Crna kronika
DRASTIČNO POGORŠANJE STANJA U PROMETU

Jedanaest mrtvih u samo tjedan dana
Objavljeno 15. listopada, 2016.

I u petak je nastavljen crni niz prometnih nesreća na hrvatskim prometnicama. U naletu tegljača hladnjače rumunjskih registracija na nadvožnjak zagrebačke obilaznice oko 4 sata na mjestu su poginuli vozač i suvozač, dok su se paketi mesa rasuli po cesti. Oko 16 sati na okretištu autobusa u Dubravi, TET-ovo vozilo pregazilo je pješaka.

S ovom nesrećom ukupno je 13 osoba poginulo na hrvatskim prometnicama u tjedan dana. Službena policijska statistika bilježi, pak, deset poginulih u prometu jer se tragedija na južnoj osječkoj obilaznici u kojoj su poginule tri osobe više ne vodi kao prometna nesreća.

U Osječko-baranjskoj županiji poginule su još dvije osobe. Prošlog je petka također na južnoj osječkoj obilaznici, kod nadvožnjaka u Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića, smrtno stradala 58-godišnja žena, koja je bila putnica u vozilu. U četvrtak je u naletu automobila poginuo biciklist kod Belišća. Od početka godine na prometnicama, na području Policijske uprave osječko-baranjske, poginulo je 15 osoba.

Dva su 20-godišnjaka poginula, a dva 19-godišnjaka ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak 30-ak minuta iza ponoći u Cerju na zagrebačkom području. U utorak je u naletu automobila u Cvetkovcu kraj Koprivnice dvogodišnja djevojčica poginula, dok je njezin 40-godišnji otac u bolnicu prevezen u kritičnom stanju.

Zbog drastičnog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu iz policije upućuju građanima apel kako bi se stanje poboljšalo. U razdoblju smo godine kada zbog pogoršanja vremenskih prilika, jesenskog kišovitog vremena, mokrog i skliskog kolnika, predvečer i noću, kao i rano jutarnjih magli, dolazi do povećanog događanja prometnih nesreća i do narušavanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu općenito.

- Svjedoci smo vrlo teških prometnih nesreća u našem okruženju, a ovako svakodnevne teške prometne nesreće upozoravaju na potrebu većeg opreza svih sudionika u cestovnom prometu. Osim neopreza, uzroci nesreća s najtežim posljedicama najčešće su pogreške vozača, i to grubo nepoštovanje prometnih propisa. Uglavnom je to prebrza vožnja bez posebne potrebe. Zbog toga su posljedice u nesrećama ovako izrazito teške - upozorio je Dražen Huzjak, policijski službenik za prevenciju u PU virovitičko-podravskoj.

Sandra LACIĆ
POLICIJA ĆE POJAČATI NADZOR

Iz policije ističu da strašno stanje na hrvatskim cestama obvezuje policiju da pojačaju svoje preventivno-represivne aktivnosti kako bi se ovakvo stanje zaustavilo i da bi se građanima osiguralo sigurno sudjelovanje u prometu.

- Prometna policija će u sljedećem razdoblju pojačati nadzor svih sudionika u cestovnom prometu s posebnim naglaskom na kažnjavanje grubih nepoštovanja i kršenja prometnih propisa, a naročito upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, zbog prebrze vožnje, nekorištenja svjetala u noćnim uvjetima vožnje i uvjetima smanjenje vidljivosti - kazali su iz policije i pozvali vozače na dodatan oprez.

PROBLEM I MLADI VOZAČI

Dražen Huzjak kao poseban problem ističe sudjelovanje mladih vozača u prometu prilikom povratka s vikend ili noćnih izlazaka. Osnovni su problemi vozačko neiskustvo, neoprez te grubo nepoštovanje propisa. Problem je i kretanje pješaka i upravljanje biciklima bez odgovarajuće odjeće zbog koje su manje uočljivi u prometu, posebno u noćnim uvjetima i uvjetima smanjene vidljivosti.

smanjite brzinu

ZA SVE NESREĆE KRIV JE LJUDSKI FAKTOR

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike