EU - imamo 22 proizvoda u tzv. bazi zaštićenih proizvoda (DOOR baza), trenutno ih je 14 zaštićenih, što nas svrstava na 12. mjesto od 28 zemalja članica.”

U Europi se hrana proizvodi na drukčiji način - ona je organska, ili bar namanje modificirana tehnologijom, i zato je EU razvila politike zaštite oznakama izvornosti, istaknuo je Picula. Europa kao jedan od najvećih izvoznika hrane izvozi 15 % zaštićenih prozivoda. Iznio je i podatke koji govore da se u starim članicama EU, koje imaju puno više zaštićenih proizvoda, čak 60 % proizvoda konzumira unutar granica. „Moramo postići da Hrvati počnu sami kupovati zaštićene proizvode jer još uvijek nismo u tom stadiju.”

Zastupnik Picula je zajedno s grupom autora izdao i priručnik “Autohtoni proizvodi i oznake kvalitete Europske unije: od ideje do realizacije”, namijenjen prije svega proizvođačima, ali i svima onima koji tek razmišljaju o tome da se uključe u proces zaštite proizvoda. Priručnik se besplatno može naći na web-stranici toninopicula.com.V.T.

Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije