Kultura
NAJAVLJENA IZLOŽBA I SIMPOZIJ

Marko pl. Slivarić - Napoleonov general rođen je 1762. u Vrčin Dolu kod Pleternice
Objavljeno 11. listopada, 2016.

PLETERNICA - Grad Pleternica organizator je Dana posvećenog hrvatsko-francuskom generalu Marku pl. Slivariću Heldenburškom, rođenom 1762. u Vrčin Dolu. Međunarodni simpozij održat će se 12. listopada, upravo na dan rođenja generala Slivarića, koji je bio u Napoleonovoj vojsci.

- Izložba će biti otvorena 13. listopada u suorganizaciji s Veleposlanstvom Francuske u RH. Postavlja ju Claude Grbeša, glavni tajnik Veleposlanstva Hrvatske u Bruxellesu, u suradnji s požeškim muzejom. Dva francuska povjesničara iznijet će povijesne činjenice o generalu Slivariću – najavila je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, dodavši da na izložbu - koja će biti otvorena 30 dana - stiže mnogo originalnih dokumenata iz Francuske i arhiva iz Zagreba.

Jedinstvena je to izložba nikada dosad prikazanih izvornih dokumenata posvećenih jedinom hrvatskom časniku, kojega je u vrijeme Ilirskih pokrajina (1809. – 1813.) Napoleon I. promaknuo u čin brigadnog generala, koji u Francuskoj nosi ime Marc Slivarich de Heldenbourg.

Na području ceste koja vodi do Vrčin Dola postavit će se dvojezična informativna ploča.

Aktivnostima će nazočiti i dogradonačelnik francuskog grada Gignaca, u kojem je 1838. umro i pokopan Slivarić, te gradonačelnik Ogulina Jure Turković u kojemu je bilo sjedište pukovnije kojom je zapovijedao Slivarić.

Inicijator obilježavanja je Pleterničanin Mario Kalan, koji se duže vrijeme bavi istraživanjem povijesti, pa tako i generala Slivarića.

- U francuskim, bečkim i budimpeštanskim arhivima pronašli smo podatke o njegovu rođenju i djetinjstvu i dokazali da je bio pripadnik plemićke loze. Dosad se mislilo da mu je plemićki status dao Napoleon. No, on ga je naslijedio od oca Martina Slivarića. Nakon vojnog školovanja, prvo radno mjesto dobio je u Slunju, potom je bio zapovjednik pukovnije u Ogulinu, a dolaskom Francuza na vlast - koji su dobili sve južno od Save, koje se proglašuje Ilirskim pokrajinama - postaje francuski časnik. Ratovao je za Napoleona i u Rusiji, bio sve do Moskve, preživio poraz i povlačenje po velikoj ruskoj zimi, pritom spašavajući i samog Napoleona. Kasnije je odlikovan najvećim francuskim odlikovanjem i unaprijeđen u čin brigadnog generala – priča Mario Kalan.

Naši izvori krivo su ga imenovali kao Šljivarić, no on je izvorno bio Slivarić, von Heldenburg, o čemu postoji i originalna plemenovnica koja će biti također izložena na izložbi. Kalan na simpoziju iznosi svoj rad Graničarska obitelj Slivarić. AGM Kruna

Šljivarić

KRIVO SU GA IMENOVALI NAŠI IZVORI

1838.

umro je i pokopan u francuskom gradu Gignacu

Možda ste propustili...

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike