Regija
PROSLAVILI VELIKU OBLJETNICU

Škola u Nijemcima postoji 250 godina
Objavljeno 15. listopada, 2016.

U Nijemcima je obilježena velika obljetnica - 250 godina školstva. Pjesmom, plesom i glumom učenici Osnovne škole “Ivan Kozarac” u višestoljetnoj zgradi prikazali su svoju školsku prošlost i sadašnjost.

Pstojanje školstva u Nijemcima zapravo je i starije jer postoje zapisi o vjerskoj školi u 16. stoljeću, u kojoj su se obrazovali budući svećenici. Velika nepoznanica u povijesti škole ostat će 19. stoljeće jer su tijekom Domovinskog rata uništene spomenice. OŠ “Ivan Kozarac” od 1993. godine djeluje u prostoru OŠ “Ivana Brlić-Mažuranić” u Andrijaševcima. Nastavu su pohađala djeca smještena u prognaničkom naselju Blace u Rokovcima, kako iz Nijemaca tako i iz ostalih okupiranih mjesta. Škola je imala 355 učenika. Nakon mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja u obnovljenoj zgradi stare škole počinje 1998./99. školska godina. Područne škole u Podgrađu i Donjem Novom Selu otvorene su iste školske godine, a Područna škola u Đeletovcima na početku školske 1999./2000. godine.

Osnovnu školu u Nijemcima ove godine pohađaju 263 učenika u 18 razrednih odjela. U sklopu matične škole u Nijemcima djeluje i predškola koju polaze djeca iz Nijemaca i okolnih sela (Đeletovaca, Podgrađa, Donjeg Novog Sela, Apševaca i Lipovca).

- Nastava za polaznike predškole i učenike od 1. do 8. razreda održava se u jutarnjoj smjeni, a poslijepodne su brojne izvannastavne aktivnosti i izborna nastava. Škola ima uređenu kabinetsku nastavu, veliku i malu sportsku dvoranu, igralište i kuhinju. Učionice su informatički opremljene tabletima, stolnim ili prijenosnim računalima. U informatičkoj učionici ugrađena je pametna ploča, a za potrebe nastave dostupan je priličan broj nastavnih pomagala. Najvažnije od svega, škola ima učitelje i stručne suradnike koji su okrenuti budućnosti i uspjehu u odgoju i obrazovanju i učenike koji predstavljaju školu na brojnim natjecanjima i osvajaju zavidna mjesta i zaslužene nagrade. Prisjećajući se svojih 250 godina, Osnovna škola “Ivan Kozarac” u Nijemcima dokaz je kako napretka u školstvu nema bez pogleda usmjerenog prema naprijed - istaknula je Tatjana Knežević, ravnateljica škole. Mario Kokaj

Vojnička disciplina u trivijalnoj školi

Škola je sagrađena za potrebe Vojne krajine u 18. stoljeću. Tada su Nijemci bili sjedište 10. satnije, koja je bila u sastavu Brodske pukovnije. Škola je tada bila trivijalna, jer se u njoj učio trivij: čitanje, pisanje i računanje, i to na njemačkom jeziku. U školi je vladao strogi vojnički red jer je zadaća svih škola Vojne krajine bila ponajprije pripraviti zdravu i jaku mušku djecu za valjane časnike u vojsci.

U listopadu je tiskana monografija “Spomenar jedne škole”, a medijska skupina škole napravila je dokumentarac

Postoje zapisi o vjerskoj školi u 16. stoljeću, u kojoj su se obrazovali budući svećenici

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana