Novosti
POPUNILI SMO KAPACITETE

MUP se nada da 3500 migranata iz EU neće doći jer će - pobjeći
Objavljeno 5. listopada, 2016.

Vezani članci

MUP NE ZNA GDJE ĆE IH SMJESTITI!?

Zapad vraća Hrvatskoj više od 3000 migranata

Iako se već duže spekulira o novom valu izbjeglica koji bi trebao stići s istoka, prema svemu sudeći to se neće dogoditi, bar dok postoji mogućnost dogovora s Turskom i dok Europska unija redovito plaća rate od dogovorene tri milijarde eura za pomoć.

No, kako stvari trenutno stoje, Hrvatskoj prijeti veća opasnost iz Europske unije koja planira isporučiti više od 3500 migranata koji su prvi put na teritoriju EU-a registrirani u Hrvatskoj. Naime, Hrvatska kao potpisnica Dublinskog sporazuma dužna je prihvatiti sve migrante koji su prvi put registrirani na njezinu teritoriju, a zbog nekog razloga nisu dobili azil u zemljama koje su im bile ciljano odredište. Tako nam već neko vrijeme pristižu migranti iz Njemačke, Švedske i drugih EU zemalja.

MUP zbog te činjenice nije previše zabrinut, jer kako kažu, broj zahtjeva za transfer uvijek je značajno veći od broja stvarno izvršenih transfera jer se svi zahtjevi ne prihvate, odnosno svi prihvaćeni zahtjevi se ne realiziraju zbog niza razloga. Kao razloge navode skrivanje i bijeg migranta, ali i mogućnost pravnog lijeka protiv odluke o transferu, pa mnogi na te načine odgađaju ili izbjegavaju mogućnost da budu vraćeni u Hrvatsku.

Od početka godine do prošle srijede Republika Hrvatska zaprimila je ukupno 3535 zahtjeva za ponovno preuzimanje i zahtjeva za preuzimanje odgovornosti. U istom razdoblju transferirane su samo 232 osobe s područja ostalih država članica EU. No i te 232 osobe mogu biti previše s obzirom na kapacitete kojim Hrvatska raspolaže. Naime, kako smo već pisali o tome u Glasu Slaovnije, dva centra za migrante, onaj u Porinu kraj Zagreba i u Kutini, već su dupke puna. Volonteri Centra za mirovne studije, organizacije koja se prva i do sada najviše angažirala oko migranata, prisutni su u Porinu i, kako kažu, u sobama je previše ljudi, jedna sportska prostorija je pretvorena u spavaonicu, a na nekim katovima kreveti su i po hodnicima. Neki od migranata u takvim uvjetima provedu i do šest mjeseci, s obzirom na trajanje procedure dobivanja međunarodne zaštite.

Unatoč tome u MUP-u tvrde da su sve 232 osobe koje su do 26. rujna vraćene u RH i koje su tražile međunarodnu zaštitu “adekvatno zbrinute sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, uz pomoć udruga i organizacija koje su angažirane u Prihvatilištu za tražitelje azila”. Također, napominju kako se za sada ne može govoriti o “najavi transfera većeg broja osoba od onog koje bi trenutno mogli smjestiti i adekvatno zbrinuti”.

Vuk TEŠIJA
MVEP: PITAJTE MUP

Upitali smo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova o njihovoj angažiranosti oko izbjegličke krize, no iz tog ministarstva su nam poručili da je to pitanje uglavnom u nadležnosti MUP-a. “MVEP redovito održava komunikaciju i konzultacije s ostalim državama članicama EU o pitanjima migracija, uključujući kroz radna tijela Vijeća EU, ali i putem bilateralnih kontakata te ostalih međunarodnih organizacija i foruma. Posebice dobra suradnja ostvaruje se s državama s kojima se Hrvatska nalazi na istom migracijskom pravcu. Teme migracija i odgovora na vanjske izazove migracijske krize česta su tema ministarskih rasprava, uključujući i ministara za vanjske i europske poslove”, poručili su nam.

Možda ste propustili...