Regija
ZASJEDALO SVJETSKO VIJEĆE RUSINA

Najveći problem je Ukrajina jer ne priznaje Rusine
Objavljeno 10. listopada, 2016.

STARI JANKOVCI - U organizaciji Društva Rusina u Hrvatskoj “Rusnak” iz Petrovaca održana je kulturna manifestacija “Kad je golubica letjela”, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Manifestacija je počela polaganjem vijenaca na spomenik u Starim Jankovcima te se nastavila zasjedanjem Svjetskog vijeća Rusina i Svjetskog foruma mladeži.

U okviru programa “Kad je golubica letjela” u Petrovcima nastupili su KUD “Joakim Hardi” Petrovci, KUD Rusina Osijek, KUD “Joakim Govlja” Mikluševci, KUD “Osif Kostelnik” Vukovar te pjevači, pjesnici i recitatori kongresnih rusinskih/lemkivskih udruga: Društvo “Rusnak” Petrovci, FS Rutenija Bratislava (Slovačka), Rusinjata Budimpešta (Mađarska) i KPD Karpati Vrbas (Srbija).

Drugog dana manifestacije u Vinkovcima je služena sveta misa u kapelici Uzvišenja Križa Gospodnjega te je nastavljeno zasjedanje Svjetskog vijeća Rusina i Svjetskog foruma mladeži.

- Prije 25 godina osnovan je Svjetski kongres Rusina i on se održava svake druge godine u drugoj državi gdje žive Rusini. Trenutačno je deset država članica Svjetskog kongresa, među ostalima i Hrvatska, koja se Svjetskom kongresu priključila 2005. godine. I Društvo “Rusnak” iz Hrvatske član je Svjetskog kongresa Rusina, a ja sam dopredsjednik. Između te dvije godine bira se Vijeće, odnosno Upravni odbor - iz svake države jedan predsjednik, a ja sam predstavnik Hrvatske. Sastajemo se četiri puta godišnje kako bismo riješili probleme Rusina na područjima gdje živimo. Ove je godine Vijeće održano u okviru kulturne manifestacije “Kad je golubica letjela”, kojoj je domaćin Društvo “Rusnak”, a to je peta održana manifestacija. Najveći problem je u Ukrajini, gdje Rusini nisu priznati, tako da se ne mogu deklarirati kao Rusini. Sljedeći put Svjetski kongres Rusina održat će se u gradu Osijeku - kazao je Mijo Šajtoš.

Supokrovitelji manifestacije su općine Bogdanovci i Stari Jankovci, Vijeće rusinske nacionalne manjine grada Vukovara, predstavnik rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba, saborski zastupnik za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj Veljko Kajtazi te Vukovarsko-srijemska županija. Suorganizatori su bili Općina Stari Jankovci, MO Petrovci i KUD “Joakim Hardi” Petrovci.

Mario KOKAJ
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

Najčitanije iz rubrike