Osijek
TERENSKA NASTAVA

Lovci iz Murse ugostili petaše iz “Tina Ujevića”
Objavljeno 30. rujna, 2016.

Kako bolje provesti terensku nastavu nego uz priču o životinjama, u njihovu prirodnom okruženju, pa još nadomak Osijeku? Godinama to već zna Milan Šulovnjak, nastavnik tehničke kulture u OŠ “Tin Ujević”, također i član Društva, koji već tradicionalno za učenike petih razreda organizira taj oblik nastave u Lovačkom domu LD “Mursa” Osijek.

Jučerašnji je sunčan i topao dan bio prava prilika za to, pa su tako učenici petih razreda proveli ondje terensku nastavu, a članovi LD Mursa Osijek, uz Damira Domića, nastavnika geografije, te razrednike Mirjanu Jerković, Ivanu Kovač i Ivicu Kovača, mnogočemu naučili.

- Upoznali smo ih s lovačkim načinom života i običajima, također i s propisima i pravilima te aktivnostima kojim se bave lovci. Naučili su tako da lovci nisu sinonim isključivo za odstrel divljači, nego i za brigu o njima i njihovu prehranjivanju, za snalaženje u prirodi, pravljenje lovnogospodarskih objekata te zbrinjavanje ranjene, nastrijeljene divljači. Učili smo ih o lovnoj kinologiji, streljaštvu te običajima, ponašanju i kulturi u lovstvu. Oduševljeni su njemačkim kratkodlakim ptičarom s kojim se igraju cijelo vrijeme - pojasnio je Domin Stanušić, predsjednik LD Mursa Osijek.

Da je posjet lovcima odlična ideja još se jednom uvjerio idejni začetnik Šulovnjak, koji je rekao da je tijekom terenske nastave jednako važna rekreacija djece, ali i praktični dio – gađanje zračnom puškom, što će im, prema njihovu mišljenju, svakako ostati u sjećanju. Štoviše, tri su najbolja mala “lovca” dobila plakete i diplome, a to je pripalo i boljem nogometnom timu na napetom nogometnom turniru održanom na travnatom terenu Doma.

- Puno toga ih je zanimalo, i to ne samo dječake. Najzainteresiraniji su bili za snajper, ali su pitali i što se sve može odstrijeliti, čime se gađa divljač i sl. Vidjeli su i lovačku čeku, hranilicu za visoku divljač, sjedalicu, ali i pokretnu metu vepra koja je u finalizaciji - objasnio je Šulovnjak.

Predavanje im je uz Stanušića održao lovnik Stjepan Majer koji je i sam bio iznenađen zainteresiranošću djece. On im je pojasnio da lovci nisu samo oni koji odstreljuju divljač već su i uzgajivači. Kako je LD Mursa Osijek otvoren za nove članove, nema sumnje da se među 70-ak petaša krije i pokoji budući lovac.

Marija MIHELIĆ
LOVAČKI GULAŠ KUHARA NIKOLE I MATE

Dobro meso i dobri začini te kuhanje s ljubavlju recept su za odličan lovački gulaš – otkrili su nam to Nikola Perošević i Mato Bockovac koji su jučer bili zaduženi za gastronomski dio terenske nastave.

- Ima nešto vepra, nešto srnetine, a za prilog pržimo suhu slaninu u koju dodamo svježi sir i tijesto i to izmiješamo - pojasnio je Perošević, čiji su gulaš kušali učenici kojima nešto ljuća hrana ne smeta. Za ostale priređeni su hot-dogovi, dok je za brigu oko sokova bio zaslužan konobar Ante Stanušić.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana