Osijek
NOVI STUDIJ DENTALNE MEDICINE

Školarina 70.000 kn godišnje! Ministarstvo nije odobrilo Osijeku studiranje na teret države
Objavljeno 6. listopada, 2016.
Upisuju 25 izvanrednih studenata, od toga pet stranih državljana

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku bogatije je za još jedan studij. Riječ je o integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju Dentalna medicina, koji će se izvoditi na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

Odlukom Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera potvrđena je organizacija i izvedba toga studija, kao i upisna kvota od 25 studenata.

- Tom je odlukom naše sveučilište dobilo studij dentalne medicine. Ovim će studijem biti otvorene nove mogućnosti za mlade iz ovog dijela Hrvatske da mogu bliže svome domu upisivati studije koji su poželjni ili su malih upisnih kapaciteta u drugim središtima - kaže prof. dr. sc. Željko Turkalj, rektor.

Teško do dopusnice

- Upisujemo 25 izvanrednih studenata, od toga 20 hrvatskih državljana i pet stranih državljana. Raspisali smo natječaj, koji će biti otvoren dva tjedna, a nakon provedenog razredbenog postupka slijedi upis pristupnika koji su ostvarili pravo upisa, i to 4. studenoga, a nastava počinje 7. studenoga. Riječ je o izvanrednom studiju, jer nismo mogli dobiti odobrenje da naši studenti studiraju na teret države. Bilo je velikih otpora da dobijemo dopusnicu za taj studij, no bili smo uporni i uspjeli smo. Školarina će iznositi 70.000 kuna po godini, studij će trajati šest godina, a diplomanti će imati titulu doktora dentalne medicine - kaže prof. dr. sc. Aleksandar Včev, dekan osječkog Medicinskog fakulteta.

Dodaje da će nastava biti organizirana u turnusima, kao i medicina, a održavat će se u zgradi u Crkvenoj ulici, gdje je donedavno bio Građevinski fakultet. Obnovljene su dvije etaže, radi se i dalje na uređenju, a ta će zgrada služiti za studij dentalne medicine, kao i za nastavu za izvanredni prediplomski studij dentalne higijene.

Svjetski stručnjaci

- Program za studij Dentalna medicina sličan je onome koji izvodi Medicinski fakultet Sveučilišta u Ljubljani, a radio ga je prof. dr. sc. Ljubo Marion, ugledni slovenski liječnik, zajedno s akademikom Vjekoslavom Jerolimovim, jednim akademikom stomatologom u Hrvatskoj, članom HAZU-a, inače rođenim Osječaninom. Obojica su stručnjaci svjetskog glasa, članovi svjetskih i europskih dentalnih federacija. Uz njih, važan za pokretanje studija je i doc. dr sc. Đorđe Petrović s Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Uz ta tri ključna stručnjaka i njihove suradnike, na studiju će raditi čitav niz osječkih stomatologa, kao što su doc. dr. sc. Marko Matijević, dr. dent. med. Miroslav Sikora i mnogi drugi - objašnjava dekan Včev.

Pokretanju studija Dentalna medicina prethodilo je osnivanje Zavoda za dentalnu medicinu na Medicinskom fakultetu, čiji je predstojnik akademik Vjerkoslav Jerolimov, zamjenik docent dr. sc. Marko Matijević, a tajnik dr. dent. med. Miroslav Sikora. Na doktorskom studiju na osječkom Medicinskog fakultetu školuju se mladi osječki stomatolozi, koji će mnogo naučiti od istaknutih profesora međunarodnog glasa i značenja.

Vesna LATINOVIĆ
NEZAPOSLENI ZUBARI IZ ZAGREBA NE ŽELE U OSIJEK I MANJE GRADOVE

Prije sedam godina rodila se ideja za pokretanje studija Dentalna medicina u Osijeku, a temeljila se na statističkim pokazateljima o nedostatnom broju timova opće stomatologije u istočnoj Hrvatskoj. “Tako smo u Požegi imali pet timova, što je nedovoljno, a od osam vrsta specijalizacije stomatologa, čak četiri vrste specijalizacija uopće nema od Iloka do Zagreba. Argument protivnika otvaranja ovog studija bio je da imamo dovoljan broj studenata stomatologije u ostatku Hrvatske, ali u Slavoniji ih nema. Jer, nezaposleni stomatolozi ne žele dolaziti raditi iz Zagreba u Osijek i manje gradova u Slavoniji. No, dobili smo potporu Hrvatske komore dentalne medicine, župana svih slavonskih županija, gradonačelnika Osijeka, zajednica Nijemaca, Austrijanaca i Mađara te mnogih drugih”, ističe dekan Včev.

TRADICIJA ŠKOLOVANJA

Dr. dent. med. Miroslav Sikora, tajnik Zavoda za dentalnu medicinu, asistent na studiju Dentalna medicina i predsjednik osječke podružnice Hrvatske komore dentalne medicine, ističe dugu tradiciju školovanja ovog kadra u Osijeku.

“Prvi diplomski rad iz stomatologije u regiji napisan je upravo u Osijeku, naš grad je 70-ih godina 20. stoljeća imao Višu zubarsku školu, a do Domovinskog rata osječka Poliklinika za zaštitu zubi i usta bila je pojam u Hrvatskoj, ali i šire, po stručnim stomatolozima i kvalitetnoj opremi. Ovaj će novi studij riješiti kronični problem nedostatka specijalista stomatologije, dobit ćemo dovoljno stručnog kadra, ali i dići oralno zdravlje u istočnoj Hrvatskoj na višu razinu, jer sada smo po stanju oralnog zdravlja na samome dnu u Hrvatskoj”, ističe Sikora.

kvota

NA PRVU ĆE SE GODINU UPISATI 25 STUDENATA

Možda ste propustili...

EKONOMSKA I UPRAVNA ŠKOLA OSIJEK

Uspješnost na temelju 130 godina iskustva

PROMENADNO GLAZBENO PRIJEPODNE DVD GORNJI GRAD NA TRGU SLOBODE

Umjesto 150 svijeća koncert puhačke vatrogasne glazbe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

Okupili se nakon 55 godina od mature

2

OŠTEĆENO ZELENILO NA PROMENADI I U STEPINČEVOJ ULICI

Vremešni vandal “orezuje” drveće

3

DVOSTRUKI KRITERIJI JESENKE RICL

Svoje je imenovanje prihvatila,
ali je protiv drugih kandidata