Zdravlje
KARIJERA I KILOGRAMI IDU ZAJEDNO

Što je veća plaća to se radnik više udeblja
Objavljeno 30. rujna, 2016.

Prosječan zaposlenik tijekom radnog vijeka dobije desetak kilograma. Međutim, postoje i zaposlenici koji zbog stresa i neredovitih obroka drastično izgube na težini. Koliko se radnici udebljaju ili smršave kada počnu raditi, MojPosao je istražio na 400 ispitanika.

Dvije trećine ispitanika (64 %) nakupilo je višak kilograma od kada su počeli raditi. Njih 13 % potrudilo se nakupljene kilograme naknadno skinuti, dok je 19 % ispitanika smršavjelo od kada su počeli raditi. Svega 3 % ispitanika izjavilo je kako im se težina nije promijenila od kada su počeli raditi.

Ispitanici koji su se udebljali u prosjeku su dobili 7,1 kilogram, a oni koji su smršavjeli u prosjeku su izgubili pet kilograma.

Bilo zbog produženih radnih sati, bilo zbog povećane količine stresa, ispitanici s višim mjesečnim netoprimanjima u većoj se mjeri i udebljaju. Čak 76 % ispitanika s mjesečnim netoprimanjima iznad 8000 kuna nakupilo je kilograme od kada rade, dok je isto učinilo 54 % ispitanika s mjesečnim netoprimanjima do 4000 kuna.

Ispitanici s najmanjim primanjima (do 4000 kuna) u najvećoj su mjeri smršavjeli od kada su počeli raditi (27 %), dok je gubitak kilograma prisutan kod svega 7 % najplaćenijih ispitanika.

Gledamo li ispitanike koji su na poslu 'zaradili' kilograme, možemo zaključiti da s većom plaćom dolazi i više kilograma. Tako su ispitanici s prosječnom mjesečnom netoplaćom do 4000 kuna u prosjeku dobili 5,2 kilograma, a oni s plaćom od 4000 do 6000 kuna dobili su 69 kilograma. Više od osam kilograma dobili su ispitanici s prosječnom mjesečnom netoplaćom od šest do osam tisuća kuna, dok su najviše kilograma dobili ispitanicis najvišim plaćama: deset kilograma dobili su ispitanici s plaćom višom od osam tisuća kuna. Kao uzrok nakupljenim kilogramima 63 % ispitanika navelo je cjelodnevno sjedenje, a čak 59 % ispitanika smatra da nakupljene kilograme prouzročuje stres na poslu. Polovina ispitanika uzrok debljanju vidi u preskakanju obroka zbog prebrzog tempa rada, a njih 42 % za debljanje krivi konzumaciju brze hrane. Prema mišljenju 38 % ispitanika debljanje je, između ostaloga, posljedica nedostatka sna.

Eduard SOUDIL
PECIVA I MANJAK KRETANJA

Za vrijeme radnog vremena najviše ispitanika (51 %) jedu hladni obrok (pecivo ili sendvič), koji kupe tijekom pauze, a njih 30 % umjesto konkretnog obroka jede grickalice i/ili slatkiše. Tek 20 % ispitanika naručuje topli obrok. Svega 20 % ispitanika za vrijeme radnog vremena jede topli obrok spremljen kod kuće, a 13 % ispitanika izjavilo je kako im poslodavac osigurava topli obrok u tvrtki. Većina ispitanika (58 %) radni dan provede sjedeći, i to bar šest sati i više. Svega 18 % ispitanika dnevno sjedi manje od 2 sata, dok ih 10 % na poslu sjedi do 4 sata dnevno. Do 6 sati na poslu sjedi 14 % ispitanika. Gotovo polovica ispitanika (46 %) nema nikakvu sportsku rekreaciju. Njih 18 % rekreira se jednom tjedno, dok ih se 15 % rekreira dva puta tjedno. Petina ispitanika (20 %) rekreira se više od dva puta tjedno.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike