Magazin
REPORTAŽA: KOLUMBIJA U TRI EPIZODE (III.)

Četiri na jednoga: Uz čašicu ruma s kreolkama i u džunglu!
Objavljeno 8. listopada, 2016.
KARIPSKI OTOCI PROVIDENCIA I SANTA CATALINA. ZA SLAVONCA - IZAZOV OD ŽIVOTNE VAŽNOSTI...

Vezani članci

OSJEČANIN U SREDNJOJ AMERICI - SURFANJE PO BISERNOJ OGRLICI (I.):

Duhovi Maja još žive u kukuruzištima Yucatana!

OSJEČANIN U SREDNJOJ AMERICI - SURFANJE PO BISERNOJ OGRLICI (II.):

S pernatom zmijom na vrućoj čokoladi

Morska bolest. Nikada mi u životu nije bilo tako loše! Moderni katamaran El Splendor (u prijevodu na hrvatski - sjaj), četiri je sata jurio olujnom prometnicom zvanom Karipsko more prema kolumbijskim draguljima Providenciji i Santa Catalini, a meni se u želucu okretao čitav svijet.

Morska bolest, ili bolest putovanja, javlja se jer oči govore mozgu da se krećemo, ali istovremeno mozak dobiva impulse da stojimo na mjestu. Nisam bio jedini putnik kojem su svakih deset minuta donosili mutnobijelu vrećicu. I ništa se ne bi dogodilo da sam popio tabletu koju su mi besplatno nudili prilikom kupnje povratne karte za katamaran koja je koštala, ne baš za kolumbijske pojmove, malih 600 kuna. Tabletu sam glatko odbio jer dotad nikada nisam plovio katamaranom oko kojeg su plesali valovi i do pet metara visine pomislivši da se to događa samo drugima.

No sve sam te muke zaboravio i naglo ozdravio kada sam zakoračio na kopno ugledavši pravi tropski raj. Tajanstvene tirkizne plaže, uličice pune ljudi, palme s kojih su visjeli golemi kokosi te neregistrirane skutere s nekoliko suvozačica. Isla de Providencia i Santa Catalina otoci su koji zajedno s otokom San Andrés pripadaju Kolumbiji i zasebna su administrativna “tax free” oaza. Za razliku od potonjeg, prema popisu iz 1997., imaju 5000 stanovnika i nalaze se u južnom dijelu Karipskog mora, u blizini Kostarike i Nikarague. Otok Providencia proteže se na sedam kilometara dužine te četiri kilometra širine, a San Andrés je udaljen 90 kilometara južno. Zahvaljujući udaljenosti i veličini otoka te gotovo nikakavim zrakoplovnim linijima prema vanjskom svijetu, otoci su puni netaknute prirode, prekrasnih plaža s bijelim pijeskom bez turista, brdovitih šuma palmi te kristalno čiste vode. Na otoku postoji zračna luka koja je čarterom povezana sa San Andrésom te izravnim letom s Panamom, a riječ je o nekoliko letova tjedno. Pokušao sam izbjeći katamaran, jer zrakoplovna karta košta prilično isto, ali nije bilo slobodnih mjesta u tom “poljoprivrednom” avionu!

PLES I PJESMA

I pustolovina je počela. U početku se u glavnom gradu Providencije Santa Isabelu okrijepih domaćim rumom, kažu domaćini da pomaže nakon valova. Istoga sam dana za četrdesetak kuna dnevno iznajmio skuter (s punim spremnikom uključenim u cijenu), kako bih se lakše mogao kretati otocima i zlatnim plažama. Prvi dojam otoka bio je zbunjujući, ali izuzetno pozitivan i opušten. Ljudi su na ulici glasno govorili (karakteristično za Kolumbiju), plesali i lizali sladoled, i na otoku je bilo svega nekoliko turista. Inače ples i pjesma igraju važnu ulogu u kulturi na Karibima. To nije teško provjeriti, jer svi stranci pri ulasku na otok moraju pokazati svoju “turističku kartu”, dokaz da su platili pristojbu, jer bez toga nitko ne može ući. Pravila su izuzetno stroga, a upravo zbog toga na otoku nema mnogo turista i priroda je stvarno iskonska.

Skuteri su oko mene letjeli, a na njima se vozilo i po nekoliko žena, ili pak cijela obitelj - mama, tata i kćerka! Automobili se ne moraju registrirati pa su otočani oslobođeni noćnih mora prilikom odlaska u stanice za tehnički pregled automobila i plaćanja zraka, vjetra i cestarina. Nekoliko trgovinica u Santa Isabelu bile su pravo olakšanje za oči i novčanik. Kilogram manga prodavao se za nekoliko kuna, baš kao i banane te ostalo domaće voće. Većina proizvoda, što me posebno fasciniralo, bilo je iz SAD-a i s cijenama bez poreza, što je otok činilo nevjerojatno jeftinim. Prilikom ulaska u jedini hotel na Providenciji (50 kuna dnevno/noćenje) u samom središtu tik do Gradske kuće, dočekala me kao iznenađenje stara gazdarica i nekoliko mlađahnih sobarica, prostrana soba s velikim bračnim krevetom u kojeg stane više osoba te golema kupaonica kakva se vidi samo u američkim filmovima u apartmanima na vrhu nebodera. Bez uključene klime život je tu nemoguć, pa sam klimu “okrenuo” na najjače, neka se ohladi do navečer, pozdravio svoju tamnoputu sobaricu koja je uzvratila češkim osmijehom i krenuo na plažu. A prije toga do famoznog bankomata kojih su na otoku čak dva, uz dvije poslovnice kolumbijskih banaka.

Bankomati uglavnom ne rade, a klijenti i po nekoliko sati čekaju ispred da se telefonska prekomorska veza opet uspostavi. Kada sam odlučio podići novac hrvatskom karticom, bankomat je zelenim svjetlom signalizirao da je on-line, ali mi nije dao mogućnost podići više od 700 kuna, jer valjda nije imao mnogo gotovine - što mi je na otoku za nekoliko dana bilo prilično dovoljno. Inače, na otoku se kao valuta priznaju samo kolumbijski peso i američki dolar, a eure možete okačiti mačku o rep.

Na otoku postoji nekoliko crkava, uglavnom katoličkih i baptističkih i moglo bi se reći da je lokalno stanovništvo prilično religiozno. Tome svjedoče i brojni kipovi Majci Božjoj diljem otoka i lijepo uređene bogomolje pune cvijeća. A ono po čemu se tropski raj razlikuje od svih rajeva jesu svježi sokovi, svježa riba i mirisna riža s kokosom. Postoji i jedan specijalitet koji mi se baš i nije isprobavao, a zove se rondon. Sastoji se od svinjskog repa, ribe i puževa! Možda neki drugi put, mirisna riža mi je više odgovarala uz pola litre najfinijeg ruma kojeg kao iz gusarskih vremena s Jamajke dovoze u bačvama i koji na licu izaziva češki osmijeh. Tako kažu!

RAJSKE PLAŽE

A sada malo o plažama. Zamislite najfiniji bijeli pijesak s tirkiznom bojom mora. Da, da. Ovdje su idealne plaže i razvitak otoka je strogo kontroliran. To znači da oko plaža ne mogu niknuti zgrade i kuće - nego samo palme s kokosima, mangova šuma i stabla manga. I nitko vas za vrijeme kupanja ili sunčanja neće uznemiravati, čut ćete samo tišinu i šum mora. A ako baš plivate u mirnim vodama, možda bi vas mogla šokirati velika kornjača. Bez straha, ništa vam neće. Noćna kupanja također su popularna, jer je uvijek toplo, a kako se drukčije kupati noću nego bez odjeće. Nebo je bilo puno zvijezda i to su bila jedina svjetla koja sam vidio!

Posebno me se dojmila plaža Playa Manzanillo, najpoznatija je i najljepša, dugačka 300 metara i na sjeveroistočnoj strani Providencije. Uz plažu se nalazi Rolands Roots Bar u kojem sam se krijepio koktelima i slušao reggae do duboko u noć.

Plaža na jugozapadu otoka nalazi se u zaljevu Bahia Sur Oeste i ona je najduža. Tu se nalazi nekoliko hotelčića, restorančića i poznata je po održavanju subotnjih konjskih utrka. Tako sam i svjedočio pobjedi jahača Maurizia kojeg sam na konju i ovjekovječio svojim fotoaparatom. Tu sam se fotografirao i s djevojkama koje su došle gledati konjske trke, bile su ljubazne, rado pričale i pozvale me na kavu.

Okupati se može i na plažama Fresh Water Bay i Maracaibo, koja je poznata po prekrasnom okolišu. Tu se nalazi i McBean laguna s nacionalnim parkom u kojem je najljepše ronjenje i vožnja kanuom. Na istočnoj obali otoka vikendicu je sagradio i Juan Pablo Montoya, kolumbijski vozač formule 1, i otočani kažu da se tu često odmara i troši teško zarađene dolare.

A sada prava poslastica. Poseban doživljaj je izlet na otočić Santa Catalina kojeg s Providencijom povezuje dugački drveni most koji se zove “Most ljubavnika”. Nije teško pogoditi zašto, skriven je od očiju javnosti, posebice noću i vraški romantičan! Baš ono što ljubavnici trebaju, mrak i romantiku i nešto za nasloniti se.

Još je tu nekoliko manjih plaža (najpoznatija je Fort Bay), koje se nalaze u skrivenim uvalama, a do nekih je moguće doći samo čamcem zbog strmih litica (Crvena plaža).

Za obilazak otoka pješice uzeo sam si cijelo popodne. Tako sam usput vidio stanište rakova, bezbroj stabala manga i hljebnog drveta. Kušati mango ispod drveta na kojem je rastao pravi je doživljaj. I boja je drukčija nego na polici naših supermarketa, a o okusu ne vrijedi niti raspravljati. Prava raskoš. Ono što mi je opet zadavalo male glavobolje bile su moje prijateljice iguane. Kao da vole mango. I kad sam muhavajući se otokom ispod drveta spazio najljepši plod manga na svijetu, tik do njega je zasjela poveća iguana. A ništa, poslužio sam se starim lovačkim trikom, malo se odmaknuo i slučajno je lagano pogodio drugim mangom. Pobjegla je glavom bez obzira, a meni su se nedugo nakon toga usnama cijedili sokovi jedne od najfinije vrste voća na svijetu.

MORGANOVO BLAGO

Uska staza planinska vodi otokom prema Morganovoj glavi. Tako se zove stijena koja je dobila ima po kapetanu Henryju Morganu, poznatom gusaru, prema kojem je i rum dobio ime. Otocima kola legenda da je svoje golemo blago Morgan skrio upravo na Santa Catalini, a davnim vremenima obrane od gusara svjedoče i muzejski topovi koji gledaju na sve četiri strane svijeta. Blago još nitko nije našao, a kad će, ne zna se! Dok sam obišao strme staze, dobro sam se umorio i porazgovarao s nekoliko ribiča. Ovdje svi govore španjolski, kreolski i engleski, a što svakako olakšava komunikaciju.

I ono po čemu se Providencia i Santa Catalina razlikuju od drugih turističkih destinacija jest to što ovdje nema mjesta za masovni turizam. Tu dolaze posebni turisti, oni koji razumiju različitost i kvalitetu i koji žele od svoga odmora pravi odmor. Zato se otočani ponose svojim ljepotama i jer nemaju hotela s pet zvjezica koji im, kažu, i ne trebaju.

Zadnji dan na otoku jedem lubenicu (jedinu koja je ostala u trgovini) i častim sobaricu Mary čokoladom. Presretna je i želi mi mirno more do San Andresa i lijep let do Bogote i Budimpešte. Spakirao sam kovčege i čekam katamaran. Onaj isti kojim sam stigao u teškim mukama. Što te ne ubije, to te ojača, kaže stara poslovica. Pola sata prije puta gutam tabletu protiv morske bolesti i čekam prve simptome. Ništa. I nekoliko sati na moru postalo je pravi užitak. Posebice ako si ponio sendvič i bočicu slasnog ruma za sretan put. Neprocjenjivo. Adiós Colombia.

