Osijek
SUBVENCIONIRANJE AVIONSKIH KARATA

Zašto bismo mi koji smo ostali u Osijeku financirali one koji su otišli u Dublin zarađivati?
Objavljeno 14. listopada, 2016.
Odluka je pokrenula lavinu negativnih reakcija građana

Vjerujem da je gradonačelnik imao dobru namjeru, ali ovo je nebuloza! Vrkić si je zabio autogol, jer će ovu akciju Grada prije iskoristiti oni koji razmišljaju bi li otišli, nego oni koji bi eventualno odlazili kući na odmor... Mislim da bi se gradonačelnik trebao više baviti time kako da pomogne onim mladima koji su ostali u Osijeku nego da donosi ovakve mjere. To je lijepa gesta, ali potpuno nepotrebna. Izjava je ovo jedne Osječanke na radu u Irskoj koju je jučer prenio portal Dnevnik.hr.

To je samo jedna među mnogim negativnim reakcijama kojima su tijekom jučerašnjeg dana zasute društvene mreže, internetski forumi i komentari ispod tekstova koji govore o odluci osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića o subvencioniranju avionskih karata na blagdanskom čarter-letu Dublin - Osijek - Dublin.

U vezi s gradom

Gradonačelnik je Vrkić, kako je sam rekao, u dobroj volji objavio vijest kako će Grad Osijek subvencionirati avionsku kartu do Osijeka onima koji su na privremenom radu u Dublinu.

- Ovo mi je prilika da obavijestim svoje sugrađane koji su, ja se uzdam, na privremenom radu u inozemstvu, dakle one koji su u Dublinu, da će Grad pripomoći i subvencionirati, ali samo one koji će za Božić doći u Osijek. Karta košta približno 2500 kuna, a pet stotina kuna platit će Grad. To je ukupan iznos na razini od nekih stotinu tisuća kuna. Meni je ovo prilika da javno kažem kako je to stimulacija našim ljudima da drže bolju vezu sa svojim gradom, da učinimo da ti povratci budu, da tako kažem, učestali. Ali ono što je najvažnije, ovo radimo zbog toga da vezu sa svojim gradom i domovinom ne prekinu, u krajnjoj namjeri i želji da se što prije vrate u svoj Osijek - objasnio je svoju odluku Vrkić.

Lavina reakcija

Učinio je to, kako to često radi od kada ima profil na Facebooku, baš objavom na toj društvenoj mreži. Iako gradonačelnikove objave redovito izazivaju brojne reakcije njegovih pratitelja na Facebooku, ova je njegova odluka o subvencioniranju avionskih karata na liniji Dublin - Osijek - Dublin pokrenula lavinu reakcija. Bilo je među njima i pozitivnih, ali ipak su prednjačile one negativnog predznaka. Građani su, kako se to esekerski kaže, poprilično “našpanovani”. Zajednički je nazivnik većine tih negativnih reakcija sljedeći: Zašto bismo mi koji smo ostali u Osijeku financirali one koji su otišli u Dublin (ili neki drugi irski grad) - zarađivati? “Potrošnja budžeta na krivu stranu. Meni ne treba tih 500 kuna, ali hajde s tih 500 kn sufinancirajte ostanak. Zar nije veća hrabrost ostati unatoč svemu, a ne otići?”, jedan je od komentara. Komentatori traže da se otvore radna mjesta u gradu, da se mladima pruži razlog za ostanak, odnosno posao i perspektiva. Osječani pišu gradonačelniku kako se taj novac može uložiti u škole, vrtiće, dječja i sportska igrališta, hranu za potrebite... “Zbog tih 500 kuna sigurno se nitko neće vratiti u Osijek da bi za Božić stigao na babinu sarmu”, ironizira jedan od komentatora... Neki od njih spominju i Osječane koji su trbuhom za kruhom otišli u druge zemlje, primjerice Njemačku, a “nitko se nije sjetio i njima sufinancirati putovanje do Osijeka”.

Bremenita stvarnost

Gradonačelnik je, podsjetimo, odgovarajući na internetsku peticiju, potaknuo Zračnu luku Osijek na organiziranje blagdanskih čarter-letova na liniji Osijek - Dublin - Osijek (uključujući i Zagreb). Nakon objave vijesti o tim letovima, Vrkić je na svojem Facebook profilu objavio kako će Grad Osijek subvencionirati “povratak i posjet naših sugrađana koji su na privremenom radu u Dublinu. Cilj je potaknuti naše privremeno odsutne sugrađane na što češći povratak u Osijek s konačnom željom da se ponovno dosele kući. Na njima je da se vrate, a na nama je da im stvorimo uvjete kako bi se mogli zaposliti i ovdje planirati svoju budućnost”. No, u bremenitoj je osječkoj stvarnosti, više je nego očito, teško postići unisonu reakciju na ovakve populističke poteze, čak i kada su povučeni u dobroj namjeri.

Darko PEJIĆ

Ivan Vrkić

gradonačelnik Osijeka

NAPIŠITE MI NA FACEBOOKU JESTE LI ZA SUFINANCIRANJE ILI PROTIV NJEGA

Internet se užario od komentara o odluci pa je gradonačelnik poslijepodne ponovno reagirao rezolutnim komentarom. “Traženo je od mene da kao gradonačelnik utječem na uvođenje redovne zrakoplovne linije između Osijeka i Dublina, čak su se počele potpisivati internetske peticije. Nisam osoba kojoj je tako nešto u opisu posla, ali uvijek reagiram na glas javnosti pa sam tako i sada odlučio dati svoj doprinos rješavanju ovog problema. Low budget prijevozničke kompanije u takvoj liniji trenutačno ne vide interes i ne žele poslovati, što nitko od nas ne može promijeniti. Najjednostavnije je bilo dići ruke i reći kako se jednostavno ne može učiniti ništa. No, nisam to učinio nego sam zadužio direktora tvrtke Zračna luka Osijek d.o.o., da pokuša organizirati čarter-let koji će biti prijelazno rješenje do uspostavljanja, nadam se, trajne solucije. Tvrtka Croatia airlines d.o.o. dostavila je najbolju ponudu prema kojoj cijena povratne karte po osobi iznosi 2500 kn. Cijeli iznos ide prijevozniku, Grad Osijek i Zračna luka Osijek d.o.o. nemaju ni kune zarade. Znajući da će ponovno biti nekorektnih ljudi i prozivanja kako je to skupo, odlučujemo sufinancirati dio iznosa za kartu da ona bude ipak nešto prihvatljivija, ali i da pokažemo dobru volju, kao i brigu za naše sugrađane s trenutačnom adresom u inozemstvu. Usporedite cijene za okolna mjesta na datume o kojima razgovaramo i uključite koliko se još izdvaja za automobilski prijevoz, nije li 2000 kn korektna cijena da naši sugrađani za blagdane bez previše muke dođu izravno kući? Smatram da je, a u prilog tome govori i činjenica da je već pola karata prodano. Javno dajem do znanja kako me huškači, provokatori i dežurni hejteri (vidite da sam i ja ovladao internetskom terminologijom), neće pokolebati u borbi za svoje građane gdje ispravljam višegodišnje brljotine prethodnih vlasti, ali odlučio sam i da ćemo ovu odluku donijeti ipak zajedno. Tako, u komentar ispod, ako ste za sufinanciranje, upišite plus, ako niste minus, ili jednostavno da ili ne. Sutra (14. listopada, nap.a.), do 20 sati, zajedno odlučujemo, i neka pobijedi volja internetske većine koja je ovu priču i započela!”.

KAKO ĆE SE TO PLATITI?

Iako gradonačelnik ne može sam donijeti odluku o izdvajanju 100.000 kuna iz gradskog proračuna, nije objavljeno na koji bi se način financiralo subvencioniranje avionskih karata. Do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli kontaktirati gradskog šefa financija Davida Krmpotića kako bi nam to pojasnio. Kako god, mnogima je čudno što se odluka o trošenju tako značajnog iznosa donosi na temelju anketiranja na Facebooku?!

neodlučan

OŠTAR JE STAV JAVNOSTI POKOLEBAO VRKIĆA

Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana