Novosti
EU RATIFICIRALA PARIŠKI SPORAZUM

Civilizacijski doseg koji
spašava planet Zemlju
Objavljeno 5. listopada, 2016.

Pariški klimatski sporazum može stupiti na snagu nakon odobrenja zastupnika u Europskom parlamentu.

Europski parlament dogovorio se o ratifikaciji Pariškog klimatskog sporazuma u ime Europske unije u povijesnom glasovanju u utorak. Prvi univerzalni i pravno obvezujući globalni klimatski sporazum stupit će na snagu sljedećeg mjeseca nakon što su se ispunili potrebni uvjeti ranije nego što se predviđalo. EU će se pridružiti SAD-u, Kini, Indiji i drugim globalnim igračima i odgovornima za ispuštanje stakleničkih plinova na sastanku strana Pariškog sporazuma u studenom u Marakešu.

Parlament je dao suglasnost sa 610 glasova za, 38 protiv i 31 suzdržanim za ratificiranje Sporazuma u ime Europske unije.

Brza primjena

Ratifikacija najmanje 55 strana Konvencije koje odgovaraju za najmanje 55 posto procijenjenih globalnih emisija stakleničkih plinova potrebna je da Sporazum stupi na snagu. Kako je ranije ispunjen prvi uvjet, glasovanjem u utorak ispunjen je i drugi te sporazum može stupiti na snagu.

“Stupanje na snagu Pariškog sporazuma u manje od godinu dana nakon njegova potpisivanja golem je uspjeh s obzirom na to da je za protokol iz Kyota trebalo osam godina. Današnje glasovanje također znači da je EU i dalje lider kad je riječ o borbi protiv klimatskih promjena”, izjavio je predsjednik EP-a Martin Schulz koji je potpisao dokument o suglasnosti EP-a u prisutnosti glavnog tajnika Ban Ki-moona, predsjednice UN-ove konferencije o klimatskim promjenama Ségolène Royal, slovačkog državnog tajnika Ivana Korčoka u ime Vijeća, te predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera.

"Europska unija ima dugu povijest vodstva protiv klimatskih promjena", istaknuo je Ban Ki-moon prije glasovanja. Zahvalio je zastupnicima u Europskom parlamentu i naglasio važnost ratificiranja od strane Europske unije. Dodao je da borba protiv klimatskih promjena nije samo jedan od najvažnijih izazova našeg vremena već i prilika za izgradnju održivog razvoja i konkurentnog gospodarstva te stabilnijeg društva.

Hitno provođenje

Većina govornika iz klubova zastupnika naglasila je kako današnje glasovanje također pokazuje da su suradnja i zajedničko rješavanje pitanja jedina sredstva za globalne probleme. Zastupnici su također inzistirali na hitnoj potrebi za provođenjem sporazuma te za nastavkom pregovora na globalnoj pozornici. "Ovo je rezultat sjajnog zajedničkog rada", čime smo pokazali da “možemo”, rekao je izvjestitelj Giovanni La Via iz Italije.

Europarlamentarka Marijana Petir izjavila je kako je cilj sporazuma “zadržati rast temperature u ovom stoljeću ispod dva stupnja, a znajući kako je recentni globalni porast temperature izazvan povećanom emisijom stakleničkih plinova zbog razvoja civilizacije tijekom protekla dva stoljeća naša je odgovornost i dužnost prema budućim generacijama značajno smanjiti emisije stakleničkih plinova”, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Vuk TEŠIJA
Škrlec: Ovo je povijesni trenutak

Hrvatski europarlametnarac i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Davor Škrlec izjavio je kako je riječ o “povijesnom trenutak za cijelo čovječanstvo”.

- Važnost stupanja na snagu Pariškog sporazuma ne smijemo promatrati samo kao svjetski doprinos smanjenju utjecaja klimatskih promjena na pogubni rast globalne temperature, već kao civilizacijski doseg i promjenu paradigme dosadašnjeg odnosa čovjeka prema jedinom planetu - izjavio je Škrlec te dodao kako “vjeruje da će i Hrvatska što prije ratificirati Sporazum iz Pariza kao znak predanosti globalnim nastojanjima te biti među prvim državama članicama Europske unije koja je i do sada bila predvodnica njegova stvaranja".

Možda ste propustili...

RAST BRUTO DOMAĆE VRIJEDNOSTI

Najbolji poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo

ŽELE U HRVATSKI SABOR, SVI ZA ARMINA HODŽIĆA

Na parlamentarne izbore Bošnjaci će izići zajedno