Zdravlje
OSOBNA HIGIJENA NIJE IM PRIORITET

Svaki se dan tušira
tek 53 % muškaraca
Objavljeno 3. listopada, 2016.

Čak 40 posto muškaraca kosu pere samo jednom tjedno, gotovo 60 % njih nikada ne koristi kreme za lice, a svakodnevno se tušira tek nešto više od polovice muških ispitanika u anketi magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal.

Trećina ispitanih muškaraca (32,7 %) navodi da se brije svakodnevno, a potom slijedi udio od 22,3 % ispitanika koji se briju svaki drugi dan. Jednom tjedno to čini njih 14,8 %, nekoliko puta tjedno 12,6 %, a nekoliko puta mjesečno njih 4 posto. Da se uopće ne briju ističe 13,7 % sudionika ankete.

Za razliku od brijanja, kada je riječ o pranju kose, muškarci se nisu osobito iskazali. Naime, najveći dio njih, čak 38,7 %, ističe da pere kosu jednom tjedno, što nikako ne sugerira visok stupanj osobne higijene u tom aspektu. Ostatak uzorka ipak je osvjetlao obraz jačega spola pa tako nalazimo 25,8 % ispitanika koji kosu peru nekoliko puta tjedno, dok svakodnevno to čini 18,2 %, a svaki drugi dan 17,4 % anketiranih muškaraca.

- Da ne koristi kreme za lice odgovorilo je 58,4 % ispitanika kada smo ih upitali koriste li taj proizvod za njegu kože. Nasuprot tome, svakodnevno kremu za lice koristi 16,1 % muškaraca, nekoliko puta tjedno to čini njih 13,7 %, a 11,8 % ističe da ih koristi nekoliko puta mjesečno. Tuširanje je svijetla točka osobne higijene većine muškaraca jer se više od polovine njih (53,3 %) tušira svaki dan. Ostatak zauzimaju dva odgovora vrlo slične frekvencije: nekoliko puta tjedno ima 26,1 % udjela, a svaki drugi dan 19,7 %. U rang statističke greške ulazi 0,9 % onih koji se tuširaju jednom tjedno. Na kraju smo odlučili provjeriti i vjeruju li muškarci više brendovima ili trgovačkim markama. Dominantnu pobjedu odnijeli su brendovi proizvoda muške njege s 94 % udjela, dok je preostalih 6 % pripalo proizvodima trgovačkih marki - ističu autori ankete.

Eduard SOUDIL
Prevencija bolesti

Svi bi trebali biti upoznati s činjenicom da su osnova za zdravlje i prevenciju bolesti dobre higijenske navike koje se stječu od najranijih godina života. Nažalost, velik broj djece, mladih pa i odraslih ljudi ne održava osobnu higijenu na odgovarajući način. Podsjećamo stoga da osobna higijena uključuje: pranje ruku i lica, pranje kose i tijela, higijenu usne šupljine i zuba, korištenje dezodoransa, higijenu odjeće, obuće, životnog prostora, korištenje papirnatih ručnika pri kihanju i kašljanju, izbjegavanje izravnoga kontakta sa stolicom, urinom i krvlju, izbjegavanje diranja nosa, lica te lizanja prstiju, pranje ruku nakon korištenja zahoda...

Najčitanije iz rubrike