Magazin
TJEDNI OSVRT

Spremni za Pantovčak!
Objavljeno 15. listopada, 2016.
Čude najave o kandidatima za predsjednika države jer Grabar Kitarović su ostale još tri i pol godine vladavine

Iako još uvijek nemamo posloženu novu vladu, niti znamo kako će funkcionirati, iduće godine na redu su i lokalni izbori, ali bitno je da se već, kako to kod nas uvijek biva, kalkulira o kandidatima za sljedećeg predsjednika države.

Čak i unatoč tome što su predsjednici Kolindi Grabar Kitarović ostale još tri i pol godine vladavine. Još više čudi što se kao predsjednički kandidati spominju i svojevrsni gubitnici. Inače, zna se da predsjedničke ovlasti nisu velike, pa čudi i što je bivši predsjednik Sabora Željko Reiner nedavno izjavio da je to ipak prva funkcija u državi, pa slijedi predsjednik Sabora, a tek onda predsjednik vlade. Time je valjda hito dati na značaju budućem šefu parlamenta, mostovcu Boži Petrovu, ali i izraziti žaljenje što i sam ponovno nije na toj poziciji. Uz to, pojavila se i informacija da upravo Petrov iz Sabora želi ravno na Pantovčak. Mostovci su pak uvjereni da je riječ o spinu i da se uoči formiranja vlade Petrovu iz vrha HDZ-a podmeće da želi postati predsjednik RH. S druge pak strane zbog te je najave u HDZ-u navodno zavladala panika jer bi takva mogućnost značila dodatnu profilaciju Mosta, bez da ga HDZ ikako neutralizira.

Na pitanje zanima li ga kandidatura za mjesto predsjednika Republike, i jedan od kandidata za šefa SDP-a Tonino Picula odgovorio je potvrdno. On se prema svemu sudeći pomirio s činjenicom da SDP ipak neće voditi, a naročito ne iz Bruxellesa kako je planirao i time sam sebe potkopao. “Da, zanima me. Mislim da sam, ako se nastavim baviti politkom i ne budem izabran za predsjednika SDP-a, spreman preuzeti i tu kandidaturu”, rekao je samouvjereni Picula.

No, kandidat bi navodno mogao biti i bivši premijer i još malo pa bivši šef SDP-a Zoran Milanović koji pak najavljuje povlačenje iz politike i odlazak u konzultantske vode gdje se, kako sam kaže, ipak više zarađuje. Njemu bliski Gordan Maras stoga izjavljuje: “Gabar Kitarović ima najlošiji rejting ikad, od svih predsjednika. Sigurno ćemo i mi imati kandidata. Nekoliko kandidata može pobijediti. Mislim da Milanović nema namjeru ostati u politici, ali Picula bi bio izvrstan predsjednički kandidat”, zaključio je Maras. Ipak, politički analitičar Žarko Puhovski uvjeren je da iza svega stoji i dalekosežni plan Zorana Milanovića da se kandidira za predsjednika države. To bi ipak pomalo čudilo ako se prisjetimo ne tako davnih Milanovićevih riječi: “Netko me oslovio kao predsjednika države, ali ja to nisam i nikada neću biti. Iz više razloga, a jedan je taj što vam moram govoriti istinu. Predsjednik ne mora govoriti istinu”. Jednom je o toj kandidaturi još dodao: “Sumnjam, a iskreno govoreći ne vidim uopće smisao te funkcije”. U cijeloj toj zavrzlami još samo nedostaje ponovna kandidatura za šefa države, i to ona Milana Bandića.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike