Učionica
SVEUČILIŠTE U OSIJEKU DOBILO NOVI STUDIJ DENTALNA MEDICINA

Upisuju 25 studenata, nastava počinje 7. 11.
Objavljeno 14. listopada, 2016.

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku bogatije je za još jedan studij. Riječ je o integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju Dentalna medicina, koji će se izvoditi na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

Odlukom Senata Sveučilišta u Osijeku potvrđen je ustroj i izvedba toga studija, kao i upisna kvota od 25 izvanrednih studenata. “Tom je odlukom naše sveučilište dobilo studij dentalne medicine. Ovim studijem bit će otvorene nove mogućnosti za mlade iz ovog dijela Hrvatske da mogu bliže svome domu upisivati studije koji su poželjni ili su malih upisnih kapaciteta u drugim središtima”, ističe prof. dr. sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta u Osijeku.

“Upisujemo 25 izvanrednih studenata, od toga 20 hrvatskih državljana i pet stranih državljana. Raspisali smo natječaj, koji će biti otvoren dva tjedna, a nakon provedenog razredbenog postupka slijedi upis pristupnika koji su ostvarili pravo upisa, i to 4. studenoga, a nastava počinje 7. studenoga. Riječ je o izvanrednom studiju jer nismo mogli dobiti odobrenje da naši studenti studiraju na teret države. Bilo je velikih otpora da dobijemo dopusnicu za taj studij, no bili smo uporni i uspjeli smo. Školarina će iznositi 70.000 kuna po godini, studij će trajati šest godina, a diplomanti će imati titulu doktora dentalne medicine”, kaže prof. dr. sc. Aleksandar Včev, dekan Medicinskog fakulteta Osijek.

Dodaje da će nastava bit će organizirana u turnusima, a održavat će se u zgradi u Crkvenoj ulici, gdje je donedavno bio Građevinski fakultet. Obnovljene su dvije etaže, uređenje se nastavlja, a ta će zgrada služiti za studij dentalne medicine, kao i za nastavu za izvanredni prediplomski studij dentalne higijene.

“Program za studij Dentalna medicina sličan je onome koji izvodi Medicinski fakultet Sveučilišta u Ljubljani, a radio ga je prof. dr. sc. Ljubo Marion, ugledni slovenski liječnik, zajedno s akademikom Vjekoslavom Jerolimovim, jednim akademikom stomatologom u Hrvatskoj, članom HAZU-u, inače rođenim Osječaninom. Obojica su stručnjaci svjetskog glasa, članovi svjetskih i europskih dentalnih federacija. Uz njih, važan za pokretanje studija je i prof. dr sc. Đorđe Petrović s Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Uz ta tri ključna stručnjaka i njihove suradnike, na studiju će raditi čitav niz osječkih stomatologa, kao što su doc. dr. sc. Marko Matijević, dr. dent. med. Miroslav Sikora i mnogi drugi”, dodaje dekan, prof. dr. sc. Včev.

Pokretanju studija Dentalna medicina prethodilo je osnivanje Zavoda za dentalnu medicinu na Medicinskom fakultetu, čiji je predstojnik akademik Vjekoslav Jerolimov, zamjenik doc. dr. sc. Marko Matijević, a tajnik dr. dent. med. Miroslav Sikora. Na doktorskom studiju na Medicinskom fakultetu Osijek školuju se mladi osječki stomatolozi koji će mnogo naučiti od istaknutih profesora međunarodnog glasa i značaja.

(Vesna Latinović)

Ideja stara sedam godina

Ideja za pokretanjem studija Dentalna medicina u Osijeku rodila se prije sedam godina. Dr. dent. med. Miroslav Sikora, predsjednik osječke podružnice Hrvatske komore dentalne medicine, ističe da je tradicija školovanja ovog kadra u Osijeku mnogo duža. “Osijek je 70-ih godina 20. stoljeća imao Višu zubarsku školu, a do Domovinskog rata osječka Poliklinika za zaštitu zubi i usta bila je pojam u Hrvatskoj, po stručnim stomatolozima i kvalitetnoj opremi. Ovaj studij riješit će kronični problem nedostatka specijalista stomatologije, dobit ćemo dovoljno stručnog kadra, ali i dići oralno zdravlje u istočnoj Hrvatskoj na višu razinu, jer sada smo po stanju oralnog zdravlja na samome dnu u Hrvatskoj”, najavljuje dr. dent. med. Sikora.

Možda ste propustili...