Svijet
TRUMP ILI CLINTON?

Albanci i Srbi u sukobu i zbog izbora u SAD-u
Objavljeno 12. listopada, 2016.

Vezani članci

PREDSJEDNIČKA UTRKA

Sirija, Rusija i afere glavne teme debate

Demokratska kandidatkinja za predsjednika SAD-a Hillary Clinton stigla je do dvoznamenkaste prednosti nad republikanskim rivalom Donaldom Trumpom, pokazale su ankete NBC Newsa i Wallstreet Journala. Prema njima Clinton ima podršku 46 posto anketiranih, a Trump 35 posto.

Ishod američkih izbora odrazit će se i na još uvijek napetu situaciju i nedovršene političke procese na Balkanu gdje se predizborna kampanja u SAD-u prati bez predaha i to puno šire od političkih krugova.

Kada su u pitanju srpski lobisti u SAD-u, Trump je logičan izbor zbog zagovaranja suradnje s Rusijom, slabljenja Europe i NATO-a, a samim tim i slabljenja statusa Kosova.

S druge strane, moćni albanski lobi čvrsto stoji uz Hillary Clinton i polaže velike nade u njezin uspjeh i ulazak u Bijelu kuću. Smatraju da će ona nastaviti put prethodnih demokratskih administracija koje su u većini sporova stajale na albansku stranu.

Ne treba zanemariti ni glasove balkanske dijaspore u SAD-u. Guardian je nedavno pisao kako bi upravo Bošnjaci iz St. Louisa, kojih tamo prema nekim procjenama živi oko 70.000 mogli prevagnuti u korist Clinton u saveznoj državi Missouri.

Hrvatsku zajednicu u SAD-u čini oko 1,2 milijuna Hrvata i njihovih potomaka. Najbrojnije hrvatske zajednice nalaze se u Chicagu i okolici, oko 150.000, St. Louisu oko 40.000, Detroitu oko 7000, San Pedru oko 35.000, San Joseu oko 5000 te New Yorku, New Jerseyu i Connecticutu oko 80.000 osoba hrvatskog podrijetla te će svakako i oni imati velik utjecaj na ishod izbora, no u ovome slučaju teško je govoriti je li većina naklonjena Trumpu ili Clinton.

Istovremeno, kampanju Hillary Clinton opterećuje skandal vezan uz e-mailove.

Naime, Wikileaks je objavio drugi dio hakiranih e-mailova Johna Podesta, šefa njezine kampanje. Američki mediji prenose kako je bivši predsjednik Sjedinjenih Država i suprug predsjedničke kandidatkinje, Bill Clinton bio tema u nešto više od dvije tisuće e-mailova. U njima se spominje kako bi Bill trebao biti što manje uključen u kampanju svoje supruge zbog izvanbračnih afera koje je imao. Wikileaks je objavio i sadržaj e-maila u kojemu stoji kako bi seksualni život Billa Clintona mogao imati negativan utjecaj na tijek kampanje. Iz Wikileaksa su najavili objavljivanje oko 50 tisuća hakiranih e-mailova koji su povezani s Hillary Clinton.

Na pitanje hoće li Rusi pokušati utjecati na izbore koji su zakazani za 8. studenoga, aktualni predsjednik Barack Obama je u intervjuu za NBS odgovorio: "Sve je moguće." Dotaknuo se i teme hakiranja e-pošte Demokratske stranke SAD-a. Obama je odbio odgovoriti na pitanje ima li u Ruska Federacija u tome kakvu ulogu, međutim, rekao je kako stručnjaci to hakiranje pripisuju Rusima. "Mislim da FBI nastavlja istragu slučaja. Poznato mi je da Rusi hakiraju naše sustave. Ne samo vladine već i privatne", rekao je Obama.

Eduard SOUDIL
Ryan digao ruke od Trumpa i tako priznao nadolazeći poraz?

Predsjednik Zastupničkog doma Kongresa Paul Ryan javno se distancirao od stranačkog kandidata za Bijelu kuću Donalda Trumpa i objavio da ga više neće braniti niti sudjelovati u njegovoj kampanji. Ryan je u razgovoru s republikanskim zastupnicima u Kongresu rekao da će svu svoju energiju uložiti u očuvanje republikanske većine u tom domu kako Hillary Clinton ne bi imala odriješene ruke. Time je najviši republikanski dužnosnik u Kongresu gotovo pa priznao poraz svoje stranke u utrci za Bijelu kuću. Budući da se istoga dana održavaju izbori za svih 435 kongresnika, Ryanu je to sada prioritet.

Možda ste propustili...

OŠTRE PROTUEPIDEMIJSKE MJERE U SLOVENIJI

Bez COVID potvrde - nema goriva

SUĐENJE ZA KOSOVO

Mustafa izjavio da nije kriv

ODGOVOR NA PRITISKE MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

Talibani: U Afganistanu nema IS-a i Al Kaide

Najčitanije iz rubrike