Osijek
TIBOR KAINZ, VLASNIK KUŠAONICE PIVA GAJBA:

Uživati se može zajedno u pivu i čokoladnoj torti!
Objavljeno 15. listopada, 2016.

Vezani članci

OSIJEK CRAFT BEER FESTIVAL

Sunčana će ulica u subotu ugostiti 15 malih pivovara

Kušaonica piva Gajba i Turistička zajednica grada Osijeka organizatori su prvog Osijek Craft Beer Festivala, koji će se održati u subotu u Sunčanoj ulici od 17 do 23 sata.

S vlasnikom Gajbe i svakako prvim čovjekom ovog festivala Tiborom Kainzom, porazgovarali smo o misiji povećanja razine kulture ispijanja piva i prvom festivalu koji će okupiti 16 malih tzv. craft ili zanatskih pivovara iz cijele Hrvatske, koje će u ponudi imati 20-ak piva.

U prosincu će Gajba navršiti prvu godinu rada. Jeste li zadovoljni učinjenim?

- U Osijeku smo stekli krug ljudi, odnosno ekipu koja voli uživati u pivu, ili pivima različitih okusa, kakva su na našim prostorima donedavno bila i nedostupna, pa i u priči o pivu. Mislim da smo uspjeli stvoriti svojevrsni klub ljudi koji uživaju u pivu.

Primjetio sam kako su vam gosti i vinari?

- Vinari su u toj kulturi ispijanja i uživanja u vinu kod nas bili u maloj prednosti i drago mi je što su i u pivima prepoznali bogatsvo različitih okusa i mirisa kakve oni prepoznaju u vinima. Ne stoje predodžbe o isključivosti prema kojima je netko pivopija ili vinopija. U svijetu je recimo hit kiselo-slano pivo koje kao da ima tijelo vina, ali mu je zadnji doživljaj okusa pivski.

Što je cilj ovog prvog Craft Beer Festivala i što posjetitelji mogu očekivati?

- Namjera je omogućiti posjetiteljima da kušaju piva koja će im točiti upravo proizvođač koji ga i kuha s ljubavlju. Da se priča o tom pivu, njegovim sastojcima, receptu, o tome zašto ima određenu boju, kakav mu je miris, pjena... Predstavit ćemo i priču čovjeka koji je nakon kuhanja piva u garaži za vlastite potrebe odlučio spojiti ljubav i poduzetnički pothvat te je pokrenuo minipivovaru. Pokazat će koliko je tu muke, truda, potrošenih živaca i novca bilo potrebno da bi zadovoljio sve zakonske zahtjeve i da bi naposljetku mogao živjeti od svoga posla. Takvim ljudima treba skinuti kapu. Na festivalu će biti i jela koja idu uz pivo. Prikazat ćemo, recimo, da se izvrsno slaže čokoladna torta i određeno pivo. Naravno, bit će tu i glazbe, najprije će nas zabavljati DJ Goran Šimunović, a potom bendovi Kit Karson i Bluestrip. Ulaz je besplatan. I. Mikulić

Svako pivo ima svoga ljubitelja

Male pivnice postale su važan izlaz na tržište za piva mnogih malih pivovara koje su nastale kod nas u protekle dvije godine.

- Vrlo je zahtjevno vlastitim snagama i velikim ulaganjima pokrenuti proizvodnju piva. To pivo potom sam vlasnik mora distribuirati, odnosno voziti i prodavati. Pa i misija mi je omogućiti gostima da kušaju piva svakog malog pivara koji je krenuo u taj posao. Kod nas su donedavno ljudi znali za svijetlo i tamno pivo. Sada je priča drukčija. Svako zanatski proizvedeno “zdravo” pivo pripada nekom stilu i svaki stil ima svoga ljubitelja. Dakle, nema loših piva, nego samo onih koja nekome više odgovaraju.

Najčitanije iz rubrike