Učionica
RAVNATELJICA AZVO-A URUČILA CERTIFIKAT ZA KVALITETU FILOZOFSKOM FAKULTETU U OSIJEKU

Filozofski fakultet u 10% certificiranih visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj
Objavljeno 14. listopada, 2016.

Na svečanoj sjednici Filozofskog fakulteta u Osijeku, održanoj 27. rujna 2016., prof. dr. sc. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) Republike Hrvatske, uručila je dekanici Filozofskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Loretani Farkaš, Certifikat za učinkovit, razvijen i funkcionalno ustrojen sustav osiguravanja kvalitete.

"Jako smo ponosni što smo ušli u 10 % certificiranih visokoobrazovnih ustanova u RH, a ponos i zadovoljstvo još je veće budući da smo jedini fakultet iz područja humanističkih znanosti u Hrvatskoj koji je dobio ovaj Certifikat. Mi smo u sve svoje strateške dokumente ugradili sustav kvalitete kao svoj prioritet i taj sustav gradimo već više od deset godina te nam je drago što smo u godini proslave 55. obljetnice našeg fakulteta dobili ovakvo priznanje", istaknula je dekanica, prof. dr. sc. Loretana Farkaš. "Njegovanje kvalitete na ovom fakultetu nije samo formalnost. Ona je zaživjela na svim razinama djelovanja ovog fakulteta, od uprave do studenata. Svi su aktivno radili na ispunjavanju svojih obveza koje su dovele do pozitivnog rezultata. Svi dionici Fakulteta dokazali su da je sustav funkcionalan i u skladu s trenutačnim europskim standardima. Ispunili su sve kriterije i nakon dugotrajnog postupka od 18 mjeseci zadovoljili su i više od onog što je nužno te zaslužili certifikat Agencije za znanost i visoko obrazovanje", rekla je dr. sc. Vesna Dodiković-Jurković, zamjenica ravnateljice AZVO-a.

Kvaliteta visokog obrazovanja treba se neprestano unapređivati i razvijati. Stalnim praćenjem učinkovitosti i uspoređivanjem dostignutih standarda i kvalitete sa sličnim visokim učilištima u zemlji i zemljama Europske unije dolazi se do izvrsnosti, što je potvrdio i osječki Filozofski fakultet. Više informacija može se pronaći na službenoj internetskoj stranici Filozofskog fakulteta u Osijeku www.ffos.hr ili na stranicama Agencije za znanost i visoko obrazovanje www.azvo.hr.

(Alma Vančura)

Treći stupanj razvijenosti kvalitete

Ustanova koja želi dobiti certifikat mora proći postupak vanjske neovisne periodične prosudbe unutarnjeg sustava osiguravanja kvalitete koji se provodi u ciklusima od pet godina. Vanjskom prosudbom prosuđuje se koliko visoko učilište vodi brigu o akademskim standardima i kvaliteti. Razvijena faza sustava, koju je ostvario Filozofski fakultet u Osijeku, predstavlja III. stupanj razvijenosti i označava da je sustav osiguravanja kvalitete u funkciji, da je provedena unutarnja prosudba i da se sustav unapređuje na temelju rezultata unutarnje prosudbe.

Možda ste propustili...