Regija
INKLUZIJA NA DJELU

Nikola i Josip u javnim radovima
Objavljeno 1. listopada, 2016.

VALPOVO

U projekt javnih radova na području Grada Valpova koji su započeli 1. kolovoza ove godine ponovno su uključeni i članovi valpovačke Udruge MI za osobe s invaliditetom.

Zadovoljni odnosom

No, osim aktivnosti u Udruzi, stanovnike Valpovštine nemalo je oduševila priča o suradnji Zajednice tehničke kulture Valpovo - Belišće i Udruge MI čiji članovi već drugu godinu upravo u ovoj ustanovi odrađuju javne radove te je tako ova zajednica postala prva udruga koja je primila osobe s invaliditetom u javne radove.

Led je prošle godine probio prvi od njih, 38-godišnji Nikola Čelina, koji je zajedno s tajnikom Draganom Francuzom i zaposlenicom Ivanom proveo svih šest mjeseci koje je odrađivao u javnim radovima. Nikola se u tom vremenu pokazao kao izvrstan dostavljač, odrađivao je poslove na uređenju dvorišta te pomagao na terenu po školama Valpovštine, ali i u informatičkom kabinetu. Na istim je poslovima ovaj pomoćni pekar stoga angažiran i ove godine i ne krije zadovoljstvo i sreću povjerenim mu poslovima i odnosom prema njemu u zajednici gdje radi.

Uz Nikolu, u Zajednicu tehničke kulture ove je godine stigao i Josip Marković (35), koji je završio školovanje za obućara i koji je jedno vrijeme radio i u Zagrebu.

Radit će do 1. studenoga

Iako čuje samo tri posto zvukova koji ga okružuju i uglavnom čita s usana, Dragan i Ivana hvale ga zbog njegovih iznimnih vještina u izradi drva, u čemu ga je podučavao otac stolar, te kao vrlo pedantnog i urednog u sređivanju arhiva, zbog čega mu se može povjeriti cijeli niz poslova tijekom četiri sata dnevno boravka u Zajednici.

Josip je ovdje došao nešto kasnije, 12. rujna, ali i njega jednako ispunjava osjećaj da na svoj način i unatoč invaliditetu pridonosi napretku Zajednice u kojoj se nalazi i tako želi funkcionirati sve do 1. studenoga kada obojici istječe ugovor za obavljanje javnih radova i kada se vraćaju na uobičajna primanja od samo nekoliko stotina kuna mjesečno...

U ZTK-u Valpovo-Belišće tajnik Francuz ističe da je riječ o vrlo vrijednim i marljivim mladićima koji radne zadatke koje dobiju odrađuju gotovo besprijekorno, a uz to su i vrlo komunikativni i druželjubivi. Nikola je, potaknut odličnim prošlogodišnjim iskustvima u ZTK-u, i nakon javnih radova nastavio redovito, bar jednom mjesečno dolaziti i posjećivati ekipu u Zajednici, gdje se nadaju da će i iduće godine dobiti priliku za nastavak dosadašnje 15-godišnje odlične suradnje s Udrugom MI, koju neprestano nadograđuju i obogaćuju novim oblicima zajedničkog djelovanja.

Lidija ANIČIĆ
Udruga zahvalna ZTK-u

Voditeljica udruge MI Valpovo, dr. Zdenka Turalija, s neskrivenim je oduševljenjem izrazila zahvalu Zajednici tehničke kulture, koji su angažiranjem osoba s invaliditetom u svojoj sredini pokazali njihovu istinsku vrijednost u društvu, ali i potvrdili potrebu njihove sve veće inkluzije u zajednicu koju obogaćuju svojim različitostima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike