Regija
11. FESTIVAL VOĆNIH RAKIJA

Izložba bundeva i tikava, Grahijada, kuhanje pekmeza...
Objavljeno 2. listopada, 2016.

TOVARNIK

Prošlog vikenda Tovarnikom se širio miris pekmeza, likera, graha, lepinjica..., a sve u sklopu 11. Festivala voćnih rakija, likera i pekmeza, 7. Međunarodne izložbe bundeva i tikava te 2. Grahijade, koje su zajednički organizirali Općinsko vijeće Tovarnik - odbor za provedbu Festivala, Općina Tovarnik i Vukovarsko-srijemska županija.

Na 2. Grahijadu prijavilo se 19 ekipa u namjeri da osvoji prvo mjesto i nagradu u iznosu od 5000 kuna. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Jozo Gale (predsjednik žirija), Ivan Selan, Željko Kušeta, Marica Lukačević i Olgica Đurčinović imalo je težak zadatak.

Prvo mjesto osvojila je Anđelka Bujanić iz Vinkovaca, druga je Đurđica Šarić iz Nuštra, a treća je bila Lovačka udruga Vepar iz Tovarnika.

U sklopu 7. Međunarodne izložbe bundeva i tikava natjecalo se 12 bundevara, no dvije su bundeve bile jednako teške te su podijelile prvo mjesto. Ivica Ribarić iz Čeminca uzgojio je bundevu tešku 420 kilograma, kao i Milan Desnica iz Savinog Sela (Vojvodina), također 420 kg, dok je treći bio Nemanja Tmušić iz Savinog Sela koji je uzgojio bundevu tešku 360 kg. Na neslužbenom natjecanju u najdužoj tikvi prvo mjesto osvojio je Ivan Udovičić iz Beravaca s dužinom od 186 centimetara. Prema riječima Marinka Belje, predsjednika Organizacijskog odbora, osim bundeva, u ponudi su bili likeri, voćne rakije i pekmezi, no bilo je tu i žena s rukotvorinama. Župan Božo Galić obišao je sve štandove, a ujedno i otvorio manifestaciju.

Posjetitelji su mogli kušati grah koji se kuhao u velikom kotlu od 750 litara koji su pripremali članovi županijske Udruge kuhara. Održan je i bogat kulturno-umjetnički program, a sve je završilo koncertom Željka Bebeka.

Partneri festivala su Valpovo, Vukovar, Ilok, Općina Punat, Općina Lovas, Općina Bogdanovci, Općina Stari Jankovci, Agro-Tovarnik, pekarna Tovarnik i trgovina Bruner-Ilača. M.Kokaj

Sve više izlagača

“Drago mi je da ima puno mladih, a mi ćemo se truditi da manifestacija ide dalje i da se održi. Svake je godine sve veći interes izlagača, što posebno raduje. Cilj je manifestacije promoviranje naših proizvoda”, istaknula je Ruža Veselčić-Šijaković, načelnica Općine Tovarnik.

Možda ste propustili...

NIZ RAZLIČITIH SADRŽAJA NA SAJMU

”Virovitica voli vlakove” na Viroexpu

UREĐUJE SE PLATO ISPRED ZGRADE OPĆINE

Betonske kocke i drenažni sustav

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U VUKOVARU OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA

Otkriven spomenik „Siluete“

2

UREĐUJE SE PLATO ISPRED ZGRADE OPĆINE

Betonske kocke i drenažni sustav

3

DEKRETOM NADBISKUPA O IMENOVANJIMA

Misionar iz Tanzanije postaje pastoralni suradnik u Županji