Novosti
ZBRINJAVANJE MIGRANATA

Tovarniku država ostala
dužna 50-ak tisuća kuna
Objavljeno 29. rujna, 2016.
Nemamo ni ljudstva, ni financija, ni smještajnih kapaciteta, kaže načelnica

Unatoč nekim najavama kako Hrvatskoj prijeti novi val izbjeglica s istoka, to se za sada vjerojatno neće dogoditi u istom obujmu kao lanjskog rujna. U prvih osam mjeseci ove godine policija je zatekla 2359 osoba u pokušaju ilegalnog prelaska hrvatske granice. MUP tvrdi kako je granica Hrvatske i Srbije dobro čuvana i teško da ju itko može neprimijećen preći. Policijski helikopter stalno nadlijeće područje koje je nakon žetve uglavnom brisani prostor, a kamere i policijske patrole na svim prilaznim cestama obavlju svoj posao.

MUP je najavio i da će uložiti dodatnih 50 milijuna kuna u nadzor granice visoko tehnološkim uređajima - termovizijskim kamerama, kamerama dan/noć, radarima i NVR snimačima, a računala za nadzor granice bit će instalirana u lokalnim nadzornim centrima smještenima u policijskim postajama.

Preko granice kod Tovarnika, u susjednom Šidu i okolici oko 1500 migranata čeka svoju sudbinu. Kako je većina tamošnjih centara za izbjeglice otvorenog tipa, migranti slobodno ulaze i izlaze, a nerijetko netko od njih pokuša prijeći granicu, ali za sada neuspješno.

Ruža Veselčić Jakovčić, načelnica Općine Tovarnik, koji je lani svjedočio izbjegličkom valu, kaže kako mještani koji rade na njivama uz granicu ponekad vide ilegalne migrante, ali to policija odmah rješava.

- U centru sela nismo vidjeli migrante - kaže općinska načelnica, koja ne krije nezadovoljstvo situacijom na krajnjem istoku Hrvatske. Država je, naime, Tovarniku ostala dužna 50-ak tisuća kuna troškova za lanjsko zbrinjavanje izbjeglica, što možda ne izgleda puno, ali je značajno za tako malu općinu.

- Bivši ministar (Ranko Ostojić, nap. a.) rekao je da će svi troškovi biti plaćeni. Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje smo predali zahtjev, i to je otišlo u Zagreb, ali nismo nikada ništa dobili. I ne nadamo se više, ne mora nitko ni platiti - kaže načelnica.

- Mi smo zaboravljeni ovdje. Ako slučajno opet krene masa, možemo samo dići ruke i poslati ih u Zagreb. Tamo neka njihove parkove okupiraju... Ne možete biti imuni na njihov jad i muku, ali što da radimo? Nemamo ni ljudstva, ni financija, ni smještajnih kapaciteta, ništa nemamo. Masa tih autobusa je prolazila, ceste su nam uništene, a nikada nam nije nijedan projekt prošao. I gdje god da predamo projekt - ministarstvima graditeljstva ili ruralnog razvoja - nikada ne prođe ni jedan. A projekti su dobro napisani, uvijek prođemo inicijalnu provjeru, ali ništa - kaže načelnica Tovarnika te rezignirano zaključuje: “Da nije bilo izbjeglica, ne bi ni čuli za Tovarnik.”

Na pitanje je li netko iz Tovarnika zaposlen u centru za azilante, koji je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić otvorio netom prije parlamentarnih izbora, načelnica Tovarnika kaže kako centar, koji je sagrađen uz samu granicu, nije još ni počeo raditi.

Vuk TEŠIJA

Ruža Veselčić Jakovčić

načelnica Općine Tovarnik

Mi smo zaboravljeni ovdje. Ako slučalno opet krene masa, možemo samo dići ruke i poslati ih u Zagreb.