Novosti
POSKUPLJENJE STRUJE - POLITIČKO PITANJE

Panenić zaziva DORH, Čačić proziva sve vlade
Objavljeno 29. rujna, 2016.

Vezani članci

NAKNADA ZA OBNOVLJIVE IZBORE ENERGIJE

Tko će zaraditi na skupljoj struji koju će plaćati građani?

Prema svemu sudeći, odluka o tome koliko će od 1. siječnja poskupjeti struja građanima i tvrtkama, zbog novog iznosa naknade za obnovljive izvore energije, bit će - politička. Kako neslužbeno saznajemo, ta je tema, naime, postala predmet pregovora Mosta i HDZ-a o formiranju parlamentarne većine i nove vlade. Kako je nedavno najavio tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, postoji nekoliko spremnih varijanti koje bi mogle smanjiti udar na građane, no one će vjerojatno morati pričekati novu vlast. Sam Panenić je u četvrtak, gostujući u emisiji Studio 4 na HTV-u, apelirao na DORH da istraži tko je “mutio” u energetici i doveo do novog tereta za kućanstva i gospodarstvo. “Imamo dva izrazito teška problema u energetici - toplinarstvo i obnovljivi izvori energije. Kod vjetroelektrana u posao su ušle neke tvrtke, i to po povoljnim uvjetima”, rekao je Panenić ne želeći navesti imena tih tvrtki. Govoreći o mijenjanju uvjeta poslovanja u “zelenoj energiji” u Hrvatskoj, Panenić je naveo dva datuma - 6. listopada 2015., kad je povlaštena cijena tarifnog sustava spuštena i ostavljen je prostor da se do 31. prosinca ugovori posao za vjetroelektrane po posebnim cijenama. Tada je ministar gospodarstva bio Ivan Vrdoljak. Panenić smatra da je važniji datum - 17. rujna 2015. Tada je na posljednjoj sjednici Milanovićeve vlade donesena odluka da više od 300 megavata novih vjetroelektrana uđe u sustav. “U energetici se potrošnja mjeri u kilovatima i kubicima, a kad se sve zbroji u novcu, radi se o milijardama. Pogodovalo se, oštećeni su građani i potrošači, a vrijeme i istrage pokazat će tko su sve sudionici”, naglasio je. Dodao je kako se ugovori neće moći prekinuti jer su doneseni u skladu sa zakonima i odlukama Vlade.

I predsjednik Narodne stranke - Reformista Radimir Čačić u četvrtak je najavljeno poskupljenje struje ocijenio nepotrebnim i neprimjerenim, ustvrdivši da taj potez pokazuje da je država zakazala. Kazao je da je bivša Milanovićeva vlada povlačila novac od dobiti, no da se nije investiralo niti se snizila cijena struje, nego je time krpan proračun. “Danas govorimo o novim poskupljenjima, bez obzira na to što HEP i dalje ima visoke profite, a rješenja se traže u tome da to HEP plati određenom akrobatikom unutar same firme, a navodno ne građani, što je apsolutno laž. Činjenica je da će se 1,8 milijardi kuna odlijevati u privatne džepove privatnih kompanija. Ovdje se radi o ekstraprofitima za koje ne postoji ni jedan temelj”, tvrdi čelnik Reformista.

Čačić je rješenja bivših vlada nazvao samoubilačkima. Ova tehnička danas zabila je, ustvrdio je, zadnji čavao u lijes zatvaranjem koncepta Plomina C, koji je već bio potpuno definiran. D.Pavlović/H

DODATNE MILIJARDE PLATIT ĆE GRAĐANI

Naveo je da je zakon koji je stvorio zakonsku podlogu za priključenje novih vjetroelektrana i povećao kvotu s propisanih 400 MW na 744 MW, i time stvorio obvezu plaćanja samo tvrtki CEMP od dodatnih 65 milijuna kuna godišnje tijekom 14 godina, proglašen donesenim uz podršku 75 zastupnika 2015., a isti je zakon s istim brojem glasova 2014. odbijen. Naglasio je i da su tim zakonom ukinuti tehnički kriteriji koji su također činili prepreku za priključenje navedenih vjetroelektrana. “Zanimljivo je da su ugovori za obvezni otkup električne energije po zagarantiranoj tarifi od 71 lipu po kWh sklopljeni s Hrvatskim operatorom za tržište energije na Staru godinu 2013., istog dana kad je Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije dalo potrebne dozvole, a da je od sljedećeg dana zagarantirana tarifa bila 53 lipe po kWh. Time se hrvatske građane dovelo u poziciju da danas i sljedećih 14 godina plaćaju dodatne milijarde kuna troškova”, kazao je Čačić.