Objavljeno 7. listopada, 2016.
O tom načinu uzgoja svinja bit će rasprava i na Županijskoj skupštini
ŽUPANJA - Izaslanstvo uzgajivača crne slavonske svinje u Ministarstvu poljoprivrede iznijelo je svoje zahtjeve glede vraćanja u državne šume takozvanog žirovanja kao ekološki prihvatljivog načina uzgoja svinja.
Samo rubni dijelovi
– Jako smo zadovoljni obavljenim razgovorima, jer je to prvi put da smo uopće skupa sjeli za stol i otvoreno porazgovarali o toj temi. Ljudi su nas podržali i rekli da, što se tiče “žirovanja” svinja u rubnim dijelovima šume, tu ne bi trebalo biti problema. Najvažnije nam je da to nije zakonom zabranjeno, što nam otvara prostor, naravno, uz određene uvjete - kazao je inicijator sastanka Pavo Barić iz Babine Grede. Predstavnici Ministarstva izrazili su želju da dođu na istok Slavonije, obiđu šumske predjele i osobno provjere situaciju na terenu.
- To je u svakom slučaju velik pomak, naši su zahtjevi konačno prepoznati i drago nam je što su se i ljudi u Ministarstvu poljoprivrede složili da takav potencijal koji imamo svakako treba iskoristiti. Posebice što smo posljednjih godina suočeni s velikim otporom prema našim nastojanjima vraćanja svinja u naše šume. Čak mi je i čelnik Uprave šuma Vinkovci rekao da je to primitivno i zaostalo - kaže Barić.
On podsjeća na to da ima zemalja koje jako lijepo žive od uzgoja domaćih pasmina svinja i proizvodnje kvalitetnog proizvoda kao što je, primjerice, najpoznatiji i najskuplji svjetski pršut Pata nigra, ili doslovce prevedeno “crna nožica ili papak”, iz Španjolske. Specifičnost te svinje je što se uzgaja na otvorenom, a hrani se isključivo žirom.
- To je njihova domaća svinja koja živi na otvorenom, u ekološkim uvjetima, i od Španjolaca slušamo tu priču koju mi Slavonci imamo, ali oni je znaju iskoristiti i prodati. Iza njih je stala i država, i njihov kraj i regija i oni su od toga zaista uspjeli napraviti brend - kaže babogredski svinjogojac.
1000 kuna za kilogram
Lani su, kaže, na sajmu u Tinjanu na koji se ovih dana Barić ponovno sprema Španjolci u dva dana prodali tonu pršuta po cijeni od tisuću kuna za kilogram i u malom istarskom mjestu ostvarili promet od milijun kuna. Napominje da su brojni posjetitelji probali i Pata negru i pršut od crne slavonske svinje na njegovu štandu i zaključili da je naš pršut, iako osjetno jeftiniji, bolji.
- Dogovoreno je da će se krajem ovog mjeseca održati skupština Vukovarsko-srijemske županije na temu žirovanja i pokretanja ekološkog uzgoja svinja. Vrlo je važno da Županija stane iza naših uzgajivača crne slavonske svinje i da se ona brendira. Smatram da bi za naš kraj ona bila pokretač razvoja i turizma i gospodarstva - uvjeren je. Bit će organizirana i prezentacija i degustacija proizvoda od crne slavonske svinje, kaže on.
Dodaje da će nazočne upoznati i s tržištem na koje plasira svoje proizvode, s cijenama koje se mogu postići, i to ne samo za pršute već i slaninu, čvarke, mast…
- Cilj nam je da se svi oni koji budu imali želju, ne samo u Vukovarsko-srijemskoj već i u okolnim slavonskim županijama, okupe i u rubnim dijelovima šume uzgajaju svinje i godišnje proizvode po nekoliko tisuća pršuta. Mislimo da će se na taj način pomoći svima koji vole ovaj kraj, da se bave svinjogojstvom i da od toga posla mogu jako lijepo živjeti. Crnom svinjom, uvjeren sam, znatno ćemo više pokrenuti turizam nego lovstvom, zaključuje.
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
inozemstvo
ŠPANJOLCI UZGAJAJU SVINJE NA OTVORENOM
Predstavnici Ministarstva izrazili su želju da dođu u Slavoniju, obiđu šume i provjere situaciju