Kultura
KONCERTNA TURNEJA

Yoko Nishii svira
Doru Pejačević
Objavljeno 30. rujna, 2016.

U Pučkom otvorenom učilištu u Zaprešiću koncert će (1. listopada) održati japanska pijanistica Yoko Nishii. Nakon Rovinja, Siska, Vinkovaca i Cavtata, Kotora i Budimpešte japanska pijanistica Yoko Nishii svirala je i u Ludbregu. Na programu koncerata djela su Roberta Schumanna, Franza Liszta, Dore Pejačević, Sergeija Rachmaninoffa, Hisatade Otake.

Yoko Nishii od četvrte godine pohađa privatne satove glasovira kod Mitsuko Tomio. Od 1986. učenje nastavlja u klasi Naofumija Kaneshigea, od 1991. u klasi Kyoko Ogawe, a od 1996. u klasi Hitoshija Kobayashija. Usporedno studira francuski jezik i književnost na privatnom sveučilištu Keio u Tokiju. Zahvaljujući dvogodišnjoj stipendiji, 1998. dolazi u Hrvatsku i pohađa Visoku školu za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu. U dvije godine završava četverogodišnji studij i postaje magistra glazbene umjetnosti. Nastavlja usavršavanje na poslijediplomskom studiju na akademiji u Zagrebu, u klasi Jevgenija Zarafiantsa, kojemu je bila i asistentica u Lovranu. Predaje na Umjetničkoj akademiji u Aichiju.

Pobjednica je i finalistica brojnih međunarodnih natjecanja. U Hrvatskoj je održala zapažene solističke recitale, a nastupala je i u Italiji, Sloveniji te u Japanu. Ustrajno radi na istraživanju i promociji skladatelja i glazbe iz Hrvatske te s područja bivše Jugoslavije. U veljači 2015. objavila je prvi CD u svijetu s cjelovitim glasovirskim opusom Dore Pejačević, a u rujnu 2015. održala je 11 koncertnih turneja u Hrvatskoj u povodu 130. godišnjice rođenja Dore Pejačević. N.Vek.

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike