Osijek
TJEDAN FILANTROPIJE

U šetnji upoznali filantropsku
povijest slavonske metropole
Objavljeno 1. listopada, 2016.

Zahvaljujući Slagalici, Zakladi za razvoj lokalne zajednice, i Osječani su se pridružili obilježavanju prvog hrvatskog Tjedna filantropije. U Slagalici su osmislili bogat i raznolik tjedan, koji je obuhvatio izložbu o filantropskoj povijesti Osijeka, okrugli stol o filantropiji i mladima te Filantropsku šetnju Osijekom, a završio je sinoć dobrotvornim koncertom Ksenije Erker, čiji je sav prihod namijenjen fondu Superseniori, za aktivno uključivanje starijih osoba u zajednicu.

Pridružili smo im se u Filantropskoj šetnji Osijekom. U šetnji od Muzeja Slavonije u Tvrđi do zgrade Vikarijata u Strossmayerovoj ulici tridesetak je Osječana saznalo od turističkog vodiča Tina Kovačevića zašto je Muzej Slavonije važan za razvoj filantropije u Osijeku, tko je bio Karlo Franjo Nuber, zašto se Ulica Hrvatske Republike nekada zvala Desatičina i još mnogo toga.

- Ovo je prva filantropska šetnja Osijekom. Svi koju su nam se pridružili mogli su čuti kako se filantropija razvijala u našem gradu. Ovaj oblik ulaganja u budućnost, koji potiče građanski aktivizam, solidarnost, pomaganje i ulaganje u razvoj društva, u Osijeku ima dugu i bogatu povijest - kaže Dijana Živaković iz zaklade Slagalica.

Ona i kolegica Julijana Mladenovska Tešija počastile su čokoladama i sokovima građane koji su puna tri sata uživali u Filantropskoj šetnji Osijekom, ali i ostale Osječane. Uz to, na nekim lokacijama dočekali su nas domaćini, Marijana Špoljarić Kizivat u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek i vlč. Drago Tukara, ravnatelj Vikarijata.

V. Latinović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike