Mozaik
IVAN ĐUKIĆ PUTUJE U ERFURT

Vrstan osječki kuhar predstavlja Hrvatsku na kulinarskoj olimpijadi
Objavljeno 12. listopada, 2016.

Kuhar Ivan Đukić iz Osijeka kao hrvatski reprezentativac putuje u njemački Erfurt na kulinarsku olimpijadu, najjače svjetsko kuharsko natjecanje.

Hrvatska uistinu ima vrhunske umjetnike u svim granama, a umjetnost na koju itekako može biti ponosna je ona kulinarska, jer u našoj zemlji uistinu ima vrhunskih svjetskih umjetnika kulinarske artristike. Jedan od najboljih već dugi niz godina je Osječanin Ivan Đukić. Đukić je aktualni osvajač svjetskog srebra i državnog zlata u kulinarskoj artristici, a trenutno radi kao chef catering pizzerije Lipov hlad Osijek te je paralelno i predsjednik Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije. Za nekoliko dana kao hrvatski kuharski reprezentativac Ivan putuje u njemački Erfurt na kulinarsku olimpijadu, najjače svjetsko kuharsko natjecanje.

- Radim u kuhinji dvadesetak godina. Kroz godine posebnu sam pozornost pridavao cateringu zbog kreativne note, a kulinarska umjetnost je sastavni dio toga. Za početak treba imati volju za radom pa ići korak po korak. Naravno, potrebno je imati malo talenta, pošto se radi o umjetnosti ukrašavanja. Reprezentacija je za mene kruna karijere, a nastupati za svoju zemlju na najjačim međunarodnim natjecanjima je uistinu nešto posebno – započinje svoju priču Đukić te pojašnjava što je zapravo kulinarska olimpijada.

- Službeni naziv je IKA i to je najstarije i najprestižnije profesionalno kuharsko natjecanje koje se svake četiri godine održava u njemačkom Erfurtu, nešto kao olimpijske igre. Sudjeluje više od 50 reprezentacija iz cijelog svijeta. Da biste sudjelovali na toj smotri treba biti članom nacionalnog tima, tj. reprezentacije, a članom reprezentacije postaje se osvajanjem državnog prvenstva. Za mene je bitno postići što bolji rezultat, jer se radi o prestižnom natjecanju na kojem sudjeluju najbolji art chefovi svijeta, konkurencija je golema. Nas iz Hrvatske, ukupno svih kuhara, ide 20-ak, a natječemo se u pet kategorija. Ja sudjelujem u dvije kategorije, i to u kategoriji pod nazivom live curving u kojoj u tri sata moram napraviti što više elemenata i složiti u kompoziciju te kategoriji curving skulptura za koju imam određenu temu i nekakvih 30 sati rada – kaže Ivan te naglašava da u Njemačku ide uistinu krema hrvatskog kuharstva koja može ostvariti zapažen rezultat.

Nije lako doći do olimpijade, a kao svaki natjecatelj i kulinarski umjetnik ima svoj tijek priprema za tako veliko natjecanje.

- Pripremam se cijelu godinu, a sve ovisi o dostupnosti određenih namirnica. Puno je tu rada i odricanja i iznimno je potrebna i nužna pomoć ljudi oko mene pa tako moram ovim putem iskreno zahvaliti Antoniju i Vladi Ristoviću, vlasnicima pizzerije Lipov hlad, te mojoj supruzi Ivoni koja je najveća potpora i bez koje sve ovo vjerojatno ne bi bilo ostvarivo – zaključio je ovaj vrhunski kulinarski umjetnik, Slavonac koji je već sada ponos svog Osijeka i Slavonije.

Vladimir GRGURIĆ

iz Hrvatske

SUDJELUJE DVADESETAK KUHARA

Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike