Svijet
BOMBE I SMRT

Bitka za Alep sada je
pravi masakr civila
Objavljeno 30. rujna, 2016.

Vezani članci

PROBLEM U SIRIJI

Napadnut UN konvoj

Američki državni tajnik John Kerry zaprijetio je da će prekinuti sve kontakte s Rusijom ako se ne obustavi rusko i sirijsko bombardiranje sirijskog grada Alepa.

State Department je objavio da je Kerry taj ultimatum iznio u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom. Suradnja će biti prekinuta ako Rusija ne zaustavi ofenzivu sirijske vojske u Alepu i ne bude utjecala na nastavak primirja, priopćili su u SD-u.

Situacija u tom gradu izmakla je kontroli. Borbe su se pojačale unatoč primirju, a sirijske snage krive pobunjenike za kršenje privremenog mira dok napreduju u središtu grada.

Sirijske vladine snage zauzele su nakon žestokih zračnih napada posljednjih sedam dana središte Alepa koji je bio pod kontrolom pobunjenika. Državna televizija javila je da je vojska zauzela Farfru, u blizini glasovite tvrđave u Alepu, a u tijeku su sukobi u blizini povijesne jezgre grada koja je u poluokruženju provladinih snaga. Borbe za najveći sirijski grad i bivši trgovački centar vode se od kada su pobunjenici zauzeli nekoliko četvrti na istoku grada 2012. godine. Te su četvrti sada pod opsadom i posljednjih dana trpe najteže zračne udare od početka rata. Do najnovije eskalacije došlo je nakon propasti jednotjednog primirja, postignutog uz posredovanje SAD-a i Rusije, pri čemu se dvije strane međusobno optužuju za kršenje sporazuma. Jedan sirijski vojni dužnosnik u Damasku rekao je da će se operacije u Alepu nastaviti sve dok teroristi u istočnim dijelovima grada ne budu zbrisani. Visoki UN-ovi dužnosnici barbarskom su nazvali ofenzivu sirijske regularne vojske. Nakon kolapsa kratkotrajnog primirja, koje su dogovorili SAD i Rusija, sirijske su snage u nedjelju žestoko napale Alep. U nedjelju je održan hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, na kojem je glavni tajnik Ban Ki-moon rekao kako je zgrožen eskalacijom napada na Alep te da korištenje bombi “razaračica bunkera” dovodi nasilje do nove razine barbarstva. Američka veleposlanica u UN-u Samantha Power kazala je da “umjesto da teže miru, Rusija i Assad ratuju. Umjesto da pomažu da se dostavi humanitarna pomoć civilima, oni bombardiraju konvoje s pomoći, bolnice i spasioce”, dodala je Power.

Eduard SOUDIL
NIJEMCI OBJAVILI LAŽNI INTERVJU?

Njemački list Kölner Stadt-Anzeiger objavio je intervju s jednim od zapovjednika terorističke organizacije Al-Nusra Front u Siriji. Osoba je predstavljena imenom Abu Al-Ezz te se navodi kako je intervju s njim obavljen prije deset dana u blizini Alepa. U intervjuu je Al-Ezz rekao kako američki saveznici šalju Al-Nusra Frontu tenkove i artiljeriju. "Amerikanci su na našoj strani", rekao je zapovjednik ovog ogranka Al-Qaede u Siriji ističući kako ih SAD zapravo naoružava putem trećih zemalja, odnosno preko posrednika. Riječ je o njemačkom dnevnom listu, najvećem na području regije Köln/Bonn koji se dnevno tiska u više od 330.000 primjeraka, no sirijski novinar Ahmad Alkhatib na svom Twitter nalogu tvrdi da je intervju lažan te da ta osoba ne samo da nema veze sa Al-Nusrom nego i s islamom. Muslimanskim muškarcima je, naime, zabranjeno nositi zlatni nakit, a muškarac s kojim novinar razgovara na ruci ima zlatni prsten.

Najčitanije iz rubrike