Sport
I INTER ĆE SE BRANITI U GRADSKOM VRTU

Slijedi li još jedno probijanje bunkera?
Objavljeno 30. rujna, 2016.
Zekić razmatra opcije s dva ili tri napadača, a Gabrijel Boban će krenuti od početka

Ako bacite pogled na statistiku susreta između Osijeka i Intera u Gradskom vrtu, lako ćete steći pogrešan dojam.

Naime, ona je obilno na strani bijelo-plavih, ali potrebna je dodatna analiza kako bi se dobila prava slika. Zaprešićani su u Gradskom vrtu pobijedili samo jednom, i to prije dvije i pol godine, a u posljednjih deset ogleda na osječkom travnjaku samo su triput uspjeli ostati neporaženi. Dojam Osijekove apsolutne premoći dodatno pojačava i odnos snaga u ovoj sezoni. Međutim, sve to ne bi smjelo ni slučajno zamagliti pogled nogometašima Osijeka.

Osječani su često pobjeđivali u tim ogledima, ali sve su te pobjede dolazile nakon iscrpljujuće borbe i nerijetko u posljednjim trenucima susreta. Eto, čak i to ide naruku Zekićevoj momčadi jer ona je dosad najbolja bila u posljednjih pola sata utakmice. No, za promjenu ne bi bilo loše kada bi bijelo-plavi zabili poneki pogodak i u prvih pola sata. To su ove sezone učinili samo triput, a iz tih su susreta uzeli čak sedam bodova. Dakle...

Uvijek tvrdo

- Dati jedan pogodak u prvom dijelu? Zašto ne bismo zabili i dvaput u prvom poluvremenu pa da se momčad, ali i svi na stadionu možemo opustiti - pomalo je ironičan Zekić.

Dosadašnja iskustva pokazuju kako se momčad Osijeka doista opusti nakon što dođe u vodstvo. Tek tad se “noga produži, a imaginacija proradi.” Primjer su posljednja tri susreta u Gradskom vrtu protiv Cibalije, Splita i Istre 1961. Osijek je u tim utakmicama dugo lomio suparnika, a kad ga je konačno slomio, onda su opasne akcije počele dolaziti kao na tekućoj traci, pa su došli i pogoci. Dobro, protiv Puljana nije se dogodilo, ali prilika za potvrdu pobjede je bilo. Nema dvojbe kako je pred bijelo-plavima još jedan susret u kojem će se morati suočiti s jurišima na suparničku utvrdu. Nema dvojbe kako će i Zaprešićani pozitivan rezultat tražiti istim receptom kao i sve momčadi koje su gostovale dosad u Osijeku - čvrstom i gustom obranom i brzim protunapadima. Treba priznati kako je problem tih brzih protunapada Osijek rješavao uglavnom sasvim dobro, ali problem se pojavljuje u napadima na te obrambene zidove. U tome se Zekićeva momčad nije baš nešto specijalno iskazala.

- Valjda će doći i ta utakmica kada ćemo naći načina da brže riješimo suparnički čvrsti blok. Prvi uvjet za to je ubrzavanje igre. Ne smijemo previše “cariniti” loptu kada dobijemo priliku napasti nepostavljenu obranu suparnika. Tada moramo djelovati munjevito u otvaranju, ali u predaji lopte - kaže Zekić.

Povratak Bobana

Što se momčadi tiče, moguće su neke promjene. Ima i dobrih vijesti po pitanju stoperskih pozicija jer Arsenićev oporavak teče bolje od očekivanog.

- Kako sad stvari stoje, Arsenić bi mogao zaigrati. No, ne želim ništa govoriti unaprijed jer uvijek na kraju ispadne suprotno i netko strada na posljednjim treninzima uoči susreta - kaže Zekić.

Još razmatra i način na koji će postaviti momčad protiv Intera. Formacijski, naravno, jer ambicija je samo jedna - pobjeda. I zato su moguće neke preinake.

- Krenut ćemo s Bobanom od početka, otkriva Zekić.

Boban je susret s Istrom 1961 počeo na klupi, a sada se vraća u udarnu postavu, a to Zekiću otvara mogućnost postavljanja momčadi s dva ili tri napadača.

- Te opcije još razmatram. Vidjet ćemo za koji ćemo se način odlučiti. Iako, još ću jednom ponoviti kako nije važna ni formacija, ni tko će biti u njoj, nego način na koji ćemo igrati. Ako se budemo na pravi način kretali bez lopte, oslobađali prostore i dolazili u završnicu s dovoljno igrača, onda definitivno ništa drugo neće biti važno - kaže Zekić.

Trener je u svojim željama vrlo jednostavan.

- Volio bih da momčad neke stvari u odnosu na susret s Istrom 1961 popravi, a neke zadrži. Ako to uspijemo, imali bismo dobitnu kombinaciju.

Zadržati treba želju za pobjedom i htijenje, a popraviti bi se definitivno mogla igra u ofenzivnim prekidima, a igri u polju dodati zrno kreacije. Osijek zbog određene doze nestrpljivosti ne uspijeva suparniku nametnuti pravi, kontinuirani pritisak, pa obrane gostujućih momčadi dobiju prostor za predah. Jači pritisak, što Osijek može, vjerojatno bi otvorio više izglednih prilika za pogotke, a to je još jedan segment u kojem bijelo-plavi imaju prostora za napredak.

Dalibor KELER

Arsenić

STOPER BIJELO-PLAVIH TREBAO BI BITI SPREMAN

Najčitanije iz rubrike