Novosti
STATISTIČKE REGIJE

Zagreb i Varaždin uzeli EU novac na račun Slavonije
Objavljeno 14. listopada, 2016.
Nova vlada i Sabor moraju ispraviti nepravdu prema Slavoniji i Baranji

Prema obećanjima predstavnika HDZ-a koji su sudjelovali u izvršnoj vlasti u mandatu vlade Tihomira Oreškovića i vjerojatno će sudjelovati u novoj vladi Andreja Plenkovića, realano je za očekivati da će vlada i Sabor ispraviti nepravdu prema Slavoniji i Baranji i donijeti novu podjelu Hrvatske na statističke regije.

Njome bi se ispravila apsurdna situacija da zbog podjele na dvije NUTS 2 regije - Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku, veće državne i potpore iz EU fondova dobivaju investitori koji ulažu u statistički siromašnijoj Jadranskoj Hrvatskoj, odnosno Istri i Dalmaciji, koje su realno puno bogatije, nego oni u statistički pogrešno proglašenoj bogatijoj Slavoniji i Baranji.

Valja podsjetiti kako je Nacionalna klasifikacija prostornih jedinica za statistiku donesena u mandatu vlade Zorana Milanovića 2012. godine, sa stupanjem na snagu od 1. siječnja 2013. godine. Tada su spojene dvije statističke regije - Panonska (Slavonija, Baranja, Srijem i Podravina) i Sjeverozapadna (Zagreb, Varaždin, Sjeverna Hrvatska) u jednu Kontinentalnu regiju.

Umjetno spajanje

Tim umjetnim spajanjem razvijenog sjeverozapadnog područja zemlje s nerazvijenom Slavonijom, BDP je u Slavoniji preko noći podignut s 36 posto na 64 posto prosjeka EU-a.

Slavonija je zapravo poslužila razvijenom Zagrebu i Varaždinu da im umjetno spusti indeks razvijenosti kako bi se u tim područjima povoljnije mogla povlačiti sredstva iz EU fondova. Da je Slavonija i Baranja jedna NUTS 2 regija, sa svojim BDP-om imala bi indeks razvijenosti ispod 45 posto prosjeka EU-a te bi njezini mali poduzetnici dobivali veće državne i potpore iz EU fondova, čak do 70 posto nepovratnih sredstava za projekte i investicije, a ne kao sada najviše 45 posto.

Nacionalna klasifikacija prostornih jedinica za statistiku može se mijenjati za najmanje tri godine od donošenja. Dakle ove godine, s tim da se odnosi na sljedeće financijsko razdoblje Europske unije 2020. - 2027. godine.

Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Anušić ove je godine već pripremio inicijativu za izmjenu nacionalne klasifikacije prostornih jedinica za statistiku NUTS-2. Kao član saborskog Odbora za fondove EU-a i regionalni razvoj dostavio je odboru Prijedlog zakona za izmjenu statističkih regija, međutim taj prijedlog zbog poznatih događanja i pada Oreškovićeve vlade nije ni stigao do vlade i saborske procedure.

Neće biti problema

- Inicijativu ću sigurno nastaviti u sljedećem sazivu Sabora, jer to se mora promijeniti. Najprije ću prijedlog svakako iskomunicirati u stranci. Držim da neće biti problema u tom postupku promjene jer je i sadašnji ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić izrazio potrebu da se mijenja statistička podjela. U gotovo svim državama EU-a najveći grad je zasebna jedinica. Hrvatska bi trebala biti podijeljena na minimalno tri statističke regije, jer je Zagreb na 178 posto prosjeka hrvatske razvijenosti i 124 posto prosjeka EU-a. A među najslabije razvijenim područjima upravo su i ona u istočnoj Hrvatskoj. Zagreb ima mogućnosti koristiti druge načine financiranja EU projekata. Slavoniji i Baranji treba omogućiti veću apsorpciju sredstava iz EU fondova s većim nepovratnim financijskim udjelom. Na taj način u Slavoniji i Baranji mogu se realizirati investicijski projekti i povećati indeks razvijenosti - zaključuje Anušić.

Igor MIKULIĆ
U istom položaju Zagreb i Beli Manastir

“Slavoniji i Baranji nanesena je velika nepravda i došlo je vrijeme da je ispravimo i počnemo rješavati neke od gorućih problema. Zbog podjele na dvije statističke regije u istom položaju su Zagreb i Beli Manastir, što nikako ne pridonosi ostvarenju osnovnog cilja kohezijske politike Europske unije, a to je ravnomjeran razvoj. U tako posloženom sustavu veliki gradovi i razvijenija područja imaju veće šanse za povlačenje EU sredstava, a to je ono što mi želimo promijeniti. Osnivanjem posebnog programa za Slavoniju i Baranju pomoći ćemo razvoju slavonskih županija i približiti Hrvatsku ostvarenju ravnomjernog razvoja svih područja. Trenutačno je stopa sufinanciranja EU projekata jednaka u svim gradovima i iznosi 45 posto, a kroz planirane izmjene statističkih regija i uvođenjem ovog programa, poduzetnici u Slavoniji mogli bi dobiti i do 70 posto EU sredstava za svoje projekte”, kazao je ministar Tomislav Tolušić.

iskorištavanje

SLAVONIJA IM JE POSLUŽILA DA UMJETNO SPUSTE INDEKS RAZVIJENOSTI

Hrvatska bi trebala biti podijeljena na tri statističke regije jer je Zagreb na 178 posto prosjeka hrvatske razvijenosti

Možda ste propustili...

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament