Kultura
KLAVIRSKI DUO KARŠA NA DANIMA MILKA KELEMENA

Još jedan briljantni nastup osječkih pijanista
Objavljeno 8. listopada, 2016.

SLATINA - U okviru ovogodišnjih Dana Milka Kelemena, slatinsku glazbenu publiku svojim izvrsnim koncertom počastio je osječki klavirski duo Karša. Na programu su bile četveroručne izvedbe Varijacija na Schumannovu temu op. 23 Johannesa Brahmsa i Slike s istoka (Bilder aus Osten) op. 66 Roberta Schumanna. Između glazbe ta dva njemačka skladatelja s prve, odnosno druge polovice 19. stoljeća, Ivan Karša s mnogo je osjećaja i doživljenosti izveo Dessins commentés (Sedam komada za klavir) Milka Kelemena iz 1964. godine. Bila je njegova prva javna, ali po ocjeni slatinske publike vrlo uspješna izvedba jednoga Kelemenova djela. 
Renata i Ivan Karša provjereno su vrsni pijanisti, oboje su viši predavači na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, dobitnici brojnih nagrada na različitim natjecanjima, a kao klavirski duo osvojili su brončanu medalju na 22. međunarodnom pijanističkom natjecanju Camillo Togni (Brescia u Italiji) 2010. godine. Oboje su već nastupali u svim većim glazbenim središtima Hrvatske, ali i mnogim europskim zemljama, a na popis mjesta u kojima su koncertirali oboje mogu staviti i Slatinu. Oni su, naime, u nekoliko navrata već sudjelovali na Danima Milka Kelemena, a u Slatini se još uvijek spominje 2009. godina, kad je Renata oduševila poznatog skladatelja izvedbom bez nota njegove Teme s varijacijama za klavir. Kelemen je i kasnije govorio da je to bila ponajbolja izvedba njegove skladbe, a Renata Karša još nekoliko puta izvodila je tu skladbu u programima slatinskog festivala.
U posebnom dodatku ovogodišnjega koncerta Renata i Ivan Karša vrlo usklađeno i sugestivno izveli su Pavanu za preminulu princezu Mauricea Ravela.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike