Svijet
SOCIJALNI TURIZAM

Nijemci ukidaju socijalnu
pomoć za strance iz EU-a
Objavljeno 15. listopada, 2016.
Da bi dobili pomoć za nezaposlene, državljani EU-a morat će u Njemačkoj živjeti pet godina

Vezani članci

NOVA STRATEGIJA?

Angela Merkel pod pritiskom zbog migranata

Njemačka se sve teže bori s financijskim aspektima useljeništva te je kao odgovor na veliki pritisak migranata iz zemalja EU-a vlada Njemačke usvojila zakon kojim se ograničavaju socijalna davanja za građane Unije koji dođu u tu zemlju i nemaju posao.

Zakonom je predviđeno da nezaposleni građani drugih članica EU-a tijekom pet godina neće dobivati socijalne beneficije. Inače, posljednjih godina diljem Unije jačaju bojazni od zloupotrebe slobode kretanje EU radnika i iskorištavanja socijalnih sustava. Prema nacrtu zakona, koji treba proći i u parlamentu, građani EU-a koji nikada nisu radili u Njemačkoj morat će legalno živjeti u toj zemlji najmanje pet godina prije nego što zatraže naknadu za nezaposlenost. Oni koje budu pogodile ove promjene zakona moći će tražiti naknadu u obliku pomoći za "premošćivanje" jedan mjesec.

Novi propis uvodi se nakon što je savezni sud 2015. presudio da svi građani iz ostalih 27 članica Europske unije imaju pravo prijaviti se za beneficije po osnovi nezaposlenosti i za druga socijalna davanja nakon boravka od samo šest mjeseci u Njemačkoj.

Kako prenosi EurActiv, ta presuda rasplamsala je bojazni od socijalnog turizma iz zemalja s nižim životnim standardom i naljutila njemačke lokalne samouprave koje već posrću pod financijskim teretom prošlogodišnjeg rekordnog priljeva migranata i izbjeglica.

Vlada je, kako se navodi, spremna pokazati da reagira na bojazni svojih birača oko migracija, s obzirom na to da je politika "otvorenih vrata" kancelarke Angele Merkel potaknula podršku populističkoj, antimigrantskoj stranci Alternativa za Njemačku (AFD). Bojazni od migracija također su imale ključnu ulogu u odluci Britanije da iziđe iz EU-a i ostaje vidjeti hoće li Britanija poslije Brexita pristati na kompromis i prihvatiti slobodno kretanje ljudi kako bi zadržala pristup jedinstvenom tržištu.

U lipnju je socijalnu pomoć u Njemačkoj primilo 474.000 nezaposlenih imigranata iz EU-a. Među njima je najviše bilo građana Poljske, Bugarske i Rumunjske.

Eduard SOUDIL
4,1 milijun EU imigranata

Njemačka je najpoželjnija destinacija za građane EU-a i trenutno ih u toj zemlji, prema službenim podacima, živi 4,1 milijun. Druga na listi omiljenih je Velika Britanija s tri milijuna EU imigranata. Predloženi zakon našao se na meti kritike političara radikalne ljevice iz stranke Linke (Ljevica) i Zelenih. "Vlada je izdala europsku ideju", kazala je zastupnica Sabine Zimmermann i istaknula: "Osnovno pravo na dodatak za materijalno osiguranje treba vrijediti za sve ljude u Njemačkoj i ne treba biti ograničeno." Zemlje EU-a moraju dozvoliti pun pristup tržištu rada građanima drugih članica. Međutim, najviši sud EU-a presudio je u nekim ranijim slučajevima da Njemačka ima pravo odbiti ili smanjiti davanja po osnovi nezaposlenosti imigrantima iz EU-a koji se nedovoljno ili uopće ne trude da nađu posao. Njemačka ministrica rada navela je da odlukom o ograničavanju socijalnog turizma njemačka vlada jača povjerenje u jedno od najvećih postignuća europske ideje: slobodu kretanja radnika.

Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika

POZIV NA JAČU OBRANU

Macron: Europa bi mogla umrijeti

Najčitanije iz rubrike