Regija
OBJEKT VRIJEDAN PET MILIJUNA KUNA

Društveni dom i Knjižnica
Gunja dokaz su snage
ljudske dobrote
Objavljeno 15. listopada, 2016.

GUNJA - Rezanjem vrpce član Uprave Ine Ivan Krešić i načelnik Gunje Hrvoje Lucić jučer su na prigodnoj svečanosti otvorili novosagrađeni društveni dom i knjižnicu, investiciju vrijednu pet milijuna kuna.

Uskoro i vrtić

Reprezentativno zdanje koje se prostire na 1020 četvornih metara bit će mjesto mnogih susreta, gdje će mještani moći realizirati svoje glumačka, plesna, glazbena, scenska, slikarska i druga ostvarenja u području kulture. Ondje će biti smješten i dječji vrtić. Lucić je istaknuo značenje tog višenamjenskog objekta, koji je nedostajao Gunji, podsjetivši da je bivši dom kulture, star 82 godine, potpuno uništen u katastrofalnim poplavama.

- Odmah nakon poplava Ina nam je ponudila pomoć u gradnji novoga doma i s 2,5 milijuna kuna najveći je donator - kazao je Lucić, zahvalivši svima koji su pomogli realizaciju toga projekta. Ministarstvo kulture dalo je milijun kuna, a donacijama su se uključili i Ministarstvo graditeljstva, Ministarstvo vanjskih poslova, Triglav osiguranje, UNICEF, koji će opremiti dječji vrtić, i drugi donatori. Lucić je najavio i skorašnje otvaranje socijalne samoposluge u Gunji i izrazio uvjerenje da će uskoro biti završen i nogometni stadion i igralište, koje im je obećao Hrvatski nogometni savez.

- Kada smo prije dvije godine vidjeli razmjere katastrofe i poplave koje su pogodile Gunju i okolni kraj, odmah smo reagirali i angažirali ne samo naša materijalna sredstva nego i naše ljude. Naš volonterski tim sudjelovao je u obnovi objekata i sanaciji štete u Gunji. Jako nam je drago što nazočimo otvaranju društvenog doma i nadamo se da će ovaj objekt povezivati ljude i biti jezgra lokalnoj zajednici. Ali i biti i ostati trajna poveznica između Gunje i Ine -kazao je član Uprave Ine Ivan Krešić.

Snaga ljudske dobrote

Pročelnica u Ministarstvu kulture Dubravka Đurić Nemec istaknula je kako je otvaranje doma i knjižnice trenutak koji nadahnjuje ponosom i svojim vizualnim izgledom impresionira.

– Ovo je izuzetno dobar primjer uspješne suradnje državne uprave, gospodarskih subjekata i lokalne zajednice - kazala je, najavivši kako će Ministarstvo kulture svojim knjižnim donacijama pomoći da knjižnica u Gunji što prije zaživi.

Pozdravne riječi uputili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i pomoćnik ministra graditeljstva Zdravko Vukić. Zamjenik ministra vanjskih i europskih poslova Goran Bakota istaknuo je kako je Ministarstvo nakon katastrofe u istočnom dijelu županjske Posavine žurno kontaktiralo UN-ov ured za koordinaciju humanitarne pomoći i objavilo međunarodni apel, koji je urodio plodom. Uključile su se brojne države, ali i Hrvatice i Hrvati diljem svijeta i pridonijeli realizaciji projekta gradnje društvenog doma, ali i obnovi Gunje.

- Kada prijatelji pomažu prijateljima, nesreće koje pogađaju ljude prilika su za izgradnju boljeg sutra. Ova reprezentativna građevina dokaz je snage ljudske dobrote, solidarnosti, zajedništva koje nam omogućava prebroditi i najveće krize i vratiti vjeru u bolju budućnost - zaključio je Bakota.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
“Moje sunce za Gunju”

U domu je izložena instalacija “Moje sunce za Gunju” akademika Ivan Kožarića. U programu jučerašnje svečanosti sudjelovali su KUD Graničari i bošnjački KUD Ljiljan iz Gunje te vokalna solistica Marijana Cirkveni uz pratnju Domagoja Marasa na klaviru.

stari dom

Velika je poplava potpuno uništila 80-godišnji dom

Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike