Novosti
LOŠA EUROPSKA REGULATIVA

Pomicanje sata je opasno i beskorisno
Objavljeno 14. listopada, 2016.
Znanstveno je dokazano da energetska ušteda ne postoji te da je praksa pomicanja kazaljki pogubna za zdravlje

U ovo doba godine, kada se približava pomicanje satova prema zimskom računanju vremena, opet je u Europskoj uniji počela debata o tome koliko je svrhovita ta praksa, prenosi Euractiv.com.

Kritičari pokušavaju već godinama uvjeriti javnost kako je riječ o ekonomski beskorisnom potezu, te da energetska ušteda od sat vremena duže danje svjetlosti ne postoji, ali da postoje značajne štete od pomicanja sata.

Turska je odustala od “zimskog” vremena, što znači da ako putujete iz istočne Europe u Tursku, morate pomaknuti uru za dva sata umjesto za jedan.

Na konferenciji u Bruxellesu, Russell Foster, profesor neurologije na Oxfordu i Till Roenneberg, profesor psihologije na Sveučilištu u Münchenu, prezentirali su svoja otkrića do kojih su došli istražujući kako pomicanje sata utječe na san i ljudsku psihu.

Beskorisno i neugodno

Njihov zaključak bio je zabrinjavajući, naime, pomicanje sata unazad ne donosi uštedu energije, ali donosi značajan rizik za zdravlje i uopće ne pridonosi gospodarskoj učinkovitosti.

Znanstvenici nisu uljepšavali svoje rezultate, nego su ih otvoreno prezentirali i utvrdili dramatične posljedice za psihičke i mentalne funkcije čovjeka kada se zadire u njegov biološki ritam.

I djeci i odraslima potrebni su tjedni da “prebole” učinke promjene računanja vremena. Pomicanje sata doveli su u izravnu vezu s povećanjem broja prometnih nesreća i komplikacijama koje se događaju tijekom kirurških operacija.

Usto što loše utiče na zdravlje, istraživanje je utvrdilo i pogubne posljedice za gospodarstvo.

Stručnjaci su izračunali da pomicanje vremena košta EU između jedan posto i dva posto njezinog BDP-a, što je direktno povezano s povećanim troškovima u zdravstvu koje je izazvano poremećenim bioritmovima. Pretvoreno u brojke, riječ je o približno 300 milijardi eura koje su izgubljene svake godine.

Dovoljno dokaza

Europska komisija mora uvjeriti ljude i da je riječ o nametnutnoj regulativi kojoj je prošlo vrijeme, izjavio je potpredsjednik EK Frans Timmermans, priznajući da će za to trebati “neko vrijeme”.

Austrijski zastupnik u Europskom parlamentu Heinz Becker smatra da postoji dovoljno znanstvenih dokaza da se pozove Europska komisija da napokon “poduzme mjere” i zaustavi ovu praksu koja samo “donosi štetu”. Pozvao je Komisiju da prestane odbijati ponovnu procjenu rizika od promjene računanja vremena.

Vuk TEŠIJA
Prvi put sat pomaknut 1916.

Prvo pomicanje sata uvedeno je još 1916. godine u Njemačkoj, za vrijeme Wilhelma II., kako bi se uštedio sat vremena danjeg svjetla. No, još i onda je to bila tema oko koje se nisu mogli složiti. Pomicanje sata koristi najviše maloprodaji i onima koji se bave sportom, jer imaju “duži dan” nakon završenog radnog vremena, ali, primjerice poljoprivrednici nikada nisu bili pobornici ove prakse.