Regija
MIRJANA BAKIĆ, POSLJEDNJA ŽIDOVKA U MIHOLJCU

Želi spomen-ploču za židovsku zajednicu
Objavljeno 13. listopada, 2016.

DONJI MIHOLJAC - Po mnogočemu zanimljiv, Donji Miholjac i danas čuva mnoge tajne i nepoznate činjenice, koje tek imaju ugledati svjetlo dana, a jedna od njegovih građanki koja se svim srcem posvetila toj misiji je i 69-godišnja Mirjana Bakić, rođ. Ehrlich, posljednja donjomiholjačka Židovka. Ta pripadnica poznate miholjačke obitelji Ehrlich već neko vrijeme za potrebe knjige autorice Jasminke Domaš iz Židovske općine Bet Izrael u Zagrebu istražuje i bilježi povijest donjomiholjačkih Židova. U svojim zapisima navodi javnosti slabo poznat podatak da je prije Drugog svjetskog rata Donji Miholjac postao dom čak 826 Židova protjeranih iz Mađarske, no nakon rata u taj su se grad vratila samo trojica: Josip Polgar, Karol Glasner i Lavoslav Ehrlich, otac gospođe Mirjane.

Došli iz Mađarske

- Da je živ, moj bi otac prije nekoliko dana slavio stoti rođendan - kaže gospođa Mirjana.

Obitelj njezina oca Lavoslava doselila se iz Mađarske: Mirjanin djed Hermann rođen je u Šiklošu, a baka Malvina u Pečuhu. Mirjana vjeruje da je njihovo stvarno podrijetlo iz okolice njemačkog Koelna.

Uz Lavoslava, Hermann i Malvina imali su još tri sina i jednu kćer i svi su oni, osim Lavoslava, skončali u logoru. Lavoslav je pak prvo u Iloku učio za trgovca, kod obitelji Štern, koja se prije Drugog svjetskog rata odselila iz Hrvatske. Nakon toga je otišao u Zagreb, a kada su 1941. svi Židovi bili istjerani iz svojih kuća, s pomoću lažne putovnice uspio je pobjeći u Italiju, gdje je godinu dana proveo u logoru Nereto. Kad su i tamo došli Nijemci, Lavoslav uspijeva pobjeći u 20-ak kilometara udaljeno selo, gdje ga je prihvatila jedna obitelj, a tijekom bijega bio je svjedok njemačkog raketiranja logora Nereto, koji je sravnjen sa zemljom i u kojem nitko nije preživio. Kad su ga 1944. godine talijanski partizani prevezli preko Jadranskog mora, Lavoslav se u Lici pridružuje partizanima, s kojima je dočekao i kraj rata…

Promijenili vjeru

- Moj je otac u holokaustu izgubio 64 člana uže obitelji, iako se na zidu u Budimpešti i prema nekim zapisima koje sam istraživala vidi da ih je bilo puno više. Osim oca, uspio se spasiti samo njegov nećak Jožika Ehrlich, koji je kao dijete bio odveden u Jasenovac i spasio se čudom u proboju 1945. godine. Prema napisima u različitim novinama, vidjela sam da su uspjeli preživjeti i neki daljnji rođaci, među kojima je bilo arhitekata, umjetnika i, najviše, trgovaca! - priča Mirjana, koja se i sama bavi tom djelatnošću.

Zasnovavši nakon završetka rata obitelj, Lavoslav je, uz Mirjanu, imao još dvije kćeri, Nadu i danas pokojnu Zoricu. Nada i Mirjana još čuvaju uspomenu na njega i fotografije koje prikazuju nekadašnju donjomiholjačku sinagogu (uz Vatrogasni dom u Donjem Miholjcu), koja je, poput mnogih, nestala u vihoru rata.

Premda ističe kako je nakon rata u Donjem Miholjcu bila još nekolicina Židova, napominje da su oni u strahu za život promijenili vjeru i prešli na katoličanstvo, tako da ni njihovi potomci više ne održavaju tradiciju predaka. Kako se ne bi zaboravilo vrijeme prije jednog stoljeća, kada je Židovska zajednica sa svojim članovima živjela na prostoru Donjeg Miholjca i ulaganjima uvelike prinosila razvoju sredine u kojoj je živjela, Mirjana žarko želi i od gradskih vlasti traži postavljanje spomen-ploče na mjestu židovske sinagoge, kako bi se trajno sačuvalo sjećanje na njih.

Lidija ANIČIĆ

64

člana uže obitelji u holokaustu je izgubio otac Mirjane Bakić, rođ. Ehrlich

Iz logora se vratili bez obitelji

U priči o posljednjim donjomiholjačkim Židovima Mirjana ne zaboravlja ni vrlo imućnu obitelj Polgar, čiji je član Josip, preživjevši Auschwitz i ostavši bez supruge i dva sina, zasnovao novu obitelj te preminuo 1974. godine. Treći Židov koji se vratio u Donji Miholjac bio je Karol Glasner, čiji je otac u Donjem Miholjcu dao sagraditi Obrtnički dom, koji se i danas koristi. I Glasner se u svoj rodni grad vratio sam i bez obitelji, koja je stradala u logoru…

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike