Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Ne treba žuriti s mastektomijom u ranim stadijima raka
Objavljeno 10. listopada, 2016.

Žene u ranim stadijima raka dojke mogle bi imati manje komplikacija u liječenju i manje izdataka ako se ne podvrgnu mastektomiji, uklanjanju čitave dojke, nakon koje slijedi rekonstruktivni zahvat, sugerira američko istraživanje.

Proteklih godina rekonstruktivna kirurgija nakon mastektomije postala je sve dostupnija i pridonijela je velikom porastu broja žena koje odaberu takvo liječenje, čak i u slučaju kad manje agresivne metode mogu biti jednako učinkovite, izvijestili su znanstvenici u radu u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

U ranim fazama raka koji se nije proširio u udaljene dijelove tijela preživljavanje je podjednako kod mastektomije i kod manje invazivnog odstranjenja samo tumora bez čitave dojke, a potom slijedi zračenje, pokazala su ranija istraživanja.

U ovom istraživanju znanstvenici su utvrdili da su rizici od pojave komplikacija dvostruko veći kod mastektomije nakon koje slijedi rekonstrukcija dojke u odnosu na manje agresivno odstranjivanje 'čvora'.

“Velika većina žena s ranom fazom raka dojke može se podvrgnuti toj terapiji nakon koje slijedi zračenje čitave dojke, što omogućava očuvanje dojke”, kaže voditelj istraživanja Benjamin Smith, iz centra za istraživanje raka pri teksaškom sveučilištu u Houstonu.

“Naši podaci pokazuju da ova strategija u liječenju može biti lakša za pacijente iz perspektive razvoja komplikacija i očuvanja tijela”, kaže Smith.

Kako bi procijenili komplikacije i troškove znanstvenici su analizirali podatke o pacijenticama kod kojih je postavljena dijagnoza raka dojke od 2000. do 2011. Istraživanjem je obuhvaćeno nešto više od sto tisuća žena u dobi do 65 godina.

Znanstvenici su analizirali podatke o komplikacijama poput primjerice infekcija, nakupljanja tekućine, stvaranja ugrušaka, nakupina mrtvog tkiva, ili bolova u dojkama, upale pluća, lomova rebara, uklanjanja implantata ili odbacivanja transplantata.

Nakon dvije godine kod 30 posto mlađih žena uočene su komplikacije nakon uklanjanja tumora uz očuvanje dojke te kod 54 posto onih koje su podvrgnute mastektomiji nakon koje je obavljen zahvat rekonstrukcije dojke. Kod same mastektomije komplikacije su uočene u 25 posto slučajeva.

Kod starijih žena 38 posto imalo je komplikacije nakon uklanjanja tumorskog tkiva uz očuvanje dojke, 66 posto nakon mastektomije s rekonstruktivnim zahvatom te 37 posto nakon same mastektomije. Hina

Znanstvenici su analizirali podatke o komplikacijama poput infekcija, nakupljanja tekućine, stvaranja ugrušaka, bolova u dojkama, upale pluća...

Najčitanije iz rubrike