Regija
PROJEKT VRIJEDAN 7,5 MILIJUNA KUNA

Sanirano odlagalište “Teodorovac”
Objavljeno 14. listopada, 2016.

ĐURĐENOVAC - Prije nekoliko dana završena je sanacija odlagališta neopasnog otpada “Teodorovac” u Đurđenovcu, projekt vrijedan 7,5 milijuna kuna. Završetak projekta obilježen je obilaskom predstavnika Općine Đurđenovac, vinkovačke tvrtke Eurco, koja je izvodila radove, te članova povjerenstva na tehničkom pregledu, koje je utvrdilo da je odlagalište otpada sanirano u skladu s dozvolama i najstrožim pravilima o zaštiti okoliša. Realizacija projekta trajala je manje od tri mjeseca, a toliki je bio ugovorni rok. Odlagalište otpada sanirano je zahvaljujući sufinanciranju iz Kohezijskog fonda EU i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naime, odlagalište “Teodorovac” sanirano je s 85 posto sredstava iz EU fonda te s 15 posto iz nacionalnog fonda.

- Projekt sanacije odlagališta otpada s pratećom dokumentacijom ukupne je vrijednosti 7,5 milijuna kuna, od čega je 5,6 milijuna kuna europskih sredstava, a ostatak iz nacionalnog fonda. Općinu Đurđenovac taj projekt nije koštao ništa – naglasio je načelnik općine Hrvoje Topalović pri obilasku saniranog odlagališta otpada.

Podsjetio je da do kraja 2018. godine u Hrvatskoj sva postojeća odlagališta otpada moraju biti sanirana i zatvorena na temelju ispregovaranih rokova s EU.

- Da nismo uspjeli iskoristiti javni natječaj i privući sredstva iz EU, sav financijski teret pao bi na Općinu. Ta investicija bila bi za Općinu financijski jako zahtjevna, a svakako bismo je morali realizirati. No, zahvaljujući osiguranim europskim i nacionalnim sredstvima, nismo zadirali u općinski proračun. Osim zaštite okoliša postigli smo i velik financijski uspjeh - zaključio je Topalović.

Projekt sanacije odlagališta realiziran je po metodi kojom je na postojećoj lokaciji otpad prekriven nepropusnim slojem te je izgrađen sustav otplinjavanja. Na nepropusnom završnom pokrovnom sloju posađeno je autohtono zelenilo. Sanacijom odlagališta “Teodorovac” poboljšano je stanje okoliša u općini i njime je sanirano neuređeno odlagališno područje od oko 10.100 četvornih metara te su eliminirani negativni učinci nekontroliranog otpada. Naime, osim što je uklonjen velik zagađivač (više od 21.000 prostornih metara komunalnog otpada nagomilanog u posljednjih 20-ak godina), stvorena je nova zelena oaza. O saniranoj i uređenoj zelenoj površini dalje će se brinuti komunalno društvo Rad Đurđenovac.S.Fridl

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike