Svijet
KOMEMORACIJA ZA 34.000 LJUDI

75 godina od pokolja Židova u Ukrajini
Objavljeno 30. rujna, 2016.

Ukrajina je obilježila 75. obljetnicu masovnog pokolja oko 34.000 židova tijekom Drugog svjetskog rata u Babi Jaru kod Kijeva. Taj nacistički zločin godinama izaziva raspravu u Ukrajini o sudjelovanju lokalnih kolaboracionista u ubojstvima i zločinima koji su uslijedili. Obljetnica se događa u nezgodno vrijeme za Ukrajinu, jer je sukob s Rusijom pokrenuo val nacionalizma koji je ojačao neke skupine optužene za zločine nad židovima.

Članovi Ukrajinske pobunjeničke vojske (UPA) surađivali su uoči rata s Hitlerovim generalima, jer su vjerovali da će im nacisti pomoći da se Ukrajina odcijepi od Sovjetskog Saveza, kojem je na čelu bio još omraženiji Staljin.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin nije se u četvrtak u Kijevu ustručavao reći ukrajinskim zastupnicima da su u holokaustu brojne zločine počinili Ukrajinci. "Borci UPA-e bili su među najpoznatijima. Židove su ubijali i u brojnim slučajevima prijavljivali ih nacistima", rekao je Ravlin.

Potpredsjednica parlamenta Rivlinove izjave ocijenila je nediplomatskima. "Nekim izjavama našeg poštovanog gosta nema mjesta u ovim danima tuge, posebice zato što su izgovorene u parlamentu države koja se danas također bori za svoju neovisnost", rekla je Irina Geraščenko, misleći na prorusku pobunu na istoku zemlje u kojoj je dosad poginulo 9600 ljudi.

Nacisti i lokalne snage počinili su masovni zločin u Babi Jaru, između 29. i 30. rujna 1941., dok su Hitlerove snage napredovale prema Moskvi, zauzevši niz velikih gradova na zapadu tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Posljednji preživjeli, koji živi u Kijevu, rekao je da su židovi nekoć činili gotovo četvrtinu od 800.000 stanovnika ukrajinske prijestolnice. H

Najčitanije iz rubrike