Učionica
SPORT NA SVEUČILIŠTU JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Sportski uspjesi studenata - izvrsna promocija Sveučilišta u Osijeku
Objavljeno 14. listopada, 2016.
ORGANIZACIJOM 11. EUROPSKOG SVEUČILIŠNOG NOGOMETNOG PRVENSTVA SVEUČILIŠTE U OSIJEKU POKAZALO JE DA MOŽE BITI KVALITETAN DOMAĆIN MEĐUNARODNIH SPORTSKIH NATJECANJA

Vezani članci

SVEUČILIŠNO SPORTSKO PRVENSTVO OVE AKADEMSKE GODINE POČINJE U LISTOPADU

Natjecanja se održavaju u čak 15 sportova

Počeci sveučilišnog sporta na Sveučilištu u Osijeku sežu u daleke šezdesete godine prošlog stoljeća, a ozbiljniji ustroj sportskih nadmetanja počinje 1993. godine, kada je osnovano Sportsko društvo Student Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Zakonskim izmjenama i nastalim promjenama 2000. godine Sveučilišni Senat imenovao je Odbor za sport i tjelesnu i zdravstvenu kulturu, kao koordinacijsko tijelo u provedbi sportskih natjecanja, nastave i slobodnog vremena studenata. Nešto prije i nakon nastanka Odbora, u razdoblju od 1998. do 2001., deset visokoškolskih ustanova osniva studentske sportske klubove/udruge. One se, sukladno zakonskim propisima, udružuju u članstvo Zajednice studentskih sportskih klubova Sveučilišta u Osijeku 15. studenoga 2001. Na temelju novih zakonskih odredbi Zajednica je 2006. preimenovana u Studentski sportski savez Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a pod tim nazivom Savez funkcionira i danas.

U Studentski sportski savez Sveučilišta pak udruženi su studentski sportski klubovi koji postoje na Sveučilištu, a Savez objedinjuje i koordinira rad svojih članica - studentskih sportskih klubova i društava pojedinih visokoškolskih ustanova kao sastavnica Sveučilišta.

Članice Saveza

Članice Studentskog sportskog saveza sportske su udruge Ekonomskog fakulteta (EFOS), Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (ETFOS), Filozofskog fakulteta (FFOS), Građevinskog fakulteta (Građevinski), Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Đakovu, Medicinskog fakulteta (SPORTMEFOS), Poljoprivrednog fakulteta (POLJOS), Pravnog fakulteta (PRAVOS), Prehrambeno-tehnološkog fakulteta (PTFOS), Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu, Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti (FOOZOS), Odjela za kulturologiju (KULTOS), Umjetničke akademije (UAOS) i udruge koja objedinjava studente četiri sveučilišna odjela - za matematiku, fiziku, biologiju i kemiju (PRIMOS).

Osnovni ciljevi i zadaće SSS-a su promicanje, unaprjeđenje, omasovljenje i organizirani razvitak sporta na Sveučilištu u Osijeku. Radi ostvarivanja ciljeva i zadaća SSS obavlja sljedeće djelatnosti:

* planira i programira razvoj sveučilišnog sporta,

* sudjeluje u utvrđivanju strategije razvoja studentskog sporta na Sveučilištu,

* objedinjava i usklađuje aktivnosti članova (studentskih sportskih klubova),

* stvara uvjete za kontinuiranu studentsku sportsku aktivnost,

* djeluje na povećanju broja sudionika u sveučilišnom sportu,

* organizira sportska natjecanja i priredbe,

* surađuje s drugim studentskim udrugama i savezima, Hrvatskim akademskim sportskim savezom i drugim sportskim klubovima i zajednicama,

* surađuje s međunarodnim studentskim sportskim asocijacijama,

* promiče studentski sport putem sredstava javnog informiranja.

Djelatnosti Saveza su:

1. Organizacija sportskih natjecanja pri fakultetima

Svi studentski sportski klubovi koji za to pokažu interes, organiziraju uz pomoć Saveza natjecanja unutar svojih fakulteta u sportovima za koje postoji interes među studentima. Na temelju ostvarenih rezultata, sastavljaju se ekipe koje će nastupiti na Sveučilišnom sportskom prvenstvu.

2. Organizacija Sveučilišnog sportskog prvenstva (SSP)

3. Izvannastavne sportske aktivnosti u slobodnom vremenu studenata

Zadaća je Studentskog sportskog saveza studenticama i studentima omogućiti organizirano rekreativno vježbanje tijekom godine, odnosno osigurati im sadržaje kao što su aerobic, fitness, bazen, klizalište, jahanje i druge športske sadržaje za koje se pokaže interes. Svim zainteresiranim studenticama i studentima navedeni programski sadržaji dostupni su bez novčane naknade, ili prema posebnim umanjenim cijenama. S obzirom na skromne uvjete u kojima se održava nastava tjelesne i zdravstvene kulture na većini fakulteta i prije svega neosporan utjecaj redovitog vježbanja na zdravlje, ovo je vrlo važna programska aktivnost.

4. Sudjelovanje na sportskim manifestacijama

Prigodnim natjecanjima uključujemo se u Hrvatski olimpijski dan, Svjetski dan sporta, Dan grada Osijeka, Studentski dan sporta, Svjetski dan zdravlja i sve ostale slične manifestacije.

5. Sudjelovanje na turnirima

Tuniri u kojima SSS u Osijeku redovito participira su: Beogradski internacionalni studentski turnir, Internacionalni studentski turnir Sarajevo, Međunarodni odbojkaški i košarkaški turnir u Dubrovniku, organizacija Međunarodnog turnira u malom nogometu i odbojci Osijek, sportski susret sa Sveučilištem Pečuh u Osijeku, košarkaški turnir visokih učilišta iz regije Osijek.

6. Međunarodni prijateljski susreti

Sudjelovanje na međunarodnim prijateljskim susretima u sklopu proslava Dana Univerze v Mariboru, Univerzitetskog dana u Tuzli, Univerzitetskog dana u Pečuhu, Dana Sveučilišta u Osijeku, veslačkim regatama (Maribor, Zagreb, Split, Zadar, Dubrovnik i drugi), te odazivi na pozive sveučilišta koja ponude sportsku suradnju.

Organizacija sporta

Temelj organizacije sporta na Sveučilištu u Osijeku jesu njegove sastavnice, odnosno fakulteti i sveučilišni odjeli. Uz podršku Saveza oni organiziraju svoja interna natjecanja koja služe i za sastavljanje fakultetskih ekipa. Fakultetske se ekipe potom uključuju u SSP, gdje se natječu za naslov prvaka Sveučilišta. Ova su natjecanja i izlučni filter, jer izbornici (predavači tjelesne i zdravstvene kulture) sveučilišnih selekcija prate natjecanja i sastavljaju reprezentacije Sveučilišta koje se uključuju u natjecanja na državnoj razini. Državna (UNISPORT) natjecanja su kvalifikacijska za europska prvenstva na koja se plasiraju državni prvaci, a ponekad i viceprvaci.

Sustav sporta i sportskih natjecanja na Sveučilištu pokušava se svake godine unaprijediti i osvježiti, kako bi se zadržala ova razina kompetitivnosti koja stvara kvalitetne natjecatelje i reprezentacije, koji na nacionalnoj i međunarodnoj razini postižu zapažene rezultate. Također, Sveučilište u Osijeku pokazalo je da može biti kvalitetan domaćin međunarodnih sportskih natjecanja, kao što je to bilo od 21. do 28. srpnja 2015. godine, kada je u Osijeku uspješno organiziralo 11. Europsko sveučilišno nogometno prvenstvo.

Što se tiče međunarodnih natjecanja u akademskoj 2016. / 2017. godini, studeni i prosinac rezervirani su za nastupe osječkih studenata-sportaša na međunarodnim turnirima u organizaciji Sveučilišta u Tuzli, Univerziteta u Beogradu, Sveučilišta u Dubrovniku, UNISPORT prvenstva u plivanju i vaterpolu i drugima. U razdoblju od siječnja do travnja 2017. održat će se kvalifikacijski i polufinalni turniri za plasman na državno, UNISPORT natjecanje. Svibanj donosi niz nastupa na državnom prvenstvu, a lipanj/srpanj 2017. i međunarodne nastupe, odnosno Europska prvenstva.

(Igor Salajić)

Članovi Izvršnog odbora

Članovi Izvršnog odbora Studentskog sportskog saveza su:

1. Krešimir Ižaković, prof. (predsjednik)

2. Mr. Vesna Širić (dopredsjednica)

3. Prof. dr. sc. Tomislav Mrčela, prof.

4. Zoran Škrinjarić, prof.

5. Zoran Vladović, prof.

6. Petar Kerže, prof.

7. Mia Martinko

Najvažnija postignuća

Sveučilište u Osijeku već godinama je u vrhu nacionalnog studentskog sporta. Od važnijih međunarodnih rezultata svakako valja spomenuti: zlatnu medalju osječkih sveučilištarki Donne Vadlje i Ane Kvolik u džudu na ovogodišnjim 3. Europskim sveučilišnim sportskim igrama ("europskoj Univerzijadi"), u Zagrebu i Rijeci, zatim zlato Roberta Seligmana u gimnastici (Univerzijada 2005.); dva srebra osječkih rukometaša (Europsko prvenstvo 2013. i Univerzijada 2012.), srebro Jakova Krivića u stolnom tenisu (Svjetsko studentsko prvenstvo 2004.), te broncu odbojkašica s Europskog prvenstva 2003. Također treba istaknuti četvrto mjesto nogometaša na ovogodišnjoj "europskoj Univerzijadi", kao i šesto mjesto košarkaša na Europskom prvenstvu 2002.

Možda ste propustili...