Magazin
KAMO IDE HRVATSKA LJEVICA?(I.):

Izgubljeni u crvenoj prošlosti: Povratak pravoj socijaldemokraciji - teška misija za SDP
Objavljeno 15. listopada, 2016.
PRESTROJAVANJE ZA NOVU ULOGU NA POLITIČKOJ SCENI ILI TAVORENJE U NEIZVJESNOJ BUDUĆNOSTI...

Nakon objave o povlačenju Zorana Milanovića s mjesta predsjednika SDP-a, raspisivanja izbora za novog šefa stožerne, nazovimo je lijeve političke stranke, a nakon gubitka prijevremenih parlamentarnih izbora, na kojima im je, unatoč fijaska Oreškovićeve i Karamarkove HDZ-ove vlade, pobjeda ipak izmaknula, sve češće se postavlja pitanje kojim smjerom ide i koja je budućnost ljevice u Hrvatskoj.

Ne samo SDP-a nego i ostalih, doduše malobrojnih, stranaka s lijevim predznakom, koje na izborima također nisu ostvarile zapaženije rezultate. SDP je jednostavno propustio šansu postati jakom ljevicom, jer se izgubio negdje na pola puta između desnog centra i neoliberalnog svjetonazora. S obzirom na sadašnje stanje stvari, rješenje navodno nudi čak devet kandidata za novog šefa SDP-a, ali i krug lijevih intelektualaca koji SDP, nakon Milanovićeva koketiranja s desnim ideologijama, ljevicom i ne priznaju, te upozoravaju kako od tih devet ambicioznih kandidata zapravo ni jedan nije pravi ljevičar.

Tako je još uoči posljednjih izbora jedna grupa lijevih uglednika objavila program za novu socijaldemokratsku politiku u šest točaka. Ključni ciljevi takve politike, i načelno i u današnjoj Hrvatskoj, prema njihovim natuknicama trebali bi biti: 1. Zaštita temeljnih ljudskih prava i unapređenje civilizacijskih standarda, 2. Veća socijalna pravednost u društvu, 3. Odgoj i obrazovanje u kritičkom duhu, 5. Održivi razvoj i 6. Kulturna politika. No njihov glas kao da se nije čuo, a hoće li se čuti i tko će biti najglasniji u SDP-ovoj unutarstranačkoj kampanji, tek ćemo vidjeti 19. studenoga u prvom krugu izbora za predsjednika stranke. Naravno, sada su svim kandidatima puna usta zauzimanja za radnička prava, prava osiromašenih i ugnjetavanih, kao i povratka na ključne socijaldemokratske tekovine itd. Puno je floskula, a kao što obično biva malo konkretnih rješenja. I da, svi oni sada odreda i sami priznaju da je hrvatska ljevica u dubokoj krizi. A rasprava o poziciji i smjeru socijaldemokracije u 21. stoljeću već je neko vrijeme europska i svjetska tema...

MUTNO I OFUCANO

Tako je i Siniša Hajdaš Dončić iz kvote Milanovićevih “ljudi” bio jedan od prvih SDP-ovaca koji je objavio kandidaturu za šefa stranke te poslije zbog kandidature Orsata Miljenića odustao, još početkom godine objavio je tekst pod naslovom “Moj neobični manifest za budućnost hrvatske ljevice”. Apostrofirao je da je za njega “socijaldemokracija izraz društva, ne njegov odraz. I da se duboko nada da će postati europska budućnost, a ne samo epizoda u njenoj povijesti”.

- U ovom trenutku glavni cilj socijaldemokracije je definirati odgovore na rastuću nejednakost i prevelik utjecaj velikih korporacija i korporativnog kapitalizma, ali i na nedostatak moći u globaliziranoj Europi gdje kroz postojeći model 'Troike' postoje unaprijed zadana pravila ekonomske igre, koje se uglavnom svode na štednju. Time će naglasiti vlastitu snagu, nametnuti nužnu transformaciju kapitalizma i tržišne ekonomije i pomaknuti se iz defenzive u pouzdanu alternativu našeg društva - naveo je, između ostaloga, Hajdaš Dončić.

Uglavnom, puno je šansi tijekom 25 godina stasanja ljevice u Hrvatskoj propušteno, a nekakav novi put još se ne nazire. Jer, podsjetimo, kada je 2000. Socijaldemokratska partija Hrvatske na čelu s predsjednikom stranke Ivicom Račanom preuzala vlast, mnogi su se ponadali boljem sutra, naročito nakon desetljetne vladavine HDZ-a i svih gadosti vezanih uz privatizaciju. Vlada pokojnog premijera Račana donijela je neke promjene nabolje, ali ovo što se danas događa sa socijaldemokracijom i SDP-om daleko je od svega što bi taj već i u svijetu ofucani i nevjerodostojni politički termin trebao značiti.

I predsjednik SDP-a Zoran Milanović sa svojim koalicijskim partnerima zamutio je i ono malo preostale socijalne pravde kojoj bi ljevica, kakva-takva, trebala težiti. Prije svega pristaše ljevičarskog pristupa politici trebali bi pozivati na ukidanje struktura koje smatraju odgovornim za iskorištavanje ekonomski neprivilegiranih dijelova stanovništva. Roderick Lang, američki utjecajni profesor s harvardskom diplomom, kratkim je rječima opisao program političke ljevice: “Briga o pravima radnika, protivljenje plutokraciji (obliku vladavine u državi, u kojoj je pravilo da imovina ili povećano materijalno bogatstvo legitimira vlast), zabrinutost oko feminizma i socijalna jednakost.” Milanović teško da je čitao Langa.

O ljevici i socijaldemokraciji u Hrvatskoj pokušalo se odgovoriti i na jednom od okruglih stolova na kojem su sudjelovali ugledni stručnjaci i analitičari za politička pitanja. “Ljevica bi trebala zastupati interese sirotinje, radnika, žena, zapostavljenih skupina društva”, objasnio je tom prigodom sociolog dr. Slaven Letica.

- Danas imamo klijentelizam na ljevici i desnici, danas i ljevičari i desničari u Hrvatskoj predstavljaju sami sebe - precizirao je tadašnji predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić, dodavši: “Osnovni je problem u tome što ljevica ne štiti rad, temeljno pravo na rad. Ljevica u Hrvatskoj nikada nije shvatila da je najvažniji problem rad.”

SAMI SEBI DOVOLJNI

Jedan od opsežnijih i konkretnijih radova o socijaldemokraciji u Hrvatskoj objavio je i znanstvenik Antun Vujić, inače i bivši SDP-ov ministar kulture, pa ga dijelom i prenosimo. Vujić naglašava: “Politika štednje jedini je odgovor koji od početka krize smišljaju europske vlade i nalaže Europska komisija, a podržavaju i socijaldemokrati. Dobro. Vjerojatno treba štedjeti. Ali na čemu? Odgovor nije trebalo čekati. Štedjeti - na obrazovanju, zdravstvu, plaćama, socijalnim pravima, radnim mjestima. Tu financijski neoliberalizam ne štedi ni onaj poduzetnički. Fleksibilizacija rada postala je eufemizam za otpuštanje radnika, ali i za zatvaranje poduzeća. Znamenito 'rezanje' srezalo je i poslodavce, od Španjolske do Hrvatske. I što je tu pomogla socijaldemokracija”, pita se Vujić, nastavivši: “Kada se ograničenjem kreditnog zaduživanja građana želi osigurati njihovo raspolaganje bar trećinom plaće (stvarno mizerno), i to je već antieuropski regulacijski pritisak na banke. Nisam 'gospodin Struka', ne znam pouzdano što bi te i takve mjere stvarno donijele. Kako će država na nešto prisiliti banke kada ne može natjerati ni poslodavce da isplaćuju plaće, pa je zaduživanje građana neizbježno. Ali, ovdje nije riječ o tome. Riječ je o tome da se odgonetne s koje strane vjetar puše. Konačna je alternativa uvijek unutar jednog od političkih krila politike štednje: 'rezanje plaća ili otpuštanje'; 'puna zaposlenost' ili 'zapošljavanje' - pa ti biraj, moj socijaldemokratu!... Medijska kontrola politike, naročito lijeve, svakodnevno ispunjava naslovnice hrvatskih novina. Kao da smo pod nekom vrstom socijalne i nacionalne okupacije. Poruke su: seljaci ne žele kopati, nego hoće poticaje, radnici hoće samo pravo da zabušavaju, poduzetnici ne mogu ništa jer samo plaćaju 'namete', liječnici ne liječe, nego uzimaju kuverte, profesori ne uče, nego prodaju ispite, studenti ne polažu ispite, nego hoće beskonačno plandovanje... Ima li izlaza? Kad ga i ne bi bilo, morali bi djelovati kao da ga ima. Socijaldemokracija se zaista treba radikalizirati na liniji obrane socijalnih prava, zaštite ugroženih, starih i mladih... Hrvatska socijaldemokracija morala bi početi okupljati širu lijevu frontu, a ta šira lijeva fronta morala bi shvatiti da nema spasa izvan matičnog socijalnog i demokratskog okupljanja”, zaključio je Vujić.

Bivši predsjednik Laburista Dragutin Lesar u jednom od intervjua izjavio je kako je “zadatak ljevice da se u ime građana suprotstavi apsolutnoj slobodi tržišta, da regulira i kontrolira financijski sektor koji je užasno utjecajan i može upropastiti ili spasiti gospodarstva država. Te stvari treba nazvati pravim imenom. A naravno da je onda glavni problem Hrvatske što nema proizvodnju. Jasno nam je valjda svima da rasta BDP-a nema bez proizvodnje”, zaključio je Lesar.

- Hrvatska politička scena je i nakon gotovo četvrt stoljeća višestranačja ideološki konfuzna i neprofilirana... Gledano ekonomski te u smislu radnih i socijalnih prava, apsurdno se pokazuje da je politika HDZ-ovih vlada bila više lijeva od SDP-ovih, koje su ukidale rodiljne naknade, kresale radnička prava i privatizirale naveliko... Dotad je odgovor na pitanje 'Gdje je danas ljevica u Hrvatskoj?' jednak onomu gdje je desnica. Nigdje - zaključuje Nino Raspudić.

NOVO SJEME

Nakon svega na snagu je stupio i novi fenomen, a to je da se pomalo javljaju lijeve stranke koje nisu sljednice bivše Komunističke partije. Hoće li i one doživjeti sudbinu svakog “trećeg puta”, iako se takvima ne žele zvati, i hoće li uopće preživjeti, iako su te nove opcije antirežimske i skupljaju prosvjedne glasove birača. Doduše, neke od njih već su bile parlamentarne poput Hrvatskih laburista ili ORaH-a Mirele Holy, ali to je već druga priča, a danas je to i Živi zid. Iako se Živi zid ideološki ne smatra ljevicom, ipak se identificiraju s grčkom Syrizom. Za sebe kažu da su transideološka stranka, što god to značilo. Na lijevi kolosijek ubacila se i Kapovićeva Radnička fronta, koju bismo, prema stavovima, mogli deklarirati komunističkom strankom. Da o novoj lijevoj stranci povjesničara Dragana Markovine i ne govorimo.

Na kraju, može li se ipak u Hrvatskoj očekivati, i od koga, da se suprotstavi neoliberalnom konceptu koji i dalje dominira Europskom unijom te krene starim, dobro utabanim putom izvorne ljevice? Teško. Čak ni od SDP-a, koji je u prethodnih 25 godina preuzeo na sebe odveć velik teret kad je “uzurpirao” prostor ljevice u hrvatskom društvu. Zapravo je i SDP-u, ali i drugim koji se busaju u junačka ljevičarska srca, nužno potreban odmak od “crvene prošlosti”, odnosno riješiti se prtljage preostale iz komunističko-socijalističke ideologije te se u hodu preustrojiti i modernizirati poput drugih lijevih europskih stranaka. U tom slučaju za ljevicu ima budućnosti.

Damir GREGOROVIĆ/Darko JERKOVIĆ

NIKICA MIHALJEVIĆ:
Ljevica se negdje zagubila...

- Današnja hrvatska socijaldemokracija ne razlikuje se od desnice, osim u retorici... na ljevici nije utemeljena nijedna respektabilna stranka (stranke lijevoga centra nešto su drugo). Utjecaj hrvatske ljevice na društveni i politički život u Hrvatskoj ne osjeća se: ona se negdje zagubila!... Pogođeni tzv. tranzicijom, pa privatizacijom, pa divljekapitalističkim nasiljem te globalnom recesijom, osiromašeni i obespravljeni hrvatski građani počinju tragati za rješenjima i izlazom... No dokle god se budu vodile samo jalove ideološko-politikantske borbe zbog osvajanja vlasti, nema nade da ćemo ugledati zoru demokracije u Hrvatskoj - ustvrdio je u Vijencu Matice Hrvatske publicist Nikica Mihaljević.

KRIVO SKRETANJE
SDP-ovo neoliberalno ljevičarenje

Društveni analitičar smatra da je u nas danas teško objasniti je li netko ljevičar ili desničar. Više nema tako jasno određenih pojmova. U jednom od intervjua čak je i teolog Adalbert Rebić uzeo u obranu SDP, tvrdeći kako ta stranka nije “crvena”, nego lijeva nacionalna stranka, što je zadovoljni Milanović ubrzo isti dan i potvrdio u svom intervjuu na Novoj TV, govoreći kako njegova stranka pripada liberalnom centru (!?). Tako je konačno i javno priznao ono što je pametnijima već duže vrijeme vidljivo - kod SDP-a lijevi je bio i ostao samo naziv te stranke! Naime, SDP - stranka reformiranih komunista, koja je bježeći od hipoteke komunističke prošlosti ubrzano zašla u europski prostor neoliberalnog “ljevičarenja”, danas javno objavljuje da je ona i dalje “liberalna stranka političkog centra”. Ako je SDP stranka koja sama sebe deklarira kao parlamentarnog lidera te lijeve opcije, tad bez imalo grižnje savjesti možemo izjaviti kako politička ljevica uopće nema svog predstavnika u Saboru, koji bi trebao promicati interese svih onih koji žive od svog rada.

VJERAN ZUPPA O SDP-U,  SOCIJALDEMOKRACIJI...

Ljevici osim politike treba i poetika

 

Pred SDP-om su izbori za novog predsjednika stranke, a svi koji su se kandidirali najavljuju da SDP-u treba više demokratizacije i decentralizacije ta da se stranka mora vratiti izvorištima socijaldemokracije. Kako to komentirate?

- Početkom studenoga 1990. bila je održana prva konvencija SDP-a, stranke čija je kratica sadržavala ime drukčije od sadašnjega: Stranka demokratskih promjena. Te je godine - u tzv. Povijesnoj deklaraciji - rečeno da je riječ o političkoj stranci koja 'baštini' i ono 'negativno' nasljeđe stare komunističke organizacije koje 'zaslužuje našu političku osudu'. Međutim, u toj deklaraciji kaže se da u tome nasljeđu ima i onog 'slobodarskog i progresivnog' kojeg se 'ne želimo odreći'. A upravo na 'kritičkoj ocjeni' i jednog i drugog 'ispit polaže naša demokratska svijest', odnosno da 'na tome ujedno gradimo svoj novi politički identitet'. Sada, kažete, da svi kandidati za predsjednika 'najavljuju' u SDP-u više demokratizacije i decentralizacije. Ako je kod svih kandidata demokratizacija i decentralizacija tek ista, repetitivna, puka formula, i ako se kod svih njih izuzetno ozbiljni stranački problemi svode uglavnom na reorganizacijski projekt - a koji bi se 'predizborno' dalo uobličiti i u slogan Naša formula je naš program! - utoliko će kriza u SDP-u prerasti u krizu SDP-a. Kada je davne 1990. Ivica Račan kazao da je pred strankom 'ispit' koji 'polaže naša demokratska svijest', on je taj ispit još stavio i u okrilje one svoje poznate egide: Mi mislimo ozbiljno. Kako (i na što), pak, misle aktualni kandidati za predsjednika SDP-a to nikako nisam uspio ustanoviti, pa budući da nisam desničar, nije mi baš zabavno.

Stoji li teza da je SDP u prethodnih 25 godina preuzeo na sebe odveć velik teret kad je “uzurpirao”, da tako kažemo, prostor ljevice u hrvatskom društvu? Drugim riječima, je li se i koliko SDP kao stranka prostekla iz komunističko-socijalističke ideologije modernizirao poput drugih lijevih europskih stranaka ili u tom pogledu stranka nije učinila dovoljno?

- Ovo vaše pitanje uglavnom je vezano uz prvo, a gdje se kaže da brojni analitičari tvrde da je SDP odavno zaboravio na značenje i vrijednosti socijaldemokracije. U ovom, pak, pitate još i o tome je li se SDP modernizirao poput drugih lijevih europskih stranaka. Kako bi se odgovorilo na prvu tvrdnju tih 'mnogih analitičara', moglo bi se poći, primjerice, od parafraziranja jedne Sassoonove postavke, naime, da se današnju socdemokraciju može definirati jedino iz svega onog što socijaldemokrati čine. Socijaldemokrati, dakako, pipadaju strankama ljevice. Pa kad smo tu, odmah smo, dakle, i na problemu same ljevice. I 'modernizirane' europske, pa naravno i naše. Ne navodeći više, a za ovu priliku, ni izvore ni razne autore, navest ću ovdje tek nekoliko pitanja, problema i postavki što su u stalnome optjecaju u europskom kulturnom prostoru, a u pogledu ljevice i razloga njezinih aktualnih kriza: 'Udaljuje li se narod od ljevice?' 'Udaljuje li se ljevica od naroda?' 'Što se to događa s ljevicom da je logika tržišta postala model ukupnosti društvenih aktivnosti?' 'Manjak intelektualnog liberalizma u krilu ljevice stara je i moćna kočnica.' 'Nema socijalista koji sebe nije zamišljao kao upravljača kapitala.' Ljevica je 'forma u opadanju'. 'Identitet ljevice je u komadima'... Moram upozoriti da ovi navodi ne pripadaju teoretčarima desnice, već sociolozima, politolozima, filozofima, uglavnom intelektualcima s lijevog društvenog krila. Ovo će, sigurno je, biti na radost našim desničarima. Meni sasvim nevažno. Oni tako i tako imaju svoje pozicionalne ideologije, ili kako to kaže R. Eccleshall - imaju 'fiksni katekizam osnovnih ideja' koje uvijek iznova 'recitiraju' i time se 'regeneriraju'. Ovi navodi djelomično opovrgavaju stav o nekoj neupitnoj modernizaciji lijevih stranaka. Ovo sada iznosim upravo s obzirom na grupu kandidata za predsjednika glavne hrvatske opozicijske lijeve stranke kojoj, čini mi se, nije ni na kraj pameti da je onaj temeljni stav iz 1990. s Prve konvencije SDP-a: 'Ovime gradimo naš novi identitet' još na snazi. Taj je stav teška i trajna obveza koja je postala još dramatičnija jer je i europskija upravo danas kada, primjerice, J. P. Le Goff tvrdi: 'Identitet ljevice je u komadima.'

Kakva je onda budućnost hrvatske ljevice? Sa SDP-om kao predvodnikom, ali i s drugima. Vidimo kako povjesničar Dragan Markovina utemeljuje novu lijevu stranku, a tu su i Radnička fronta, “ostaci”, da tako kažemo, ORaH-a, neke druge opcije...?

- Završavajući onomadno 'Pismo za Zorana Milanovića', koje je, inače, najvećim dijelom bilo intonirano protiv lika i djela T. Karamarka, završio sam i s jednom preporukom. Malo je vremena još preostalo da se socijaldemokraciju u Hrvatskoj reprojektira tako da druge lijeve stranke i srodnice dobiju priliku, a u svojim projektima i projekcijama SDP autorizira umjesto da ih politadministrativno samo 'elaborira' ili, još puno gore, samo ih gura u stranu, pa i u ono društveno inkognito. Naime, smatram da je i izuzetno važan stav jednog suvremenog francuskog povjesničara. Ne samo stav nego i preporuka: 'Ljevici trebaju identiteti, a nikako ne restauracija makakvog identiteta.'(R. Martelli). Veliki je pjesnik Mallarmé 1895. napisao da je svaka politika 'upravljanje fikcijom'. Budućnost ljevice? Ljevici osim politike treba i poetika. No, ovo nije prilika da to i obrazlažem.

Slažete li se s tezom da je HDZ koristio (i još koristi) neke od lijevih (i SDP-ovih) socijalnih programa za svoje ciljeve, pragmatično i sa svrhom, pa je i to svojevrsna igra duplog pasa ljevice i desnice u Hrvatskoj?

- Potpuno se slažem. Štoviše. U nekoliko navrata sam i pisao o glavnim našim političkim strankama (HDZ, SDP, HNS...) i njihovoj specifičnoj uzajamnosti - kao o 'prekupcima' političkih ideja i pragmi.

Može li se SDP s novim presjednikom, ma tko on bio, vratiti na vlast za četiri godine i očemu to ovisi?

- Na to vam pitanje ne može odgovoriti ni jedan ozbiljan politički prognozer. To može 'počiniti' jedino nekakav stranački političar. Ili kakav kavanski kozer - zaključuje Vjeran Zuppa, jedan od najuglednijih hrvatskih teatrologa, dramaturga, teoretičara književnosti i kazališta, priznati pjesnik i kritičar.(D.J.)

Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

Najčitanije iz rubrike