Novosti
POSLJEDNJA SJEDNICA VLADE

Liječnički pregledi za sve branitelje i mirovine za HVO
Objavljeno 12. listopada, 2016.

Vezani članci

DOGOVOREN HODOGRAM

Nova vlada formira se sredinom idućeg tjedna

Od ovog mjeseca na području Vukovarsko-srijemske županije počet će provedba pilot-projekta preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja kako bi se što ranije otkrila kronična oboljenja, ubrzalo liječenje i utjecalo na manju smrtnost hrvatskih branitelja, kojih je samo u 2015. umrlo približno tri tisuće, odlučeno je na sjednici Vlade.

- Od 1998. do 2011. od 501 tisuću hrvatskih branitelja njih 207 tisuća je bilo hospitalizirano, i to u prosječnoj dobi od 43,8 godina. U istom je razdoblju preminulo ukupno više od 242 tisuće branitelja, u prosječnoj dobi od oko 50 godina. Stoga je u suradnji s Ministarstvom zdravlja dogovoreno da će provedba preventivnih sistematskih pregleda početi u listopadu na području Vukovarsko-srijemske županije te da će se tijekom 2017. godine nastaviti s preventivnim sistematskim pregledima u svim županijama, a u cilju što ranijeg otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti u braniteljskoj populaciji - kazao je Medved.

Pred tehničkim ministrima bila je i odluka kojom se osigurava novac za mirovine pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane, odnosno članova njihovih obitelji, a koje nisu isplaćivane od 2007. godine.

Odlukom o namjeni korištenja sredstava ostvarenih od povrata mirovina u postupku preračuna mirovina primjenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju s državama nastalim na području bivše Jugoslavije, Vlada želi umanjiti eventualnu štetu za državni proračun, budući da se Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) kontinuirano obraćaju korisnici, pripadnici HVO-a i njihovi nasljednici radi isplate neisplaćenih svota invalidske mirovine od 2007. godine. Pravo na mirovinu pripadnici HVO-a, odnosno njihovi nasljednici, ostvaruju na temelju ugovora između Hrvatske i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH. Pod prijetnjom pokretanja sudskog spora oni traže isplatu zaostalih svota invalidske mirovine, a već je u tijeku i veći broj sudskih sporova protiv HZMO-a, navode Banski dvori u obrazloženju odluke. H

Javni poziv za imenovanje dijela Upravnog vijeća Hine

Uz ostalo Vlada je prihvatila i nacrt javnog poziva za imenovanje dijela članova Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina). Upravno vijeće Hine ima pet članova, iz reda zaposlenih u Hini, reda stručnjaka za medije te iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka. Ministar kulture Zlatko Hasanbegović je pojasnio da dijelu članova Upravnog vijeća istječe mandat, jednoj članici 12. listopada, a trojici članova 19. listopada te je potrebno pokrenuti postupak izbora dijela članova UV-a javnim pozivom.

Možda ste propustili...