Regija
PETA SMOTRA FOLKLORA

Ugostili više od 300 folkloraša
iz Hrvatske, BiH i Mađarske
Objavljeno 30. rujna, 2016.

PODRAVSKA MOSLAVINA

Više od 300 sudionika uveličalo je ovogodišnju 5. Smotru folklora u Podravskoj Moslavini – manifestaciju koju tradicionalno zajednički organiziraju KUD Slavonac i Općina Podravska Moslavina, a koja ima za cilj očuvanje bogate folklorne tradicije ovog kraja, ali i druženje te uspostavljanje novih prijateljstava i kontakata.

Uz svečanu povorku koja je išla od osnovne škole do mjesnog doma, prvi put su svi sudionici zaplesali i veliko Šokačko kolo, najveće dosad viđeno u Podravskoj Moslavini, koje je oduševilo i posjetitelje i sudionike, a na početku manifestacije nazočne je pozdravio načelnik općine Podravska Moslavina Zdravko Šimara pohvalivši rad KUD-a i obećavši mu pomoć i potporu i u razdoblju koje slijedi, a prigodni blagoslov izgovorio je vlč. Vladimir Škrinjarić, župnik Župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Podravskoj Moslavini. Čast da otvori ovogodišnju manifestaciju pripala je čestom gostu na ovoj manifestaciji, osječko-baranjskom zamjeniku župana Draganu Vulinu, koji je najavio nastavak potpore Osječko-baranjske županije.

Uz domaćine, na Smotri je nastupilo još osam KUD-ova, među kojima su bili KUD Strahoninec iz Strahoninca, KUD Seljačka sloga Prelog, KUD Hrvatska čitaonica Selci Đakovački, KUD Matija Gubec Donji Miholjac, KUD Đeram Viljevo, KUD Marica Szalanta (Mađarska), KUD Biser Tojšići (Bosna i Hercegovina) i KBD Zavidovići iz Zavidovića (Bosna i Hercegovina).

Peta Smotra folklora u Podravskoj Moslavini bila je prilika i za obraćanje i zahvalu predsjednice KUD-a Dijane Zetaić svima koji su pomogli u realizaciji ovogodišnjih programskih aktivnosti KUD-a koje su bile vrlo zapažene. KUD iz Podravske Moslavine tako je sudjelovao na ukupno 14 manifestacija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a iza njih je i vrlo uspješna organizacija Pokladne zabave, 7. izložbe ručnih radova te sudjelovanje na brojnim događanjima lokalnog karaktera. Običaje svoje sredine poput pečenja kruha i gužvare u krušnoj peći prikazali su i u televizijskoj emisiji “Šokadijo, u srcu te nosim”, a posebno su pak ponosni što su bili dio ovogodišnjih Đakovačkih vezova i Vinkovačkih jeseni, doznajemo od tajnice KUD-a Marije Šimare.L.Aničić

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike