TvObzor
ANA VILENICA

Stvari ne treba shvaćati preozbiljno, niti primati sve k srcu
Objavljeno 7. listopada, 2016.

Riječku glumicu Anu Vilenicu upoznali smo u seriji “Ponos Ratkajevih” Jelene Veljače, a sada, devet godina poslije, kolegice ponovno surađuju na novom projektu. U RTL-ovoj seriji “Prava žena” tumači Patriciju Tomić, bivšu klizačicu i mentoricu istoimene fiktivne TV emisije koja ostavlja nasilnog supruga i saznaje da je trudna. Što nam je Vilenica rekla o povratku na male ekrane, novoj seriji, glumačkom poslu, ali i sinčiću zbog kojeg je uzela pauzu od posla, doznajte u intervjuu koji slijedi.

Povratak u žrvanj

“Prava žena” označava vaš povratak serijama šest godina nakon uspješne “Doline sunca”. Kako ste se odlučili na taj korak i je li projekt ispunio vaša očekivanja?

- Prije četiri godine dobila sam sina i na neko vrijeme odlučila sam se povući iz svijeta serija zato što sam imala iskustvo koliko je angažmana potrebno da bi se ona snimila. Sad kad je moj Dujam dječačić koji ide u vrtić odlučila sam da bi moglo biti vrijeme da se vratim u 'žrvanj'. To je način rada koji često volim usporediti s pomorskim poslom, jer imate osjećaj da vam uzme sve vrijeme pola godine i da malo vremena ostane za obitelj. Projekt je ispunio moja očekivanja.

Patricija je žena koju život nije mazio. Imate li nekih sličnosti s njom i oslanjate li se na vlastita iskustva dok ju glumite?

- Patricija je žena koju je život, zapravo, jako mazio do trenutka kad počinje radnja serije. Nju od samog početka nalazimo u situaciji u kojoj se njezin dotadašnji svijet ruši i ona se mora ponovno izgraditi. Na vlastita iskustva se oslanjam, naravno, iako to ne mora značiti da sam iskusila sve kao i lik koji igram.

S kim se najviše družite na snimanju, koga ste već poznavali, a s kim se zbližili?

- Najviše snimam s Amarom Bukvićem i Jasminom Mekićem i mnogo se smijemo. Zbližila sam se i s Marijanom Mikulić, a jako su mi drage i ostale kolegice - Ana Vučak, Jasna Bilušić, Nataša Janjić, Nela Kocsis i ostale.

Klasično glumačko ludiranje

Spominjale su se i nekakve smiješne situacije na setu, recite nam nešto više o tome...

- Ma radi se o klasičnom glumačkom ludiranju, nekad parodiramo situaciju koju trebamo odglumiti, nekad se jednostavno zezamo.

Koja je najbizarnija stvar koju ste učinili za potrebe neke uloge, možda čak i ove?

- Nije bilo baš bizarnih situacija. Bilo je više smiješnih situacija, kao kad, primjerice, glumite da znate klizati, a zapravo nemate pojma, pa se pokušavate na ledu zaustaviti na točno određenom mjestu tako da ostanete u kadru. Ja sam ga redovito prošišala...

Što vam je privlačnije kao gledateljici, a što kao glumici: nezavisna produkcija ili holivudski blockbusteri?

- Nezavisna produkcija mnogo više iznenađuje sadržajem, holivudski blockbusteri idu na istu zabavu. Volim pogledati obje vrste filma. Isto tako, bilo bi jednako zabavno i izazovno glumiti u filmovima kao što su i “Sreća” i “James Bond”.

Što biste voljeli da ste znali o glumačkom poslu kad ste se počeli time baviti, a sada ste toga dobro svjesni?

- Mnogo toga. Voljela bih da sam znala više o prirodi posla, ne glume. Jednom je netko rekao da u glumi nije teška sama gluma, nego sve ono između. To je točno. U glumi bih voljela da me je netko podsjećao da je sve to zapravo jedna igra i da stvari ne treba shvaćati preozbiljno, niti uzimati sve previše srcu.

Uživanje u glumi

Što mislite, zašto neki talentirani glumci odustaju od svojih snova i ambicija, a oni koji nisu nadareni žele postići više nego što je realno?

- Pa nije li u svakom poslu tako? Znam neke jako talentirane ljude koji nisu uopće ambiciozni ni u kakvom pogledu. Oni jednostavno uživaju u samoj glumi, ne u statusu koji bi gluma mogla donijeti. Obožavam takve ljude, volim gledati kako rade i divim im se.

Mislite li da bi se vaša karijera drukčije razvijala da ste muškarac? U posljednje vrijeme tema o ravnopravnosti muškaraca i žena u društvu aktualnija je nego ikad.

- Neke zadrtosti jednostavno prihvaćam. Ne mislim o tome što bi bilo kad bi bilo. Dobro je da se o tim nejednakostima priča, iako mislim da će proći još neko vrijeme prije nego što se žene izbore. To je pogotovo slučaj u Hollywoodu gdje su honorari astronomski, pa se i ta razlika bolje vidi. Nisam sigurna koliko je to tako u Hrvatskoj. S druge strane, mnogo je više uloga napisano za muški rod, tu vidim prostor za napredak (smijeh). Zato je 'Prava žena' pravo iznenađenje – toliko ženskih uloga nisam već dugo vidjela na televiziji.

Primijetili smo da odlično izgledate u novoj seriji, u čemu je vaša tajna?

- Doista? Hvala!!! (smiješi se) Ha, pa nemam ja neke tajne... Sretna sam što radim, malo jesam smršavjela, kosa je narasla, pa možda sve to zajedno u paketu bolje izgleda.

Razgovarao: Adrian ANDREJEK
MOJ SIN JE BOMBICA ENERGIJE

Kakav je vaš sin Dujam i kako reagira kad vidi mamu na ekranu?

- Mali bistrić i bombica energije - to je moj Dujam Anton. Super reagira, a i ne dopuštam mu da vidi baš sve što radim. Ne još. Slučajno je vidio jedan sukob koji sam u seriji imala s Mekićem koji igra mog bivšeg muža i to ga je uznemirilo. Ne želim da se uznemirava. Svim srcem je uz mene. Kad sam igrala Crvenkapicu u kazalištu, nije bio baš sretan kad je došao vuk (smijeh).

Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

Najčitanije iz rubrike