Piše: Slobodan KADIĆ
LETJETI JE LAKO

Kako u Providenciju i Santa Catalinu? Ako želite jeftini odmor iz snova, najlakše je zrakoplovom poletjeti iz Budimpešte ili Zagreba do Istanbula i Bogote (u jeftinoj sezoni oko 2500 kuna za povratnu kartu). Zrakoplovne karte iz Kolumbije do arhipelaga nisu skupe (povratna karta oko 700 kuna). Najbolje je putovati u društvu, a uvijek ispadne i jeftinije, jer hranu možete sami spremati.

RONJENJE I JAHANJE

Iako su otoci mali, svatko će naći ono što traži. Plesati salsu blizu vatre pod nebom punim zvijezda, roniti ili voziti kajak. Koraljni grebeni su prekrasni, a gledati jata riba, ocean i sve njegove boje, prava je bajka. Samo tri sata pješačenja i može se doći do najviše točke na otoku - El Pico, čak 363 metra iznad razine mora.

VEZA S KARTELIMA
Otočani imaju tri opcije - da ih upucaju (ubiju), promaše ili zarobe

Ribari na otoku Providencia poznati su po svojim morskim vještinama, jer su navikli na uzburkano more i težak život. Mnogi od njih trbuh za kruhom završe u kartelima upravljajući brodovima s narkoticima. Neki uspiju, neki ne, ali velika većina njih završi u zatvorima diljem svijeta, ili budu ubijeni na zadatku. Jedan je anonimni istraživač nedavno izjavio BBC-u da vjeruje da je proteklih godina nestalo oko 800 otočana i da o tome postoji evidencija. Ali, zašto se otočani okreću drogi? Ne zato što nemaju drugih mogućnosti na otoku nego zbog adrenalina i ega povezanog s trgovinom droge. Kako kažu, imaju tri opcije - da ih ubiju, promaše ili zarobe! Drugim riječima, moraju dostaviti drogu ili umrijeti pokušavajući. Većini se dogodi ovo drugo, a svima je dobro znano da Kolumbija i droga imaju mnogo poveznica.

SVI SE POZNAJU
Za dva sata prođeš cijeli otok

Teško ćemo razumjeti sadašnjost ako ne znamo ništa o povijesti. Otok Providencia otkriven je između 1498. i 1502. godine i od tada je bio pod nizozemskom, britanskom, španjolskom, pa čak i jamajčanskom vlašću. Sredinom 17. stoljeća otok su naselili Afrikanci kako bi radili na plantažama duhana i pamuka. Mnogo godina upravo su ove dvije kulture formirale ekonomiju otoka kojim vodi jedna cesta spajajući glavni gradić Santa Isabel sa selima Pueblo Libre, Pueblo Viejo San Felipe, Aguadulce, Sur Oeste, Casa Baja, Agua Mansa i La Montana. Dva sata je potrebno kako bi se cijeli otok obišao biciklom, a zanimljivo je da se svi stanovnici ovdje međusobno poznaju po imenu, nema prosjaka i kriminala. Mještani imaju dovoljno novca za život i zajednica ima izuzetno dobru socijalnu i zdravstvenu skrb te odlično obrazovanje. Nevjerojatno je koliko su ljubazni, strancima će uvijek pomoći, a zabilježeno je mnogo slučajeva kada su turisti ostavili ili izgubili novčanik na plaži koji im je ubrzo vraćen, ili su ga našli na istom mjestu. Ljudski i pošteno.

O davnim vremenima obrane od gusara svjedoče i muzejski topovi koji s otoka gledaju na sve četiri strane svijeta...

Uz mango - iguana. Zato sam se poslužio starim lovačkim trikom - malo se odmaknuo i lagano je pogodio drugim mangom. Odmah je pobjegla...

Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim