Učionica
ZA POTPORU PROJEKTU PROF. DR. SC. ŽELJKA UVANOVIĆA ODOBRENO JE 42.500 KUNA

Projekt "Britanske/američke, njemačke i hrvatske filmske adaptacije književnosti"
Objavljeno 14. listopada, 2016.

D r. sc. Kamilla Elliott, koja je gost istraživač na ovom projektu, profesorica je književnosti i medija na Odjelu za anglistiku i kreativno pisanje na Sveučilištu u Lancasteru (UK). Doktorsku titulu stekla je na Harvardu 1996., a najpoznatija je po knjizi Rethinking the Novel/Film Debate (2003).

Voditelj projekta, prof. dr. sc. Željko Uvanović susreo ju je na međunarodnoj konferenciji o konvergenciji medija na Sveučilištu u Mainzu u studenom 2015. i od tada datira intenzivna znanstvena suradnja koja prerasta u znanstveni transfer na četvero suradnike projekta. Cilj je spoznaje proširiti s filmskih adaptacija književnosti na sve oblike proučavanja adaptacija. Stoga se planira i dodatni sadržaj: međunarodna konferencija u organizaciji Odsjeka za engleski jezik i književnost (suorganizatori doc. dr. Ljubica Matek i prof. dr. sc. Željko Uvanović) pod naslovom Adaptation: Theory, Criticism, Pedagogy, od 23. do 25. veljače 2017. na Filozofskom fakultetu u Osijeku – s keynote govornicima prof. dr. sc. Elliott i prof. dr. sc. Laurence Raw (Baskent University, Turska).

Projekt čiji je puni naslovi "Transkulturalnost / transmedijalnost: Britanske/američke, njemačke i hrvatske filmske adaptacije književnosti u razdoblju 1990.-2015." ima za cilj podignuti razinu adaptacijskih proučavanja u Hrvatskoj, ozbiljno se pozabaviti filmskim adaptacijama hrvatske književnosti u razdoblju od 1990. do 2015. te iste staviti u interkulturalni, transkulturalni i multimedijalni kontekst u kontaktu s filmskim adaptacijama njemačke, britanske i američke književnosti – i rezultate istraživanja ponuditi na objavu u najprestižnijim svjetskim časopisima.

(Željko Uvanović)

Snimljena adaptacija

Prof. Uvanović već ima jednu snimljenu adaptaciju pod naslovom Professor Romulus geht in die Rente (2015.). U okviru ovoga projekta sa studentima upravo snima adaptaciju novele G. Kellera Kleider machen Leute kao filma pod naslovom Es ging uns zu gut, sa scenama snimljenim i u Zürichu. Osječko-baranjska županija sufinancira troškove snimanja filma. Premijera filma očekuje se u veljači 2017. na spomenutoj konferenciji Adaptation: Theory, Criticism, Pedagogy, koja će se održati od 23. do 25. veljače 2017. na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Možda ste propustili...